ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ

Федеральний міністр закордонних справ ФРН висловив сподівання, що Угоду про асоціацію буде підписано у листопаді 

Перебуваючи в Україні, керівник дипломатичного відомства Федеративної Республіки Німеччина Гідо Вестервелле зустрівся з Президентом Віктором Януковичем та міністром закордонних справ Леонідом Кожарою. Основною темою зустрічей стала перспектива підписання нашою державою Угоди про асоціацію з ЄС, а також питання майбутнього Юлії Тимошенко.

Після зустрічі з главою держави Гідо Вестервелле поспілкувався з представниками ЗМІ.  «Я мав зустрічі з представниками опозиції, і з перших вуст почув інформацію про політичну ситуацію в країні. Я також це сказав відверто і Президенту, що ми уважно спостерігаємо за ситуацією з Тимошенко. Я також підкреслив, що німецькі пропозиції щодо медичного обслуговування і лікування її в Німеччині залишаються в силі», — сказав глава МЗС Німеччини.

За його словами, він також сказав Президенту, що Німеччина і надалі працюватиме над вирішенням цього питання, зауваживши, що ситуація нелегка, але Німеччина готова зробити конструктивний внесок у справу, щоб знайти позитивне рішення. 

Відповідаючи на запитання, скільки часу має Україна, аби визначитись щодо Тимошенко, щоб Німеччина та інші країни Європейського Союзу підписали з Україною Угоду про асоціацію, міністр знову повторив, що сторони зараз перебувають у процесі переговорів. «Звичайно, коли відбудеться підписання угоди, відомо — листопад, і це створює відповідні часові рамки. Ми вважаємо, що між Європою і Україною, між Німеччиною та Україною ще багато чого треба зробити, але потрібно діяти якраз у межах цих часових рамок», — наголосив Гідо Вестервелле.

У цьому контексті він зауважив, що для підписання Угоди про асоціацію наша держава має вирішити три блоки питань, що стосуються реформування законодавства у сфері юстиції, зміни виборчого законодавства та унеможливлення проявів вибіркового правосуддя, повідомляє УНІАН.

Під час спільної прес-конференції з Леонідом Кожарою Гідо Вестервелле висловив сподівання,  що Угоду про асоціацію буде підписано восени цього року. Він зазначив, що нині Україна перебуває на історичному роздоріжжі, і він би дуже хотів, щоб наша держава вирішила йти до Європи.

За словами німецького міністра, його держава відзначає всі прогресивні кроки, що здійснила Україна на шляху євроінтеграції, але потрібно ще здійснити подальші кроки в галузі реформ, передусім у правовій сфері, галузі юстиції, побудові правової держави.

«Певен, що Україна це зробить. Я бачу Україну як невід’ємну частину Європи, як місток між Сходом і Заходом. Україна є країною багатоконфесійною, яка має великі етнічні і культурні зв’язки, і після припинення поділу Європи Україна може з гордістю показувати свою історію і свою мову», — наголосив Гідо Вестервелле.

У свою чергу, Леонід Кожара звернувся до колеги з проханням, аби Німеччина допомогла Україні у виконанні критеріїв Європейського Союзу, необхідних для підписання Угоди про асоціацію з ЄС, які наша держава ще не виконала. При цьому керівник вітчизняного МЗС підкреслив, що Німеччина є для України надзвичайно важливим стратегічним партнером. «Позиція Німеччини в багатьох питаннях буде вирішальною, і ми хотіли б, щоб з усіх питань — і двостороннього співробітництва, і євроінтеграції — у нас було порозуміння», — зазначив головний український дипломат. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»