Відмова частини народних депутатів голосувати минулого тижня за пакет законопроектів, які відкривають нашим співгромадянам шлях до безвізового режиму з Європейським  Союзом, обурила не лише Президента, а й Прем’єр-міністра. Йдеться не стільки про безпосередньо процес лібералізації, скільки про нові стандарти сприйняття світом нашої країни. Її бажання вийти на принципово новий виток розвитку за допомогою реальних реформ.

Саме заради їх реалізації необхідна єдність коаліції, політична воля і політична відповідальність кожного народного обранця, Президента, Прем’єра і уряду за долю і майбутнє своєї країни. Цю тезу підкреслив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк під час традиційного спілкування зі співвітчизниками у десятихвилинному форматі.

Проекти законодавчих актів, ухвалення яких провалили минулого тижня, передбачають реальну боротьбу з корупцією. Такі закони працюють у всіх країнах-членах ЄС. І цілком слушним було запитання Арсенія Яценюка: «Про що дискусія в українському парламенті? Можливо, хтось хоче уникнути кримінальної відповідальності за корупційні правопорушення чи не дати можливості повернути активи колишнього режиму?»

Арсеній Яценюк вкотре звернувся до Верховної Ради ухвалити цього пленарного тижня закони, які необхідні для кожного громадянина нашої країни: «Звертаюся до політичної відповідальності всієї української парламентської коаліції і кожного окремого народного депутата України. В українців є національна мета — стати членами Європейського Союзу. Не ставайте на шляху цієї мети, а зробіть усе, щоб ми разом пройшли цей шлях».

За останні 20 місяців країна вистояла, пройшовши перший етап реформ. Потрібно рухатися далі. «Ми отримали неймовірну підтримку Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки і всього вільного західного світу. Підтримка зовнішнього світу важлива, але її можна отримувати тільки тоді, коли всі разом ми не зупиняємося», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Окрім шляху реформ, іншого не існує. Такий самий шлях свого часу (практично два десятиліття тому) пройшли всі країни-члени Європейського Союзу. А нам це необхідно робити невідкладно.

«Ми протягом двох десятків років намагалися знайти окремий, третій шлях, як будувати Україну. В результаті заблудилися і ледь не втратили нашу державу. Саме тому Угода про політичну асоціацію і Угода про зону вільної торгівлі з ЄС — це наша дорожня карта і план дій, як зробити Україну частиною Європейського Союзу», — наголосив Арсеній Яценюк.

Усе, що для цього потрібно, — політична воля політичного класу, обраного народом України. Політична відповідальність за вкрай складні, нині непопулярні, але правильні кроки і рішення, яких потребує українська держава.

Її історія свідчить, що найбільша загроза для незалежності України була у внутрішніх чинниках. Розбрати, конфлікти, чвари, політиканство і безвідповідальність перед українським народом за майбутнє української держави.

«Наші вороги очікують, що це саме повториться і зараз. Я дам свою відповідь: ми знайдемо в собі сили йти далі цією дорогою правильних, складних, але єдино вірних кроків і змін для України, — запевнив співвітчизників Арсеній Яценюк. — Ми йдемо шляхом європейських реформ. Але цю дорогу треба щоденно будувати копіткою і напруженою працею, день у день, кілометр за кілометром. І всі повинні будувати цей європейський шлях України».

Прем’єр також зупинився на порядку денному, який Верховна Рада мусить завершити до кінця поточного року. Йдеться насамперед про голосування за  ключові закони, які дадуть Україні змогу отримати такий омріяний безвізовий режим для своїх громадян. Не слід забувати й про ухвалення пакета законів щодо системи освіти та охорони здоров’я, а також формування нового Державного бюро розслідувань. «Усі ведуть дискусію про те, що прокуратура не виконує своєї функції. Саме тому уряд наполягає на позбавленні прокуратури функцій слідства і створенні незалежного Державного бюро розслідувань».

Необхідно також ухвалити справедливий головний кошторис країни на 2016 рік. «Бюджет — це не політична вигадка. Бюджет — це арифметика. Треба витрачати тільки те, що заробили. І для того, щоб заробити більше, парламенту необхідно ухвалити закони з дерегуляції і з прозорої та чесної приватизації. Україні потрібні інвестиції для економічного зростання, створення робочих місць, збільшення доходів бюджету, відповідно, і збільшення соціальних стандартів», — окреслив Прем’єр коло нагальних питань

Арсеній Яценюк пообіцяв, що 11 грудня уряд відзвітує перед українським народом і Верховною Радою за рік своєї діяльності.