Сучасна європейська муніципальна спільнота в останнє десятиріччя навчилася протистояти фінансовим кризовим явищам не за рахунок запозичень, які рано чи пізно слід віддавати, і не узвичаєними методами тотального «затягування пасків», найпопулярніший з яких — масове скорочення «білих комірців».

Найефективнішою формою було визнано розроблення і впровадження в муніципальний менеджмент системи управління ефективністю. Йдеться про певний набір інструментів — управлінських ноу-хау, застосування яких повніше задовольнятиме запити громадян — користувачів публічних послуг.

Експерти Ради Європи розробили й апробували в багатьох країнах євроспільноти відповідну методологію застосування згаданої вище системи управління ефективністю і віднедавна впроваджують її в українських містах, громади яких відкриті для перспективних новацій. 

Погодьтеся, в буденних турботах місцевим органам самоврядування важко самотужки визначити, чому «пробуксовують» ті чи ті рішення. Де шукати «коріння зла»? В нестачі матеріально-технічного забезпечення міськрад чи неефективності наявного? У низькій кваліфікації персоналу чи його небажанні вчитися? А можливо, муніципальні службовці узвичаєно  вдаються до застарілих технологій і процедур, хоча на календарі ХХІ століття? Чи, зрештою, в усіх негараздах винний голова, який не може вчасно проконтролювати все і кожного?

Методика РЄ дає відповіді на ці й десятки інших запитань, вчить головному — майстерності правильно і своєчасно збирати та аналізувати об’єктивну інформацію, пропонує чіткий алгоритм її одержання й оброблення для подальшого перетворення цієї інформації в ефективні управлінські рішення.

Зазначимо, що українські громади — учасники Програми РЄ «Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування в Україні» для застосування системи управління ефективністю обрали три напрямки. Це «Веб-портал міста», «Центр адміністративних послуг» та «Тарифна політика органів місцевого самоврядування на грунті діалогу з населенням».

Працювати можна й через Інтернет, а от спілкуватися з громадою треба безпосередньо,  вважає міський голова Українки, що під Києвом, Павло Козирєв. Фото з сайту kozyrev.com.ua

Сьогодні веб-портали має переважна кількість українських міст. На жаль, не всі однаковою мірою розуміють, як зробити цей інструмент ефективним. Хтось гадає, що йдеться про своєрідну місцеву газету, інший розглядає її лише як базу даних (телефони, прізвища чиновників, розклад роботи установ) чи рекламний проспект для туристів. А потужності е-технологій значно ширші.

Так, скориставшись методикою РЄ, в Українці (Київська область) влада змогла істотно удосконалити управління місцевими справами, якісно підвищити рівень надання послуг своїм громадянам. Не виходячи з дому чи офіса, 57 осіб з кожної тисячі тамтешніх городян щодня заходять на портал і розв’язують свої проблеми. Громадянам не треба марнувати час у чергах під кабінетами, а влада оперативно реагує на всі запити населення.

Муніципальні службовці Кривого Рогу з допомогою  європейської системи управління ефективністю успішно контролюють реалізацію стратегічного плану громади. Славутицька міська рада (Київщина) не лише впровадила модель «Енергоефективного міста», а й реформувала житлово-комунальне господарство і випередила своїх колег щодо залучення інвестицій у міську економіку.

Ті міські громади, які взяли на озброєння методику РЄ з управління ефективністю, змогли унеможливити конфлікти при встановленні тарифів та місцевих зборів, оскільки наполегливо займаються вихованням у громадян розуміння і поваги до діяльності сфери комунальних послуг.

Представництво Ради Європи в Україні поширює кращий досвід упровадження методики управління якістю, зокрема докладно ознайомитися з її практичними аспектами можна буде на найближчому на часі семінарі в місті Славутичі.

Для тих, хто ще  сумнівається в корисності цієї новації, ще раз перерахуємо її визначальні ознаки. Хочете навчитися впорядкувати потоки інформації, прагнете дисциплінувати підлеглих (справедливо оцінити якість і кількість їхньої роботи), бажаєте свіжим незаангажованим поглядом подивитися на буденність, зрозуміти, що досі користувалися неефективними методами та застарілими формами роботи? Тоді робіть, як ми, робіть краще за нас.

ПРЯМА МОВА

Павло КОЗИРЄВ, 
Український міський голова:

— Ми спробували, і в нас вийшло. У пошуках підвищення ефективності роботи та поліпшення якості послуг, які органи місцевого самоврядування мають надавати громадянам, прийшли до думки відкрити в нашому малому місті повноцінний центр муніципальних послуг. Це дало змогу вдосконалити електронний документообіг, впровадити систему штрих-кодів, які наносять на вхідні документи під час звернень громадян, — таким чином контролюється хід виконання послуг. Маємо власний coll-центр.

Андрій ГУК, 
керівник Програми Ради Європи
«Посилення інституційної спроможності органів
місцевого самоврядування  в Україні» 
для «Урядового кур’єра»

ДОВІДКА «УК»

Системою управління ефективністю вже кілька десятків років успішно послуговується бізнес. З початку 2000-х років її взяли на озброєння органи місцевого самоврядування деяких європейських країн. Англійською воно означується як  Performancе Management. Причім слово  performance  може перекладатися як ефективність, продуктивність, коефіцієнт корисної дії тощо.