НАДЗВИЧАЙНА СИТУАЦІЯ

Внаслідок різкого підвищення тиску в тепломережах  від теплопостачання було відключено 256 житлових будинків Миколаєва

Майже дві доби в обласному центрі ліквідовували комунальну аварію, що сталася вночі з п’ятниці на суботу. За попередньою інформацією, 8 грудня близько другої години ночі на ПАТ  «Миколаївська ТЕЦ» різко підвищився тиск (гідроудар), що призвело до пориву мереж на теплотрасах теплоелектроцентралі і житлових будинків. Через це було обмежено подачу теплоносія до абонентів Центрального, Ленінського та Заводського районів міста Миколаєва, міської лікарні та пологового будинку. 

І знову службова недбалість

Для пошуку місця пориву та усунення причин аварії було залучено 17 аварійно-відновлювальних бригад ПАТ «Миколаївська ТЕЦ» та 75 співробітників. Для ліквідації аварії магістральної тепломережі та локальних поривів у житлових будинках працювали 18 аварійно-відновлювальних бригад житлово-експлуатаційних підприємств та 6 аварійних бригад теплопостачальних підприємств міста.

Одночасно у міськвиконкомі пройшло засідання обласного штабу з ліквідації наслідків аварії під головуванням голови облдержадміністрації Миколи Круглова, який доручив керівному складу всіх підприємств та відомств розібратися в причинах виникнення аварії та вжити в найкоротший термін усіх необхідних заходів щодо усунення її  наслідків.  Також було прийнято рішення щодо відкриття в Ленінському районі двох пунктів обігріву для громадян.

Уже до обіду 8 грудня аварійно-відновлювальні бригади провели роботи з ремонту тепломережі у  25 будинках, в яких відновлено теплопостачання. До цього ж часу тепло підключили і до пологового будинку № 2. На черговому засіданні обласного штабу Микола Круглов поставив чітке завдання: підрахувати збитки, що були спричинені зупинкою ТЕЦ, та виставити рахунки на компенсацію цих витрат підприємству. «Комісія проведе службове розслідування цієї ситуації, — зазначив Микола Круглов. — Для того щоб покарати винних, матеріали розслідування будуть передані до прокуратури. Потрібно було відразу зізнатися, що відключення відбулося через службову недбалість, а не придумувати якісь аварії. Основна причина зупинки ТЕЦ — це людський чинник».

Чи стане НП уроком?

Голова облдержадміністрації також підкреслив, що доповів про цю ситуацію та причини її виникнення Прем’єр-міністру Миколі Азарову. Це питання перебуває на особистому контролі як обласної влади, так і керівництва держави. На запитання журналістів щодо того, хто буде виплачувати компенсацію громадянам, чиє житло постраждало від зупинки ТЕЦ, Микола Петрович відповів, що вже створено комісію із представників депутатського корпусу та відповідних служб, яка буде займатися оцінюванням завданих збитків, відшкодування яких повністю лягає на ПАТ «Миколаївська ТЕЦ». Адже бюджетні кошти на ліквідацію недбалості у роботі підприємства виділятися не можуть.

Надзвичайну ситуацію в Миколаєві оцінив і директор департаменту проектного управління та енергоефективності у сфері систем життєзабезпечення профільного міністерства Станіслав Захаров, який прибув до Миколаєва. Він зазначив, що комунальна сфера міста повністю відпрацювала за встановленими алгоритмами, тому допомога від центрального рівня, від інших відомств або інших областей не знадобилася. «Всі служби, — наголосив чиновник, — продемонстрували виняткову готовність до дій в екстремальних умовах. Кожні дві години проходили засідання обласної та міської комісій з ТЕБ та НС, з постійним розглядом та оприлюдненням результатів ліквідації наслідків аварії. Водночас, хоча з’ясування причин виникнення ситуації ще триває, ТЕЦ готова відшкодувати збитки із ліквідації наслідків аварії як комунальним службам, що ліквідовували прориви, так і мешканцям, квартири яких були залиті водою. За даними міської комісії з ТЕБ та НС, таких налічувалася 31 квартира».

Завдяки високому рівню готовності та оперативному реагуванню з боку усіх аварійних бригад, подача тепла в Миколаєві повністю відновлена. Всі житлові будинки, які були відключені в ході аварії, сьогодні забезпечені повноцінним теплопостачанням. Водночас моніторинг ситуації щодо сталого забезпечення теплоносієм житлових будинків, об’єктів життєзабезпечення та соціального значення триває. Ситуація стосовно стабільного проходження опалювального сезону знаходиться під постійним контролем облдержадміністрації та міськвиконкому.