ТРАДИЦІЯ

Поторгували й себе показали

Цього року виробники сільськогосподарської і промислової продукції, майстри народної творчості, фольклорні колективи та численні гості з’їхалися до Зміївського району, щоб взяти участь у найбільшому в області осінньому ярмарку. Традиції свята торгівлі і народної творчості були закладені ще кілька сот літ тому й відроджені сучасниками в повному обсязі. Спочатку Великий Слобожанський ярмарок проходив в обласному центрі, а в останні роки — «подорожує» районами. І це теж символічно.

— Зараз пора збирання врожаю, заготівлі на зиму овочів і фруктів, тому для людей дуже важливо мати можливість придбати продукцію безпосередньо у сільгоспвиробників. А для самого сільгоспвиробника важливо показати себе, — пояснює начальник Головного управління економіки Харківської облдержадміністрації Сергій Авершин. 

І справді, цьогоріч торгові ряди ярмарку були ущерть заповнені продуктами харчування та крамом. За підрахунками фахівців, виробники області виставили на продаж різної продукції на суму 2,8 млн грн і реалізували її на суму близько 2,5 млн грн. Люди охоче купували своє, вирощене і виготовлене на теренах області. І це зрозуміло. Адже крім того, що господарі привезли на ярмарок лише свіжу та якісну продукцію, коштувала вона на 20 — 40 відсотків менше, ніж на харківських ринках та в магазинах міста. Зокрема, картопля продавалася на ярмарку по 2,20 — 2,50 грн за кг, борошно — по 3,30 грн за кг, цукор — по 7 грн за кг.

Однак, не лише низькі ціни приваблювали харків’ян та гостей першої столиці на Великому Слобожанському ярмарку, а й цікаві експозиції, які представив кожний район області.  Зокрема,  Вовчанський, який став володарем диплома за кращу експозицію, зустрічав  ярмаркуючих у графській садибі. Таку тематику вибрали  не просто так. Граф Василь Колокольцов, який був одним з основних персонажів театралізованого дійства, — засновник Вовчанського повіту. Він займався лісом і організував лісове господарство, яке тепер називається ДП «Волчанський лісгосп».  За часів графа  повіт, названий пізніше в честь його імені, займав друге місце в усій губернії. Про ці сторінки історії району розповіла  заступник начальника управління економіки Вовчанської  райради Світлана Романцова, яка грала в експозиції дружину графа Колокольцова. Пані Світлана повідомила також, що й решта учасників дійства теж не актори, а представники районної адміністрації.