Україна в рамках головування в СНД у 2014 році працюватиме над реалізацією принципів економічної співпраці, які відповідали б інтересам усіх учасників Співдружності. Йдеться про створення умов з активізації торгівлі товарами і послугами, ефективного механізму вирішення спірних питань, а також зняття бар’єрів, які існують у взаємній торгівлі. «Зокрема, пріоритетом нашого головування в СНД стане підготовка до підписання угод про транзит трубопровідним транспортом, про торгівлю послугами, протоколу про поетапне скасування експортних мит», — зазначив Президент Віктор Янукович у ході шостого засідання Українсько-російської міждержавної комісії.

Віктор Янукович сподівається й на активізацію торговельно-економічних відносин у світлі підписання плану дій з урегулювання торговельних обмежень у двосторонній торгівлі. «Його втілення поглибить стратегічне партнерство з багатьох напрямів і зрушить з мертвої точки реалізацію тих проектів, які ми вже давно почали, але з тих чи інших причин реалізація їх уповільнилася або призупинилася», — сказав глава держави. Особливо це стосується високотехнологічних проектів в авіабудуванні, суднобудуванні, атомній енергетиці, повідомляє прес-служба Президента.

Він також виокремив документи у сфері спрощення процедури перетину державного кордону: «Такий крок сприятиме подальшому підвищенню інтенсивності міжособистісних, ділових і культурних контактів між українським і російським народами».

Відзначено й позитивну динаміку у співпраці з гуманітарних та соціальних аспектів міждержавних відносин. «Важливим результатом роботи стало затвердження цього року Програми українсько-російського співробітництва в гуманітарній сфері на 2013—2014 роки», — додав Президент, зазначивши, що документ передбачає широкий комплекс заходів з розвитку діалогу задля збереження і зміцнення традицій добросусідства і довіри між народами.

Зростання товарообігу починається з підписання двосторонніх документів. Фото Aндрiя МOСIЄНКA

Конкретні напрями

Президенти двох країн Віктор Янукович і Володимир Путін поставили підписи під Планом українсько-російських заходів щодо спільного святкування 200-річчя з дня народження Т. Шевченка в 2014 році й Протокол шостого засідання Українсько-російської міждержавної комісії.

А в присутності глав держав підписано низку важливих двосторонніх документів. Це насамперед Протокол між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про поставки товарів за виробничою кооперацією в 2014 році; Міжурядова угода про спільні дії з організації будівництва транспортного переходу через Керченську протоку; План дій щодо врегулювання торговельних обмежень у двосторонній торгівлі на 2013 — 2014 роки; Міжурядовий протокол про визначення пункту пропуску через українсько-російський державний кордон Куйбишево; Угода між Державною службою з контролю за наркотиками та Федеральною службою Російської Федерації з контролю за обігом наркотиків про співробітництво в боротьбі з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та їх прекурсорів; Міжурядова угода про оперативне оповіщення про ядерну аварію та обмін інформацією в галузі ядерної та радіаційної безпеки.

Серед інших — і План спільних заходів Державної служби з надзвичайних ситуацій та Міністерства РФ у справах цивільної оборони, надзвичайних ситуацій і ліквідації наслідків стихійних лих із реалізації Міжурядової угоди про співробітництво в галузі запобігання промисловим аваріям, катастрофам, стихійним лихам та ліквідації їх наслідків на 2013—2015 роки. А також Міжурядовий протокол про внесення змін до Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про співробітництво під час здійснення спільного контролю осіб, транспортних засобів і товарів на українсько-російському державному кордоні від 18 жовтня 2011 року.

Підписано й Меморандум про наміри щодо активізації співпраці у сфері суднобудування між Міністерством промислової політики та Міністерством промисловості і торгівлі РФ; Міжурядову угоду про реалізацію заходів державної підтримки відновлення серійного виробництва літаків сімейства Ан-124 з двигунами Д-18Т та їх модифікаціями; Меморандум про взаєморозуміння між Державним космічним агентством і Федеральним космічним агентством щодо співробітництва в галузі ракетно-космічної промисловості. Стратегічним є й Доповнення до контрактів на купівлю-продаж, поставки, обсяги та умови транзиту природного газу від 19. 01. 2009 р. між ВАТ «Газпром» і НАК «Нафтогаз України».

Газове питання ще попереду

Країни мають хороші перспективи для подальшого розвитку торговельно-економічної співпраці, прокоментував підписання згаданих документів Віктор Янукович. Так, План дій щодо врегулювання торгових обмежень має на меті не лише відновлення позитивної динаміки товарообігу, а й її зростання.

Україна та Росія визначили низку завдань, які в майбутньому допоможуть прискорити реалізацію інфраструктурних і високотехнологічних проектів. Передусім це стосується сфер авіа- і суднобудування, атомної енергетики, ракетно-космічного комплексу. «Йдеться зокрема про завершення випробувань літака Ан-70 і майбутнє рішення про спільне серійне виробництво, а також про узгодження дій з організації фінансування будівництва транспортного переходу через Керченську протоку», — сказав глава держави.

Прокоментував Віктор Янукович і домовленості у газовій сфері: «Ціноутворення — це продукт нашої спільної роботи. Якщо говорити про перспективи, ми повинні думати, як нам вибудувати роботу, що б створювала мотивацію для двох сторін. Маю на увазі створення умов для прозорої роботи української ГТС».

А президент Росії Володимир Путін розповів, що «Газпром» і НАК «Нафтогаз України» підписали доповнення до чинної угоди. І поки що «Газпром» продаватиме газ Україні за ціною 268,5 долара за тисячу кубометрів. «Ми вважаємо це тимчасовим рішенням, маючи на увазі, що довгострокові домовленості повинні і будуть досягнуті. Це стосується і поставок газу в Україну, і забезпечення безперебійного транзиту до Європи», — уточнив Володимир Путін.

Для підтримки бюджету України Уряд Росії ухвалив рішення розмістити в цінних паперах Кабінету Міністрів частину своїх резервів із Фонду національного добробуту обсягом 15 мільярдів доларів. При цьому тамтешній президент запевнив, що питання приєднання України до Митного союзу на переговорах не порушували.

Наступне, сьоме, засідання Українсько-російської міждержавної комісії відбудеться у 2014 році в Україні, резюмував Віктор Янукович. 

Відділ новин
 
«Урядового кур’єра»