ПРОТИДІЯ

Завдяки публічному реєстру про суддів, чиновників та компанії,  що заплямували себе участю в злочинних схемах, дізнається вся Україна

Минулого року порушено 52 кримінальні справи за ознаками незаконного захоплення підприємств, інакше кажучи, рейдерства, 49 звільнених Вищою радою юстиції суддів, 287 анульованих ліцензій приватних охоронних фірм. Такий ужинок боротьби з цим ганебним явищем, який озвучено в ході вчорашнього засідання Міжвідомчої комісії з питань протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств, проведеного під головуванням її очільника, першого віце-прем’єр-міністра — міністра економічного розвитку і торгівлі Андрія Клюєва.

Рейдерів та їхніх поплічників має знати вся країна. Фото УНІАН

Підробка документів, завідомо неправомірні рішення судів під прикриттям корумпованих чиновників, прогалини в чинному законодавстві, доведення до фіктивного банкрутства, відкрите силове захоплення за участю приватних охоронних агенцій, зміна власника — ось далеко не повний перелік методів роботи цих шахраїв. І скрізь вони діють організовано, зухвало й чітко, що лише підтверджує тезу: без зв’язків із владними та судовими інституціями тут не обійшлося. 

Утім, речі слід називати своїми іменами. «Рейдерство, — наголосив Андрій Клюєв, — є пом’якшеним цивілізованим терміном. Насправді ж це звичайнісінький бандитизм, який завдає чималих моральних і матеріальних збитків бізнесу зокрема й державі загалом».

Найбільш ласими шматками для захоплення нині є готелі, складські приміщення, великі земельні ділянки, санаторії, колишні військові об’єкти. Тобто йдеться про готовий бізнес та економічно привабливі підприємства. Часто власники до останнього не здогадуються про відчуження свого майна. А коли з’являється реальна небезпека, на допомогу кликати вже пізно.

Для самого лише переліку ганебних прикладів забракне навіть цілої газетної шпальти. Багато з них було озвучено в урядовій залі, Генеральна прокуратура і МВС тримають їх на контролі, проводять слідчі дії. Проте, за влучним висловом Андрія Клюєва, правоохоронці борються переважно з наслідками. Завдання ж комісії полягає у викоріненні причин.

Володіючи інформацією про кілька основних рейдерських схем, заснованих на слабкості законодавства, Андрій Клюєв запропонував конкретні кроки. Зокрема Мін’юсту доручено за два-три тижні проаналізувати злочинні схеми для вдосконалення найчастіше порушуваних нормативних актів. Остаточно живильний грунт із-під ніг рейдерів заплановано вибити 1 квітня, коли конкретні пропозиції буде оприлюднено на одному із засідань комісії та передано до Верховної Ради.

У свою чергу МВС і Генпрокуратура мають навести лад із поточними справами. Бо наведені цифри порушених справ і звільнень далеко не відповідають реальному стану речей у державі, який набуває масового характеру. А зі справи до справи переходять одні й ті самі «знайомі все обличчя», яких Андрій Клюєв назвав «ветеранами» рейдерського руху. 

Окрім цього, віце-прем’єр озвучив слушну пропозицію: створити публічний реєстр юридичних і фізичних осіб, суддів, охоронних структур тощо, які заплямували себе участю у злочинних схемах.