КОНТРОЛЬ

Перша черга лікувально-діагностичного центру Національної дитячої спеціалізованої лікарні запрацює до кінця року

Торік у жовтні буквально в центрі «Охматдиту» зяяв лише самотній котлован. Чотири місяці тому на цьому місці було вже три поверхи. А нині величезна коробка з бетону й цегли затьмарює небо. Одразу й не пригадаєш подібних темпів будівництва, яких задано на зведенні нового лікувально-діагностичного центру цієї лікарні.

Зміни з часу попередньої інспекції об’єкта Прем’єр-міністром Миколою Азаровим відбулися таки разючі. Певною мірою здивувало й те, що цього разу на майданчику не було видно жодного робітника й не чути жодного стукоту, завмерли й два величезні баштові крани — один з них безпосередньо над головами журналістів. Ці спостереження неабияк вразили колег, бо спершу здалося, що будівля виростає за помахом чарівної палички. Висотний об’єкт вимагає дотримання суворих правил техніки безпеки, пояснили нам керівники будівництва. І щойно сторонні залишили майданчик, весь механізм запрацював із новою силою.

Микола Азаров прибув із чіткою пунктуальністю у супроводі віце-прем’єр-міністра — міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової та голови столичної міськдержадміністрації Олександра Попова. Йому вкотре показали плакати з виробничими планами, кресленнями, комп’ютерним моделюванням майбутнього корпусу.

«Прогрес є?» — відповідь на це запитання глави уряду зависла в повітрі, адже кожна людина на майданчику встигла переконатися у цьому на власні очі.  Він пообіцяв, що у грудні перший блок буде введено в дію, стане до ладу лінійний прискорювач з усім іншим діагностичним обладнанням для виявлення й лікування дитячих онкологічних захворювань. «У першому кварталі наступного року буде введено в експлуатацію довгоочікуване відділення з пересадки кісткового мозку, а у жовтні 2013-го весь комплекс запрацює, — запевнив Микола Азаров журналістів і медичний персонал лікарні. — Сумніваєтеся? А ви не сумнівайтеся!».

Розповів Прем’єр і про відвідання Київської міської станції швидкої допомоги, де він вручив медикам ключі від 21 сучасного автомобіля, оснащеного GPS-навігаторами та всім необхідним реанімаційним обладнанням.

Зі свого боку Олександр Попов додав, що Київ отримав урядову субвенцію на придбання медикаментів для забезпечення швидкої медичної допомоги. Закуплено та розподілено 63 автомобілі швидкої медичної допомоги на суму понад 45 млн грн. Завдяки цим коштам також у 6,5 раза зросла вартість набору медичних препаратів, які на одну людину може витратити бригада швидкої медичної допомоги.

Побачене налаштовує на оптимістичний лад. Як і те, що проект нового корпусу є передовим в інженерному, медичному, екологічному та архітектурному плані. Це виведе його на значно вищий щабель ефективності в лікуванні більшості складних недуг, на які страждають маленькі українці.

У червні Микола Азаров пообіцяв стежити за будівництвом зі свого робочого кабінету в режимі он-лайн. На жаль, учора про це спитати не вдалося: часу на докладне спілкування із пресою у Прем’єра було обмаль. Однак те, що будівництво на території «Охматдиту» перебуває під суворим контролем влади і громадськості, сумнівів не викликає.