На недавній сесії Сумської обласної ради депутати підтримали й затвердили програму літнього оздоровлення дітей. На неї в обласному бюджеті передбачено майже 6,1 мільйона гривень, що порівняно з минулим і позаминулим роками більше відповідно на 0,5 та 2,2 мільйона гривень.

Утім, усе відносне, і порівняльний статистичний аналіз теж. Протягом кількох останніх років простежуються тенденції, які не завжди позитивно характеризують літнє дозвілля школярів. Зокрема, якщо в 2013-му послугами з оздоровлення та відпочинку скористалися майже 86% дітей шкільного віку, то в наступних роках цей показник значно знизився і становив 47—51%. Тобто лише половина хлопчаків і дівчат відпочивають, а решта тільки мріє про це.

У літніх таборах дорослі прагнуть впровадити найкращі практики оздоровлення дітей. Фото з сайту ilikenews.com

Літа минають, проблеми залишаються

Причина насамперед у тому, що дитячий літній відпочинок почали фінансувати лише з обласного бюджету, який не встигає за зростанням цін. Якщо у 2014-му середня вартість путівки до позаміського закладу становила 2600, то в наступні два роки — відповідно 3000 і 3600 гривень. За попередньою інформацією, наступного літа вона сягне 4200.

Важливі й інші чинники. У зв’язку з проведенням АТО, внутрішніми процесами, вимушеними переселенцями з Донбасу і Криму розширюється перелік пільгових категорій дітей, отже зростає потреба в бюджетному оздоровленні. На загальнодержавному рівні не затверджено програми з оздоровлення й відпочинку дітей, інших нормативно-правових актів, необхідних для належної реалізації Закону «Про оздоровлення та відпочинок дітей» (зі змінами). Ускладнює ситуацію й брак фінансування не тільки з держбюджету, а й із Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Коштів не надають з позаминулого року.

Щороку постає питання встановлення пільгової оплати комунальних послуг і звільнення від сплати за землю і податку на нерухомість закладів оздоровлення й відпочинку всіх форм власності, які функціонують у літній період і беруть на відпочинок соціально незахищені категорії дітей. Не розроблено єдиного механізму фінансової підтримки закладів стосовно придбання продуктів харчування, медичного забезпечення. Тож матеріально-технічна база оздоровчих і відпочинкових закладів старіє, руйнується, а гарантувати високоякісний відпочинок і оздоровлення стає дедалі проблематичніше.

Останнім часом особливого значення набуло національно-патріотичне виховання дітей, запровадження сучасних виховних заходів і їх методичне наповнення, застосування новітніх підходів до популяризації оздоровчих послуг на відповідному ринку.

Виручатимуть «Сузір’я» й інші

Як наголошують депутати Сумської облради, одним зі шляхів ефективного використання коштів обласного бюджету стало впровадження в регіоні альтернативних форм оздоровлення і відпочинку, використання інноваційних методик й найкращих європейських практик надання оздоровчих та відпочинкових послуг.

Досить популярним став наметовий табір «Сузір’я». Він діє при обласному центрі відпочинку, оздоровлення, туризму та військово-патріотичного виховання і два роки поспіль займає перші місця в Україні у відповідній категорії. Торік проведено рекордну кількість — 10 тематичних змін. При цьому вартість путівки терміном на два тижні становила 1700 гривень.

Тож і цього року ставку зроблено на активну діяльність не тільки «Сузір’я», а й широкої мережі наметових таборів зі збільшенням кількості змін, де забезпечать насамперед якість оздоровлення і відпочинку з активним використанням рекреаційного потенціалу Сумщини. Та це не означає, що літній відпочинок сумських школярів буде обмежений чи регламентований лише згаданими таборами. Промислові підприємства, установи, організації, виші області вже анонсували готовність відпочинкових закладів до літнього сезону.

Сумське машинобудівне НВО оголосило про початок традиційного загальноміського конкурсу дитячих творів «Моя чудова сім’я», в якому можуть узяти участь усі школярі обласного центру. На переможців чекають чудові подарунки: 9 путівок на узбережжя Азовського моря, базу відпочинку підприємства «Сонячна галявина», що в селі Битиця за 10 кілометрів від Сум, оздоровчого табору «Чайка» (відповідно по три за перші три призових місця).

Звісно, це лише один із прикладів діяльної підготовки до літа. На щастя, їх десятки і за кожним — конкретна турбота про дітей.