Цього разу Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк не забажав говорити про питання порядку денного з урядовцями, а ініціативу головування передав віце-прем’єр-міністру — міністрові культури В’ячеславу Кириленку. Свій короткий виступ глава уряду присвятив, без перебільшення, проблемі дня: стрімким злетам курсу та падінням національної грошової одиниці. Так само швидко разом із міністром фінансів Наталією Яресько він відбув на нараду з Президентом та головою НБУ.

Метою зустрічі стало з перших вуст дізнатися про реальну картину в країні, про дії НБУ щодо запобігання колапсу. Лише так уряд знатиме, яких заходів ужити, аби допомогти головній фінансовій структурі країни стабілізувати ситуацію і відновити довіру українців до банківської системи. 

«Національний банк самостійно, як завжди, без будь-яких консультацій ухвалив рішення про закриття міжбанківського валютного ринку, що не додає стабільності національній грошовій одиниці, за яку відповідає Національний банк», — так Арсеній Яценюк відкрив засідання уряду. 

На його переконання, вкрай скрутна ситуація з розбалансованістю як фінансової системи, так і курсу національної грошової одиниці негативно впливає на економіку загалом.

Яким у майбутньому буде курс гривні, цілковито залежить від злагоджених дій вищого керівництва держави. Фото Володимира ЗAЇКИ

Валюта в Україні є!

Упродовж ранку в ході термінових нарад він особисто намагався з’ясувати, що відбувається на міжбанківському валютному ринку, і про тенденції, яких слід очікувати у найближчій перспективі.

Продовжуючи тему, Прем’єр наголосив, що за останні дев’ять місяців на фінансовому ринку продано 51,5 мільярда доларів, майже десятикратну суму всього обсягу золотовалютних резервів. Його резюме: «Ринок доларами наповнений!»

Назвав Арсеній Яценюк і показник загального обсягу купівлі-продажу іноземної валюти, який здійснюють банки і контролює НБУ, — у середньому він коливається від 100 до 170 мільйонів доларів. Наступний висновок: «Валюта в Україні є!»

«Це означає, що частину валюти купували і купують для спекулятивних операцій. Щоб купити за нижчим курсом, а потім продати за вищим, — звернувся до урядовців Арсеній Яценюк. — Ми неодноразово радили колегам з Національного банку взяти ситуацію під жорсткий контроль, аби не виганяли валюту за кордон за так званими імпортними контрактами начебто на придбання товарів, а потім ці товари ні через 30, ні через 60, ні через 90 днів не приходять, і валюту тримають за межами країни, щоб дочекатися вищого курсу».

Зі слів глави уряду стало зрозуміло, що така ситуація з курсом валюти б’є по бюджету, по вартості продуктів харчування, ціні на бензин. Одне слово, по всій вітчизняній економіці і створює погані інфляційні очікування й невтішну реальність.

Парламентаріїв Прем’єр укотре попросив зібратися на позачергове засідання Верховної Ради та врешті ухвалити урядові законопроекти, потрібні для отримання фінансової допомоги Міжнародного валютного фонду.

Частину з цих позичених коштів планують спрямувати в золотовалютні резерви країни, наповнити валютний ринок, отже «збити паніку і повернути курс до збалансованого».

«Ми провели консультації з усіма фракціями коаліції, за винятком найбільшої, і очікуємо на консультації щодо ухвалення законопроектів», — підкреслив глава уряду, додавши, що значних розбіжностей у розгляді цих законопроектів між урядом і парламентськими фракціями не виникало.

Загалом Арсеній Яценюк мав намір обговорити з керівником НБУ чіткі зрозумілі кроки для того, щоб люди перестали знімати депозити; щоб збити спекулятивну хвилю, що є в країні; щоб експортери повернули валюту, яку вони тримають за кордоном. І не дати змоги імпортерам за «лівими» контрактами виганяти валюту за кордон і чекати на підвищення курсу.

До слова, учора Голова Верховної Ради Володимир Гройсман повідомив: парламент готовий оперативно зібратися та ухвалити термінові рішення щодо стабілізації ситуації на фінансовому ринку. «Ми будемо готові заслухати економічний блок уряду та керівництво Нацбанку. Нам треба знайти реальні виходи з нинішньої ситуації. Уряд спільно з парламентом мають терміново підготувати кроки, які б дали можливість стабілізувати фінансовий сектор», — зазначив спікер ВР.

Гуманітарна перспектива

Уже без Прем’єра присутні обговорили стан підготовки звіту спільної місії Євросоюзу, Організації Об’єднаних Націй та Світового банку «Оцінка шляхів відновлення та розбудови миру в Україні». Віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко назвав план гуманітарного реагування на ситуацію в країні обтяжливим: «Звіт стосується всієї країни, тому що саме схід України на сьогодні — це втрата 20% економіки, це втрата того ВВП, який впливає практично на стан справ в Івано-Франківській, Львівській, Київській, будь-якій області. Запропонований тут процес відновлення впливає на працевлаштування і отримання роботи всіх українців».

Координатор ООН Ніл Вокер пояснив, що програма оцінки відновлення та розбудови миру висуває злагоджені рекомендації щодо відновлення критичної інфраструктури та послуг, створення нових робочих місць, підсилення соціальної злагодженості та розбудови миру. Від імені Світового банку, Євросоюзу та ООН він заявив: «Ми думаємо, що всі рекомендації пріоритетні. Розуміємо, що уряд матиме власні погляди на приватизацію та фінансування. Ми схвалюємо можливість мати прогрес у цій дискусії. Серйозні та повномасштабні механізми реалізації ключові для успіху не лише в Києві, а й на рівні областей і нижчому. Участь місцевих громад важлива для ефективної реалізації та сталості всіх спільних зусиль. Деталі проектів слід розробляти разом із місцевими громадами. Тож Світовий банк, ООН та Євросоюз сподіваються, що ця робота просуватиметься дуже швидкими темпами, адже це терміново. Щоб боротьба з бюрократією у вас і в нас була успішною, ми повинні підтримувати нинішні темпи».

До сказаного Геннадій Зубко додав, що майже всі міністерства внесли до документа свої зауваження. Протягом трьох місяців робота над проектом тривала на рівні заступників, директорів департаментів. Узгоджений та перекладений українською мовою текст він буде готовий подати уряду і проситиме внести відповідні розпорядження для кожного з відомств.

В’ячеслав Кириленко від імені урядовців подякував представникам ООН, ЄС і Світового банку за співпрацю з вітчизняним Кабміном у відновленні інфраструктури в Україні.

Технічні питання порядку денного розглядалися вже без представників ЗМІ.

Коли верстався номер. На нараді за участю Президента Петра Порошенка, Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана, голови НБУ Валерії Гонтаревої, міністра фінансів Наталії Яресько, Секретаря РНБО Олександра Турчинова було напрацьовано комплекс заходів для стабілізації ситуації на валютному ринку. Про них ми розповімо у наступному номері.