Під час години запитань до уряду першим починав відповідати на репліки народних депутатів міністр соціальної політики Андрій Рева. Він наголосив, що Кабінет Міністрів має намір восени збільшити рівень мінімальної заробітної плати для підвищення соціального захисту й купівельної спроможності громадян. «Уряд опрацьовує підвищення мінімальних гарантій у сфері оплати праці з початком опалювального сезону восени цього року для посилення соціального захисту населення», — пояснив міністр. На першому етапі змін уряд повинен внести до парламенту пакет законопроектів щодо детінізації доходів населення шляхом підвищення розміру мінімальної зарплати і відв’язати від нього соціальні виплати. Водночас потрібно ще раз переглянути розмір мінімальної заробітної плати. Нині вона становить 1450 гривень. З 1 грудня заплановано підвищення до 1600 гривень. Андрій Рева переконаний, що цей показник можна підвищити швидшими темпами за умови змін деяких підходів до визначення мінімальної заробітної плати.

Шахтарі отримають зароблене

Перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Юлія Ковалів заявила, що збереження непрозорого тарифоутворення в Україні, а також системи покриття різниці в тарифах з державного бюджету призвело б до зростання дефіциту бюджету національного енергохолдингу «Нафтогаз України» до 171 мільярда гривень. «Якби ми не змінили цю систему, в 2016 році ми мали б заплатити з держбюджету «Нафтогазу» 171 мільярд гривень».

Посадовець наголосила, що Україна в межах диверсифікації джерел постачання природного газу в країну вже понад 230 днів не використовує прямі його поставки з Росії. Позицію Мінекономрозвитку вона означила так: «Ми почали купувати газ не за політичними угодами, а за ринковими умовами. І тому від нас як від держави ніхто не може вимагати тепер політичної лояльності або ущемлення державного суверенітету».

Вона заявила, що встановлення прозорої ринкової ціни на газ дало змогу подолати хаос і корупцію на внутрішньому ринку. Крім цього, рішення уряду про введення ринкової ціни на газ для всіх споживачів України стало стимулом до економії енергоресурсів та їх ефективного використання. Тепер ринкове ціноутворення в газовій сфері й ринкове тарифоутворення дає змогу запускати проекти енергоефективності. У цьому контексті актуальна робота Фонду енергоефективності. Ефективна реалізація його проектів працюватиме на зниження обсягу тарифних платежів. «Не шляхом зменшення вартості ресурсів, а шляхом ефективного їх використання», — додала Юлія Ковалів.

За її словами, Мінекономрозвитку поставило собі за мету зробити так, щоб державна компанія «Укргазвидобування» до 2020 року наростила обсяг власного видобутку газу до 20 мільярдів кубометрів, а відтак повністю забезпечити внутрішні потреби споживачів.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявив, що борги із заробітної плати шахтарям, які працюють на державних шахтах, повністю виплатять. Саме тому 14 липня бюджетний комітет ухвалив рішення додатково надати 200 мільйонів гривень. «До Дня шахтаря, який святкуємо в останню неділю серпня, шахтарям повністю виплатять заробітну плату. Вся сума, яку потрібно виплатити як зарплату шахтарям, становить 450 мільйонів гривень», — пояснив міністр.

Окремо він наголосив, що загрози віялових відключень електроенергії, блекауту й можливий імпорт електроенергії з Росії на сьогодні не актуальні. «Ми не імпортуємо з Росії жодного кіловата електроенергії й жодного кілограма вугілля», — сказав Ігор Насалик, додавши, що для розв’язання проблем в енергетичній сфері було створено кризовий штаб. Ним керуватиме голова уряду.

Глава уряду розповідає парламентаріям, як зробити економіку ефективною. Фото УНІАН

Прем’єр — експрем’єрові

Неочікуваною під час цієї години запитань до уряду стала заява Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. За його даними, ще перебуваючи на посаді голови уряду у 2008 році, Юлія Тимошенко підписала меморандум з Міжнародним валютним фондом, згідно з яким ціна на газ для населення і підприємств мала зрівнятися, а дотування вартості імпортного палива державою повинне було б припинитися до 2010 року через підвищення тарифів.

«31 жовтня 2008-го було підписано меморандум з МВФ. Я не підписав жодного меморандуму, шановні колеги. А ось є підписи зокрема прем’єр-міністра Юлії Володимирівни Тимошенко, ось він підписаний, так тут написано у пункті 17, що «для того, щоб забезпечити тривалу базу для продовження здорового фінансування, а також упорядкувати фінансові відносини НАК «Нафтогаз» із бюджетом до кінця 2011 року ми, уряд, зрівняємо ціни на газ внутрішнього видобутку та ціни на імпортований газ», — процитував Володимир Гройсман.

«Якби ціни на газ зрівняли ще 2008 року, сьогодні Україна була б ефективна, і не було б схем Онищенка. Гадаю, у багатьох, зокрема й тих, хто є або був присутній у цьому залі, не було б надсучасних літаків, яхт, кораблів і всього іншого», — наголосив Прем’єр-міністр, назвавши псевдолідерами тих, хто імітує боротьбу за Україну заради кількох додаткових відсотків голосів на майбутніх виборах.