Угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії укладено в розвиток Спільної декларації, ухваленої Україною, Сполученим Королівством та іншими членами «Великої сімки» у Вільнюсі 12 липня 2023 року, до якої згодом приєдналися ще 24 держави. Вона ґрунтується на Угоді про політичне співробітництво, вільну торгівлю і стратегічне партнерство від 8 жовтня 2020 року, яка залишається основою спів­праці між Україною та Сполученим Королівством.

Сполучене Королівство стало першою країною, яка підписала угоду про безпекову співпрацю з Україною. Угода формалізує військову і невійськову співпрацю Великої Британії та України  на підтримку безпеки України. Ця підтримка буде довгостроковою.

Документ передбачає, що в разі російської атаки в майбутньому Британія надасть Україні допомогу швидко і невідкладно, зокрема й сучасну зброю для відбиття агресії на суходолі, в морі та повітряному просторі. Термін чинності угоди — 10 років. Відповідно до Спільної декларації країн «Групи семи», учасники мають намір зберегти чинність угоди на час, доки Україна проходитиме шлях до членства в євроатлантичній спільноті.

Якщо Україна стане членом НАТО до закінчення терміну чинності угоди, учасники ухвалять рішення щодо її майбутнього статусу.

Як зазначено в угоді, яка набуває чинності з моменту підписання, Сполучене Королівство вважає, що майбутнє членство України в НАТО зробить ефективний внесок в мир і стабільність у Європі. Учасники вирішили координувати та зміцнювати спільні зусилля з підтримки вступу України в НАТО.

Історія Європи змінилася

«Сьогодні день, коли історія Європи змінилась. Україна та Сполучене Королівство уклали нову безпрецедентну безпекову угоду. Це не просто декларація. Це реальність, яка настане завдяки нашій співпраці та зокрема безпековим гарантіям від визначної глобальної сили — Великої Британії», — сказав глава Української держави, зустрічаючись із представниками ЗМІ за підсумками переговорів з Ріші Сунаком.

Володимир Зеленський наголосив, що дві держави досягли найвищого та найбільш змістовного рівня відносин за весь час.

«Звичайно, тепер це основа для подібної роботи з іншими нашими партнерами — базовий документ у розвиток відповідного рішення «Групи семи», — зазначив він.

Президент України висловив подяку Прем’єрові Великої Британії за особисте лідерство, яке випереджає інших і допомагає Україні.

«Хочу відзначити зараз і те, Ріші, що ти консолідуєш партнерів заради потрібних нам усім безпекових коаліцій. Зокрема, особливо цінуємо морську коаліцію, створену заради безпеки в Чорному морі. Україна вдячна Британії й за відкриття багатьох збройних сторінок у нашому захисті. Це й ракети Storm Shadow, і комплекси NLAW, і танки, передані нам, і дуже вагома допомога у співпраці наших розвідок. Я вдячний за все це», — сказав Володимир Зеленський.

Глава держави акцентував, що текст угоди демонструє віру в Україну та повагу до нашого народу.

«Цього досягнуто завдяки сміливості кожного й кожної, хто не побоявся ворога. Усе починається зі сміливості. Українці не побоялися захищати свою свободу. Українці підняли світову більшість на захист від російського терору. І кожен наш воїн, кожен громадянин, абсолютно всі, хто зміцнює Україну, можуть вважати це наше союзництво з Великою Британією власним досягненням. Дякую кожному українцеві, хто зміцнює нашу державу, за такі можливості для України — солідарність, на яку Україна заслуговує», — зазначив він.

За словами Президента, домовленості передбачають щорічну фінансову підтримку України, зокрема 2,5 млрд фунтів стерлінгів уже цього року. Передбачено співпрацю у зміцненні потенціалу Сил оборони і безпеки України, ВПК, державних інституцій і суспільних систем.

«Ми домовилися із Британією про безпеку в усіх сферах: на землі, в повітрі, на морі, в кіберпросторі, широкій політичній взаємодії. Докладно в угоді — щодо зброї. Абсолютно чітко — щодо нашого державного кордону. Принципово — щодо санкцій. Справедливо — щодо компенсації росією збитків, завданих її агресією. Надійно — щодо відбудови після бойових дій. За потреби Україна і Британія зможуть укладати додаткові секторальні домовленості, — повідомив Володимир Зеленський. — Завдяки цьому ми вийдемо на такий безпековий рівень, який уже самим фактом свого існування слугуватиме для стримування агресивної росії».

Орден Свободи — подяка британському народові

За особливі заслуги в захисті суверенітету й незалежності України Володимир Зеленський нагородив Ріші Сунака орденом Свободи.

«Хай ця державна нагорода України, орден Свободи, який відзначає тебе, Ріші, твої зусилля, твою роботу, буде відзнакою і для всього британського народу — надійного захисника свободи», — сказав Президент.

Прем’єр-міністр Великої Британії наголосив, що найбільший пакет оборонної допомоги Україні від початку повномасштабної війни обсягом 2,5 млрд фунтів стерлінгів — більше протитанкових засобів, ракет, сотні тисяч нових артилерійських снарядів. Підготовка для тисяч українських воїнів. 200 мільйонів фунтів буде спрямовано на виробництво сотень тисяч нових дронів.

За словами Ріші Сунака, угода підтверджує: якщо росія знову нападе на Україну, то Велика Британія буде поряд з Україною, надаючи безпекову допомогу. Він заявив, що ця угода — сигнал для союзників, що Україна бе­зумовно належить до родини вільних держав світу. Очільник уряду Великої Британії наголосив на підтримці майбутнього вступу України в Північноатлантичний альянс, який, на його думку, буде сильнішим завдяки Україні.

Ріші Сунак до початку переговорів і підписання угоди в Маріїнському палаці на власні очі побачив наслідки терористичного удару росії по багатоповерхівці в одному з районів української столиці. Спілкуючись із її мешканцями та рятувальниками, він пообіцяв: «Ми зробимо все, щоб ваша країна та народ знову були в безпеці!»

Джерело: Офіс Президента