Ухвалення підготовленого урядом проекту державного бюджету на 2019 рік  дасть змогу спокійно завершити поточний рік і планово розпочати наступний — зі збереженням фінансування всіх пріоритетних програм. Про це сказав Прем’єр-міністр Володимир Гройсман під час засідання уряду, яке розпочалося хвилиною мовчання — на вшанування пам’яті загиблих під час Революції гідності. Прем’єр наголосив, що сьогодні Кабмін розв’язує системні проблеми, які було занедбано роками: «Маємо глибинні проблеми, але запроваджені нами зміни приведуть нас до нової якості життя громадян».

«У 2019 році ми маємо зосереди­тися на підтримці стабільності. І тут важливе вчасне ухвалення бюджету, щоб забезпечити стабільність, економічне зростання й впровадження позитивних змін. У проекті бюджету все збалансовано. Ми знайшли механізми розв’язання системних проблем, — підкреслив Володимир Гройсман. — Хочу звернутися до народних депутатів. Ми разом не раз демонстрували, що можемо об’єднуватися задля ухвалення важливих рішень.

І позитивне голосування бюджету у Верховній Раді дасть змогу завершити 2018 рік, увійти в 2019-й і рухати країну вперед».

Він доручив віце-прем’єр-міністру Геннадієві Зубку визначити чиновників, які на районному рівні гальмують процес децентралізації. Прем’єр нагадав, що на нещодавньому засіданні Ради регіонального розвитку Президент оприлюднив таку інформацію: досі в 99 районах не створено жодної об’єднаної територіальної громади. Прем’єр солідарний із позицією глави держави, що винних у цьому посадовців має бути покарано.

Їздити нашими автошляхами невдовзі має стати набагато легше, комфортніше й безпечніше. Фото Володимира ЗАЇКИ

Між обласними центрами будуть нормальні дороги

Про підсумки сезону дорожніх робіт і подальші плани галузі розповів керівник Укравтодору Славомир Новак, наголосивши, що вперше за роки незалежності України сезон будівництва й ремонту доріг завершено наприкінці жовтня — на початку листопада, що відповідає європейським стандартам.

Цьогоріч під час виконання робіт Укравтодор дотримувався маршрутного принципу. Та якщо обсяги виконання робіт на дорогах державного значення сягають 90% планового, то місцевого — лише 63%. Найкращі показники виконання ремонту місцевих доріг у 2018 році мають Закарпаття, Хмельниччина, Вінниччина, Івано-Франківщина, Чернігівщина та Львівщина. А недопрацьовують у Луганській, Миколаївській, Тернопільській та Одеській областях.

«Із початку року запроваджено перший етап децентралізації доріг. Уперше місцеві органи влади отримали дороги і гроші. Цього року 11,5 мільярда гривень. Наступного буде 14,6 мільярда», — поінформував Славомир Новак. Укравтодор не відповідає за виконання робіт на дорогах місцевого значення. Із цього року вся відповідальність на плечах місцевої влади.

«Наша стратегічна мета — до 2022 року з’єднати якісними дорогами всі обласні центри. Ми готуємо другий крок децентралізації доріг. Він передбачає передачу доріг територіального значення на баланс областей. Для цього необхідні зміни до закону про автомобільні дороги в частині класифікації автодоріг. Ми підготували проект цього законодавчого акта. Його узгодили всі міністерства й уряд. Його зареєстровано у Верховній Раді, і з початку жовтня він перебуває в комітетах парламенту. Хочу звернутися до депутатів із проханням у найкоротший термін узгодити цей документ», — наголосив Славомир Новак.

Прем’єр-міністр зауважив, що питання захисту життя і здоров’я учасників дорожнього руху цього року стало пріоритетним у політиці розвитку дорожньої галузі. Посилюється відповідальність водіїв за порушення швидкісного режиму, реалізується програма «500-500-1000» — будівництва острівців безпеки, безпечних переходів, розв’язок. Але напрям безпеки слід посилювати ще — особливо коли йдеться про дітей. Саме тому він доручив Мінінфраструктури опрацювати програму забезпечення дітей дошкільного та шкільного віку спеціальними світловідбивальними наборами, які даватимуть змогу водіям краще бачити малюків на дорозі.

Реєстратори складатимуть іспит

Кабінет Міністрів схвалив ліквідацію реєстраторів у комунальних підприємствах, які перебувають у місцевому самоврядуванні, а також ініціативу Мін’юсту, згідно з якою реєстратори, які отримують доступ до професії, зобов’язуються складати кваліфікаційний іспит.

«Комунальні підприємства, які створюють у країні, відкривають філії, що виконують одну реєстраційну дію. Туди приїжджає самогубець-реєстратор, який здійснює одну незаконну дію і зникає. А потім власник майна має оскаржувати цю дію. Тому Міністерство юстиції виступає з ініціативою перед ухваленням антирейдерського закону прибрати можливість для філій комунальних підприємств здійснювати реєстрацію в реєстрі бізнесу і нерухомості», — аргументував ініціативу міністр юстиції Павло Петренко. Він закликав народних депутатів проголосувати за антирейдерський законопроект до кінця року.

А Прем’єр наголосив на необхідності змін у законодавстві про захист права власності. «Слід провести максимальні зміни в національному законодавстві, щоб вони захищали власність. Це дуже важливо не лише з точки зору аграрного сектору, а загалом для інвестицій у країну», — заявив він, додавши, що в законопроекті є дискусійні ініціативи, однак компромісні рішення буде знайдено.

Ще урядовці затвердили Положення про санаторну школу, об’єкти державної форми власності та сфер державного регулювання, які підлягають охороні поліцією на договірних засадах, проект угоди з урядом Демократичної Соціалістичної Республіки Шрі-Ланка про звільнення від оформлення віз громадян, які користуються дипломатичними, службовими або офіційними паспортами. Схвалено план заходів з реалізації стратегії інтеграції внутрішньо переміщених осіб і впровадження довгострокових рішень щодо внутрішнього переміщення на період до 2020 року та проект угоди про вільну торгівлю між Україною та Ізраїлем.