В Україні створять Національний репозитарій академічних текстів — єдину базу наукових робіт і статей, що дасть змогу швидко виявляти плагіат.

Про це під час брифінгу повідомила перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун.

«Минулого тижня Кабінет Міністрів ухвалив розпорядження, яким підтримав пропозицію нашого міністерства щодо створення національного репозитарію. Вочевидь, проблема плагіату існує, вона критична у вищій освіті й науці. Соціологічні дані показують, що 90% студентів у тій чи іншій формі використовують плагіат. У деяких випадках це свідоме копіювання чужих текстів, масове завантаження рефератів з інтернету. Але інколи проблема складніша, оскільки студенти просто не знають, що плагіатять». За словами першого заступника міністра, 60% спудеїв переконані, що якщо скопіювали чужий текст, але переставили місцями слова, — це не плагіат. Або якщо переклали текст із російської чи англійської українською. Це плагіат. І, вочевидь, це проблема академічної культури, академічної доброчесності. Але вона не народжується сама по собі — це вкорінені практики, які, на жаль, стали нормою в українській академічній громаді. Тому необхідно думати про системні рішення проблеми плагіату.

Насправді перший крок у боротьбі з інтелектуальними крадіжками було зроблено навесні 2014 року, коли готували до ухвалення закон «Про вищу освіту». Саме тоді МОН додало норму про те, що всі дисертації слід публікувати онлайн. Адже саме публічність, оприлюднення роботи дає змогу виявляти плагіат. Утім, на сьогодні тексти опублікованих дисертацій розпорошені на сайтах численних університетів та наукових установ. Тож важливо зібрати всі роботи в єдину національну базу, в якій працюватиме антиплагіатна програма.

Програмне забезпечення для репозитарію розробляє компанія Microsoft Ukraine. «Завдяки нашому партнерству вартість проекту становитиме 180 тисяч гривень, — розповідає Інна Совсун. — Після цього впродовж певного періоду платитимемо по 20 тисяч гривень щомісяця за доопрацювання й використання репозитарію, але університети і наукові установи користуватимуться контентом безкоштовно».

Спершу до бази завантажать тексти дисертацій, захист яких відбувся після набуття чинності закону про вищу освіту у вересні 2014 року. Ті роботи, які захищали раніше, використовуватимуть для антиплагіатної перевірки. Згодом планують підвантажити статті з наукових журналів, а також бакалаврські й магістерські роботи студентів вишів.

«На цій платформі зможуть працювати всі компанії, які займаються перевіркою на плагіат, — додає генеральний директор Microsoft Ukraine Надія Васильєва. — Вона передбачає великі обчислювальні можливості, яких не має жоден дата-центр України». Між МОН і компанією-розробником було підписано додаткову угоду, що гарантує надійність репозитарію на 99,9%.

У МОН зазначають: те, що плагіат почали виявляти й засуджувати, — позитивні зрушення. Водночас у викладачів і у студентів потрібно виховувати академічну доброчесність. За словами Інни Совсун, з початку навчального року у вишах запрацюють відповідні проекти. Для студентів проведуть тренінги й семінари, де розкажуть, як правильно писати тексти, використовувати цитати тощо.