Осіння пора вносить багато коректив на будь-яких галузевих ринках. Так, без цього не обійшлося і у сфері будівництва житла. Якщо вартість одного квадратного метра в однокімнатній квартирі ще наприкінці травня — на початку червня цього року у Києві становила у середньому 8100—8500 гривень, то вже на початку вересня ціни пішли вгору. Сьогодні деякі компанії-забудовники пропонують помешкання, вартість квадратного метра в яких наближається до 11000—11600 гривень за квадратний метр. Це цілком зрозуміло, адже упродовж кількох місяців під впливом зростання цін на майже всі будівельні матеріали (як імпортні, так і вітчизняні) компанії-забудовники підвищують і ціни квадратного метра житла.

Що ж до сегментів різних помешкань, то можна сказати, що у першому півріччі 2014 року попит на житло так званих преміум- та бізнес-класу знизився удвічі. Проте з початком осені трохи підвищився інтерес до них серед потенційних покупців. Звісно, на ринку, як і в попередні періоди, «правлять бал» помешкання економ-класу. Саме в цьому сегменті продавці житла і намагаються дещо підвищувати ціни на квадратні метри.

Попри важкі часи, в країні таки з’являється чимало новобудов. Фото Володимира ЗAЇКИ

Популярні акції

Втім, як розповів кореспондентові «УК» генеральний директор девелоперської  компанії Build & Live Development Віктор Распутний, далеко не всі забудовники збільшували та збільшують зараз вартість нових помешкань.

«Якщо ж бути надто відвертим, то зазначу, що ринок первинної нерухомості стоїть. І тут навіть річ не у військових діях, які відбуваються на сході України. У людей просто немає грошей на такі покупки. Брати кредити під шалені відсотки потенціальні покупці також не готові», — наголошує він.

Проте слід зауважити, що на сьогодні чимало компаній-забудовників задля збільшення обсягів продажу квадратних метрів активно «пропагують» нову «стару» послугу — розстрочку. Якщо ще 3 — 5 місяців тому терміни продажу житла на виплат становили 1 — 3 роки, то зараз газети й Інтернет просто-таки «завалені» пропозиціями купівлі житла на виплат на 8 — 10 років. Тобто цей термін значно пролонговано (див. середні ціни на новобудови у різних містах України на графіку. — Авт.).

Хоча деякі експерти вважають, що сьогодні розстрочка втрачає популярність.  Так, якщо раніше (ще чотири-п’ять місяців тому) забудовники пропонували купівлю помешкань на виплат, то тепер вони роблять непогані знижки на житло, яке, приміром, не має попиту в населення. Прикладом таких квартир слугують невидові помешкання (вигляд з вікон яких є не дуже гарним); житло на перших поверхах тощо. Розмір знижок на такі квартири може становити 15-20%.

Не погоджується з Віктором Распутним (щодо тези про те, що ринок нерухомості зараз стоїть), наприклад,  консалтингова компанія City Development Solution. Так, за її інформацією, у липні—серпні 2014 року на ринок житлової нерухомості столиці вийшло сім нових проектів із загальною пропозицією 1,5 тисячі квартир. Експерти компанії вважають, що зараз зростає дохідність житлового будівництва на фоні спаду дохідності у сфері комерційного будівництва.

Ця інформація від спеціалістів відомої консалтингової компанії підтверджується тим, що у червні—липні почали з’являтися зовсім нові об’єкти будівництва у столиці. Приміром можуть слугувати «Квартет», «Аристократ», «Бруклін» тощо. І це все «зростає» у дуже важкий воєнний час.

Енергоефективність у моді, але ще не на часі

Ще на початку літа керівник відділу продажу житлового комплексу Park Stone Дмитро Шостя висловлював думку, що планове підвищення  вартості газу для комунальних потреб, а також збільшення цін на електроенергію для населення стимулюватиме потенціальних інвесторів до купівлі енергоефективного житла на первинному ринку нерухомості.

Кореспондент «УК» поцікавився, яка картина щодо цієї тенденції восени і що буде взимку. «Сказати, що на сьогодні різко зросли обсяги купівлі саме таких квартир в енергоефективних будинках, я не можу. Зараз люди стали менше купувати і звичайного житла, враховуючи політичну та економічну ситуацію в країні. Проте якщо раніше цим питанням цікавилося не більше ніж 20% потенційних покупців, то тепер таких 80%», — вважає експерт.

За його словами, люди дедалі частіше цікавляться тим, які вікна стоять у помешканнях, які встановлено там радіатори, чи є в квартирах лічильники тощо.

І справді, гарний, утеплений будинок, яких чимало зараз зводять у Західній та Східній Європі, в змозі зекономити до 30% тепла, яке йому «подають» з котелень.

Тож треба сподіватися на те, що після стабілізації політичної та економічної ситуації в Україні, яка може настати найближчими місяцями, потенційні покупці житла все більше обиратимуть енергоефективне житло.