10-хвилинне звернення до українців через телеекрани Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк розпочав словами про поточний стан справ у країні. Причину штучної кризи він порадив шукати не в політичній, а в етичній і моральній площинах. «Криза не є урядовою. Це криза лідерства, національної відповідальності та моральних уявлень про те, як має діяти нова влада. Не прізвища чи персоналії, а саме етичні принципи є виходом із кризи», — означив позицію глава уряду.

Він нагадав, що два роки тому українці були згуртовані як ніколи, дали мандат влади новому Президентові, парламенту, уряду, аби «нове покоління управлінців» працювало й не зважало на дрібні розрахунки. Майданівські гасла-вимоги Прем’єр перефразував так: «Дійте разом і, якщо треба, чесно ухвалюйте важкі рішення. Так я розумів і розумію волю країни». Натомість, підкреслив він, рік тривала кампанія з дискредитації уряду. «Наші рішення були складними, непопулярними, але інших рецептів не існувало. Їх і немає. Уже майже два місяці в країні триває кампанія з відставки Кабінету Міністрів. Цей процес став майже карикатурним. За дебатами забуто про першопричину», — зазначив глава уряду.

Прем’єр вважав за потрібне повторити українцям, що уряд схвалив цілі та принципи, які відобразили колегіальну позицію міністрів. Головне — продовжити курс реформ, перешкодити будь-якому неконституційному впливу на виконавчу владу та запобігти розвитку корупції.

Три гілки влади зобов’язані порозумітися заради країни. Фото УНIAН

Жодних дострокових виборів!

Два тижні тому Арсеній Яценюк запропонував законодавчо закріпити ці універсальні принципи як основу для поступу, однак ці слова було проігноровано. Це дало підстави главі уряду резюмувати: «Відсутність реакції означає, що криза не є урядовою. Це криза лідерства, національної відповідальності та моральних уявлень про те, як має діяти нова влада у широкому значенні цього слова. Не прізвища чи персоналії, а саме етичні принципи є виходом з кризи. Я хочу, щоб ми знайшли сили піднятися над популізмом, примітивністю мислення й гнилими політичними практиками, які шукають в Україні спосіб для реваншу і повернення».

У цьому контексті Прем’єр виокремив внутрішні та зовнішні загрози для країни. Передовсім це політична та економічна некерованість, фінансова нестабільність, міжнародна втома від українського політичного класу, російська військова агресія. «Недарма в Кремлі анонсують і з нетерпінням очікують на зміну української влади. Вони добре пригадують політичну боротьбу в Україні у 2006—2010 роках. Взаємне поборення національних сил завжди приводить до влади януковичів і окупантів. Безглуздий «забіг на місці», який пригнічує країну, треба негайно припинити», — передає слова Арсенія Яценюка департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

На його думку, важливо ухвалити акт про принципи відносин у владі, тобто вийти «з кризи довіри між партнерами» на основі етичних зобов’язань. В основу документа він пропонує закласти засади взаємин у владі, універсальні цілі та принципи, проголошені урядом. Одне слово — важливо юридично оформити етичні зобов’язання.

Прем’єр переконаний, що ці принципи відображатимуть спільну волю, допоможуть прискорити реформи, обмежити будь-які корупційні замахи і не допустять узурпації влади будь-яким її інститутом. «Це і є нова українська політика, — резюмував він. — Співавторами такого закону бачу всіх членів нашої європейської коаліції».

Якщо такий акт з’явиться, то політичний клас, на думку Прем’єра, буде готовий до роботи на тривалу перспективу. В такий спосіб він планує накласти мораторій на брутальне взаємне поборення політичних союзників, кожен з яких задекларував європейські цінності та орієнтири. «Якщо ми зуміємо піднятися над руйнівною боротьбою за дрібні інтереси, постати над особистими амбіціями та розрахунками, тоді ми зуміємо зробити найважливіше: дати Україні надію на гідне майбутнє», — упевнений глава уряду.

А ще він висловив готовність дискутувати будь з ким із коаліційних партнерів у будь-якому форматі. Щоправда, відповідальні коаліційні рішення слід ухвалювати в межах парламентської більшості. «Ясно і прозоро перед нашим суспільством і з чесною та професійною аргументацією. Жодних дострокових виборів. Жодних «темних» домовленостей. Жодних ігор за рейтинг, бо цей рейтинг не матиме сенсу, якщо не буде держави», — наголосив Прем’єр.

Євроінтеграція не має компромісу

Арсеній Яценюк не бачить реальної альтернативи для програми уряду за нинішніх обставин. Будь-які красиві версії-інтерпретації вважає нічим іншим, як популізмом і неправдою. Він чітко заявив, що не чинитиме опору будь-яким законним рішенням парламенту. Його вимога така: «Або поповнення новими членами уряду, або формування нової коаліції в конституційний спосіб, новий Прем’єр-міністр, внесений Президентом, новий Кабінет Міністрів і нова програма». Неприйнятним і безвідповідальним він вважає лише варіант роботи тимчасового уряду та паралізованої виконавчої влади.

Акцентовано й на реформі Конституції, яка має відобразити новий розподіл відповідальності між Президентом, парламентом і урядом, між центральною та місцевими владами. Окрім цього, слід забезпечити єдність зовнішньої позиції України і не підривати репутацію держави внутрішніми суперечностями, тобто зосередитися на прискоренні процесу мирного врегулювання і відновленні територіальної цілісності країни. Іще один нюанс: будь-яке врегулювання ситуації не може означати компромісів щодо європейської та євроатлантичної інтеграції України.