У жовтні українці стали свідками значного подорожчання м’яса птиці та яєць. Експерти й населення в різних містах України називають різні цифри підвищення цін на ці тваринні продукти — удвічі за десяток яєць і від 15 до 20 гривень за кілограм тушки птиці. У Києві, приміром, деякі супермаркети продають м’ясо птиці за акційними цінами 60 гривень за кілограм. Тобто без акцій цей товар коштує ще більше.

Ці продукти — складова так званого соціального кошика, вони підлягали державному регулюванню цін. Але як  писав нещодавно «УК», з 1 жовтня інститут регулювання було скасовано як експеримент на три місяці. А потім держава зробить висновки, чи продовжувати таке регулювання.

У чому ж причина такого різкого подорожчання цих продуктів? Чи повернуться ціни на той рівень, який був раніше?

Ціни на яйця можуть дещо знизитися, проте вже ближче до весни. Фото Володимира ЗAЇКИ

Наші відомі виробники м’яса птиці та яєць не дуже охоче  коментують ці тенденції. «УК» звернувся до генерального директора асоціації «Союз птахівників України» Сергія Карпенка: «Не пов’язую це подорожчання зі скасуванням практики державного регулювання цін. Ці показники, по-перше, зросли тому, що на початку року Податковим кодексом було введено спеціальний режим оподаткування підприємств АПК. Повернуто механізм відшкодування під час експорту зернових. У результаті ціни на цей товар збільшилися на 15%. Логічно, що стали дорожчими і корми для тварин, зокрема й для птиці. Ціни на продукцію тваринництва протягом 8 місяців в Україні залишалися сталими, а підприємства галузі фактично працювали собі у збиток — виробляли і продавали продукцію нижче від її собівартості».

По-друге, за його словами, збільшення цін на продукцію птахівництва пояснюється чинником сезонності (на 20% падає виробництво яєць) і загальним спадом  виробництва тваринної продукції, зокрема птахівництва другий рік поспіль. Це можна пояснити зменшенням попиту через зниження купівельної спроможності населення.

Не рятує ситуацію й імпорт із країн ЄС — на наш ринок надходить продукція, яку використовують у виготовленні ковбас. Це обвалки та субпродукти. Попри те, що імпорт цієї продукції зростає, в Україну не завозять тушки чи  філе птиці, які у нас мають попит.

А ось на думку експерта компанії «Украгроконсалт» Андрія Кіма, основна причина зростання цін на ці продукти у жовтні — чинник сезонності. «Не вважаю, що скасування державного регулювання цін вплинуло на зростання вартості яєць чи м’яса птиці. Так, цього року триває подальше скорочення поголів’я птиці в населення і на виробничих підприємствах. Тож зменшується пропозиція, що і призводить до збільшення цін. Проте дуже різкого підвищення вартості готової продукції я не помітив. Таке у нас відбувається щоосені», — зазначив експерт.

Проте аналітик, незалежний економічний експерт Олександр Бондаренко зазначив «УК», що скасування державного регулювання цін на продукти зробило свою справу. «Ми це помічаємо не лише на прикладі продукції тваринництва (зростає також вартість свинини та яловичини), а й на продуктах рослинного походження. У деяких ситуаціях це звичайна картельна змова. Тому я переконаний, що з нового 2017 року державне регулювання цін, зокрема на соціальний кошик, поновиться. А ось чи відкотяться ціни на рівень початку осені 2016 року, не відомо», — сказав він.

Тож існують різні думки з приводу подорожчання цих категорій продуктів. Чи повернуться ціни на рівень, який спостерігався на початку осені? Це запитання, можливо, і риторичне. А нам залишається уважно стежити за розвитком подій та інформувати про них наших читачів.