Електронні ключі видають безоплатно  в акредитованих центрах Міндоходів

Платники податків, зборів, платежів можуть подавати звітність до контролюючого органу в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Для цього потрібно отримати в будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту Міндоходів (далі —  АЦСК ІДД) посилені сертифікати відкритих ключів посадових осіб підприємства, що мають право підпису (керівника, бухгалтера), та печатки підприємства.      

Детальну інформацію щодо режиму роботи, розміщення пунктів реєстрації користувачів АЦСК ІДД можна отримати на офіційному інформаційному ресурсі АЦСК ІДД (acskidd.gov.ua/головна /«Контакти»).

Перелік документів, необхідних для отримання посилених сертифікатів ключів, наведено в розділі підготовка документів та реєстрація, розміщеного на офіційному інформаційному ресурсі АЦСК ІДД (acskidd.gov.ua/головна/«Реєстрація користувачів»).

Подання податкової декларації фізособами — підприємцями 

Фізичні особи — підприємці, які застосовують загальну систему оподаткування, за результатами календарного року подають податкову декларацію до органу доходів і зборів за місцем своєї податкової адреси. Декларація подається протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного періоду. Тобто податкова декларація фізичними особами — підприємцями подається не пізніше 10 лютого 2014 року.

У податковій декларації (розділ ІІІ) зазначається сума отриманих доходів від провадження господарської діяльності та сума податків, що підлягає сплаті до бюджету або поверненню.

Разом з такою декларацією заповнюється та подається додаток № 5 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб, отриманих фізичною особою — підприємцем від провадження господарської діяльності». Цей додаток заповнюється на підставі даних книги обліку доходів і витрат.

Водночас фізичні особи — підприємці самостійно здійснюють розрахунок податкових зобов’язань та зазначають авансові платежі на 2014 рік з податку на доходи фізичних осіб.

Оподаткування доходів отриманих фізичною особою — підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування,  визначено ст.177 Податкового кодексу України (із змінами і доповненнями).

Сплату митних платежів можна здійснювати авансом

Для зарахування авансів у рахунок сплати митних платежів платник повинен зробити розпорядження про це органу доходів і зборів та виконати відповідні митні формальності. Після такого розпорядження ця сума коштів не підлягає використанню на будь-які інші цілі. По завершенні митних формальностей кошти у сумі, на яку зроблено розпорядження, орган доходів і зборів перераховує до державного бюджету. У разі відмови від завершення митних формальностей сума передоплати, на яку зроблено розпорядження, знову набуває статусу авансових платежів.

Суми авансових платежів, які перебувають на рахунку органу доходів і зборів без розпорядження про використання протягом 1095 днів з дня їх внесення, підлягають перерахуванню до державного бюджету.

Нагадуємо, що авансові платежі — грошові кошти, внесені за бажанням платника на рахунки органів доходів і зборів, як попередня сплата майбутніх митних платежів. Аванси вносяться у валюті України.

Ця норма передбачена ст. 299 Митного кодексу України від 13 березня 2012 року № 4495-VI зі змінами та доповненнями.

 Інформаційно-комунікаційний департамент
Міністерства доходів і зборів України

Матеріали підготувала Оксана МАЛОЛЄТКОВА, «Урядовий кур’єр»