БЕЗПЕКА НА ВОДІ

Навіть зони відпочинку,  обладнані за всіма правилами, не суперечать  усім відомій істині: береженого Бог береже...

Хоч якою б мінливою була погода, літо було й залишається пляжним сезоном. Як з’ясували кореспонденти «УК», відпочивати на українських пляжах можна, проте купаючись, не варто втрачати пильності, щоб не поплатитися своїм здоров’ям, – не всі місця відпочинку бувають безпечними...
 

Губить людей не пиво — губить людей вода. Ці рядки із жартівливої пісеньки мають у собі чималу долю істини. Згубною за певних умов може опинитися і та вода, котра потрапляє до людського організму, і та, в яку цей самий організм занурюється. Особливо якщо врахувати, що в Україні лише 33% пляжів пройшли відповідну паспортизацію.

Збираючись до води, пильності втрачати не слід. Фото з архіву редакції

Заборонені купання

Незважаючи на те, що знайти обладнаний за всіма вимогами пляж, приміром, у Києві непросто, бажання в 30-градусну спеку пірнути у прохолодну воду бере верх. Тому українці купаються там, де їм зручно, не

звертаючи уваги на надписи «Купатись заборонено». Не приховуватиму, сама плавала в такому «забороненому» місці. Звісно, з першого погляду на зону відпочинку було зрозуміло, що цей клаптик землі біля озера не можна назвати офіційним пляжем: в радіусі 300 м не було ні туалету, ні рятувальників. Оскільки на більшості столичних пляжів спостерігається подібна ситуація, залишається не звертати уваги на ці «дрібниці».

Проте офіційна статистика не радує. За даними на 17 липня, в Україні загинуло 932 людини, з них 82 дитини. Для порівняння, за аналогічний період минулого року ця цифра сягала 1101. Найбільша кількість загиблих спостерігається в Київській області — 72,  Вінницькій — 50, Чернігівській — 49, Черкаській — 46, Миколаївській — 44, Волинській — 41 людина.

Разом з тим у Києві кількість потопельників цього року зменшилась у шість разів. А ще в 2011 році столиця була одним із найгірших регіонів за цим показником. Протягом 2011-го тут загинуло 67 чоловік, станом на 17 липня 2012 року — лише шестеро. І це при тому, що проходив чемпіонат з футболу і до міста з’їхалось багато гостей. Схожа ситуація в Харківській, Волинській та Львівській областях.

— У зв’язку з тим, що торік на воді загинуло 1794 людини, в цьому році ми намагались не допустити подібного, — переконує начальник управління техногенної безпеки Державної інспекції техногенної безпеки України Тарас Поліщук. — Тож у травні-червні проведено перевірки всіх водних об’єктів України. Як наслідок, кількість загиблих на воді за півріччя минулого та аналогічний період цього року зменшилась на 20%.

Невизначені, тож небезпечні

Проте, як свідчать перевірки місць масового відпочинку, керівники місцевих органів виконавчої влади підприємств, організацій водних об’єктів не приділяють належної уваги безпеці відпочивальників. Особливо в селах, тому там люди тонуть частіше, ніж у містах.

Зазвичай більшість випадків загибелі людей трапляються на невизначених місцевими органами влади водних об’єктах — каналах, ставках, річках, внутрішніх водоймищах, затоплених кар’єрах. Місцеві органи влади неохоче визначають такі місця для відпочинку, адже якщо таке місце визначається, тоді потрібно приймати відповідні заходи: встановлювати територіальні пости, наймати рятувальників тощо. І все це не безкоштовно.

— Нині на нашому обліку перебуває 2667 місць масового відпочинку на водних об’єктах. Лише 67% з них визначено відповідними рішеннями органів виконавчої влади, — зауважує Тарас Поліщук. — Найгірше визначаються місця масового відпочинку у Волинській області, де їх лише 28%, у Дніпропетровській (23%), Полтавській (12%), Сумській (36%), Чернівецькій (40%). В місті Києві із 69 місць, які є на обліку, визначено лише 25, тобто 37%. Звісно, легше такі місця не визначати, нехай люди купаються і гинуть. Також викликає стурбованість і те, що в розпал літнього сезону лише 33% пляжів мають відповідний паспорт, підписаний всіма органами нагляду і керівниками виконавчої влади. Приміром, у Києві із 68 місць масового відпочинку паспортизовано лише… 2, — продовжує Тарас Поліщук.

У той же час у Криму, Херсонській та Запорізькій областях ситуація краща. В Криму 573 місця масового відпочинку, і всі вони взяті на облік. Сьогодні 80% пляжів Південного берега мають відповідний паспорт. Як наслідок, станом на 17 липня в Криму загинуло 17 людей, для прикладу, в Київській області — 71.

Найпоширеніші порушення

За словами головного спеціаліста управління техногенної безпеки Державної інспекції техногенної безпеки України Романа Харченка, в ході перевірок виявляли такі недоліки:

— не проводиться водолазне обстеження підводної частини дна акваторії водних об’єктів;

— бракує договорів на постійне та обов’язкове обслуговування водних об’єктів з Державною аварійно-рятувальною службою відповідної території;

— не обладнують рятувальних постів;

— у місцях, де заборонено купатись, не встановлено щитів з відповідними надписами;

— не забезпечується стаціонарна радіофікація водних об’єктів;

— не позначаються межі запливу на воді буями помаранчевого або червоного кольору на відстані 50 м від берега або до глибини 1,75 м тощо.