НОВОСІЛЛЯ 

У Львові урочисто відкрито новозбудоване приміщення Генерального консульства Республіки Польща

Дипломатичне представництво запрацювало одразу після переїзду з чотирьох різних, віддалених одне від одного приміщень у новий офіс. А участь у події взяли міністри закордонних справ обох країн Костянтин Грищенко й Радослав Сікорський.

Глава вітчизняного дипломатичного корпусу вважає відкриття нового сучасного приміщення Генконсульства Польщі у Львові вагомою віхою у розвитку двосторонніх відносин.

У львівського "консуляту" обличчя сучасне і модерне. А саме приміщення комфортне і для працівників (із 105 співробітників працює 30 дипломатів), і для відвідувачів. Відтепер тут прийматимуть подання на отримання віз у 30 віконечках для обслуговування громадян - 7 у старому приміщенні (там оформляють документи на отримання робочих віз) та 23 у новому. Аби пришвидшити розгляд подань, у консульстві навіть зменшили кількість вихідних для працівників.

"Щодня Генеральне консульство РП у Львові, - повідомив консул з гуманітарних питань Марцін Зєневіч, - видає близько 2 тисяч віз. Впродовж року видаємо найбільше у світі шенгенських віз - близько 300 тисяч! Більше, ніж усі польські консульства в Україні. А, окрім Львова, такі представництва працюють у Києві, Луцьку, Харкові, Вінниці, Одесі та Севастополі.

І це є найпереконливішим аргументом того, як Польща допомагає Україні долучитися до великої європейської родини. При цьому робота установи не обмежується тільки видачею віз чи Карти поляка. Там займаються питаннями прикордонного руху, консульської опіки, координації співпраці з діаспорою.

У Львові керівники зовнішньополітичних відомств не оминули актуальних політичних проблем. Йшлося передовсім про обопільну готовність України та Польщі до активізації спільної роботи, спрямованої на досягнення під час головування Польщі у Європейському Союзі пріоритетних для України завдань - укладання Угоди про асоціацію з ЄС, включно зі створенням зони вільної торгівлі.

На шляху до цієї мети належить виконати багато завдань. Вони вписуються до програми реформ, ініційованої Президентом Віктором Януковичем, а її реалізація наближає Україну до ЄС. А Польща, наголосив Радослав Сікорський, підтримує ці наші прагнення і робитиме все, щоб переговори завершилися успішно.