НЕДОРАХУВАЛИСЯ
 

Фінансові оборудки поглинули 35 млрд грн

На 94 % перевірених торік підприємств працівники державної контрольно-ревізійної служби знайшли порушення фінансово-бюджетної дисципліни, що свідчить про масштабність зловживань. Про них голова Державної фінансової інспекції Петро Андреєв повідав журналістам на прес-конференції та урядовцям на засіданні Кабміну. Йшлося в основному про зловживання попереднього уряду, адже перевіряли стан справ за 2008-2009 роки і лише 1-й квартал 2010-го.

Від "ручного режиму" до корупції

Загалом сума зловживань попереднього уряду сягнула за 93 млрд грн, з яких втрати становлять понад 35 млрд, що, на переконання П. Андреєва, свідчить про корупцію у сфері використання державних фінансів й інших активів майже у всіх сферах економіки. За його словами, управління державними коштами в "ручному режимі" породило чимало проблем. Наслідком таких дій стала кредиторська заборгованість, яка на 01.01.2010 перевищила 2 млрд грн, по месцевих бюджетах - близько 3 млрд. Із 25 млрд ліквідних коштів на початку минулого року на єдиному казначейському рахунку було лише 1,7 млрд грн.

Контролери ставлять у провину Державному казначейству те, що без відповідних повноважень у 2009 році і січні-лютому 2010-го за рахунок коштів єдиного казначейського рахунку були надані короткострокові позики Пенсійному фонду на 42,1 млрд грн. Окрім того, Держказначейство за дорученням Мінфіну з порушенням закону розмістило на депозитних рахунках банків понад 6,4 млрд грн, 1,165 млн дол. США і 97 млн євро, що призвело до відволікання коштів державного і місцевих бюджетів. При цьому кошти розміщувалися під занижені відсотки або взагалі без їх виплати.

Про зловживання у сферах державних закупівель та управління діяльністю суб'єктів господарювання державного сектору економіки, де застосовувалися непрозорі корупційні схеми з "відмивання" бюджетних коштів, йшлося у попередньому матеріалі. Ось лише один із показових прикладів. Усупереч законодавству було збільшено статутний фонд НАК "Нафтогаз України" через випуск облігацій внутрішньої державної позики в обмін на акції компанії. При цьому випуск цінних паперів з подальшим обміном проведено без прийняття відповідного рішення Верховної Ради, а дострокове погашення Міністерством фінансів зазначених облігацій призвело до збитків державного бюджету на загальну суму 8,8 млрд грн.

Що спільного між банками і в'язницями ?

Безконтрольною була й діяльність банків, в капіталізації яких уряд брав участь. Так у ПАТ "Родовід Банк" виявлено порушень на понад 22,6 млрд грн, у ПАТ АБ "Укргазбанк" -більш як на 2,8 млрд грн, у ПАТ АКБ "Київ" - на 815,7 млн. Ось лише одна з оборудок, виявлених у "Родовід Банку". У 2009 році тут була погашена заборгованість позичальників через взяття на баланс (прийняття у власність) заставленого майна (земельної ділянки в м. Києві площею 113 га) оціночною вартістю 3 млрд 770,0 млн грн. Насправді ж згідно з реєстром ця ділянка фактично належала позичальнику банку. Тобто банком безпідставно було списано з балансу заборгованість за виданими кредитами та нарахованими відсотками на них в сумі

3 млрд 534,9 млн грн та додатково перераховано кошти юридичній фірмі за надану правову допомогу 301,6 млн грн. Усе це призвело до нанесення збитків на загальну суму 3 млрд 836,5 млн грн та безпідставно виведено з іпотеки ліквідне майно позичальників вартістю 10 млрд 834,4 млн грн (готель, офісні та інші нежитлові приміщення).

У діяльності підприємств і установ, що перебувають у сфері управління Державного департаменту з питань виконання покарань, ревізори також виявили чимало порушень (загалом на понад 468,4 млн грн). Приміром, у 2010 році тут без дозволу Мінекономіки уклали договір та закупили в одного учасника (ТОВ "Суворовський м'ясокомбінат") 1500 тонн м'яса на 51,8 млн грн. Із цієї суми 51,4 млн грн сплачено за м'ясо, яке мало надійти у виправну колонію N 14, що в Одеській області. Однак товар так і не надійшов, а був нібито переданий товариству на відповідальне зберігання. Не підтверджено фактичне надходження від цього ж ТОВ продуктів харчування (м'яса курей і консервів м'ясних) до Центральної бази забезпечення на загальну суму 20,7 млн грн.

Запаси державні - інтерес приватний

"Покопалися" ревізори й у стратегічних запасах держави. Зокрема, за результатами перевірок кількісно-якісного стану зерна на 06.10.2010 встановлено його нестачу понад 236 тис. тонн на складах-зберігачах. А це означає, що Аграрному фонду завдано збитків майже на 230 млн грн. Ще на 108 млн грн втрат від зіпсованої аміачної селітри, яка зберігалася у неналежних умовах. Зате збагатилися за рахунок Аграрного фонду посередники, в яких закупили 98 тис. тонн зерна за 115 млн грн. Їм сплатили 10 млн за нібито понесені витрати на вирощування збіжжя.

Щодо Держрезерву, який неналежно управляв ресурсами і незадовільно формував та зберігав запаси держави, то тут контролери нарахували збитків майже на 4,2 млрд грн. Так, у 547 підприємствах, які у Держкомрезерві значилися зберігачами, не знайдено матеріальних цінностей на суму 2,4 млрд грн. Окрім того відстежується стійка тенденція до зменшення номенклатури та обсягів державних резервів: протягом 2007-2009 років номенклатура запасів держрезерву скоротилася з 77 до 38 найменувань.

І таких прикладів в очільника ГоловКРУ не злічити. У виступі на прес-конференції і доповіді на засіданні Кабміну він оперував мільйонними сумами зловживань чи не у всіх галузях життєдіяльності держави. Найгірше ж те, що розкрадання бюджетних коштів відбувалося й сьогодні. Головний державний контролер поскаржився, що через численні узгодження кандидатур з місцевим керівництвом не може призначити у свою службу фахових людей. Та й доступ ревізорів на державні підприємства не завжди відкритий. Торік, приміром, з різних причин (часто анекдотичних - труїння тарганів) їх не допустили на 150 об'єктів.

Очільник уряду зобов'язав міністрів навести лад на підпорядкованих їм підприємствах і пообіцяв окремо розглянути питання щодо доцільності скорочення контролюючих органів. Адже за такої фінансово-бюджетної дисципліни з цим поспішати не варто.

ПРЯМA МOВA

Голова Державної фінансової інспекції Петро AНДРЕЄВ:

"Загалом сума зловживань попереднього уряду сягнула за 93 млрд грн, з яких втрати становлять понад 35 млрд, що свідчить про корупцію у сфері використання державних фінансів й інших активів майже у всіх сферах економіки".