ПЕРСПЕКТИВА

Уряд допоможе роботодавцям максимально гармонізувати попит та пропозицію на ринку праці

На цьому акцентував Прем’єр-міністр Микола Азаров під час огляду обласного Центру зайнятості Києво-Святошинського району у селі Софіївська Борщагівка. Про якість роботи центру зокрема та проблемні моменти з працевлаштуванням громадян в цілому главі уряду доповідали директор Державного центру зайнятості Володимир Галицький та директор вищезгаданого обласного центру Василь Якобінчук.

Зі слів посадовців стало зрозуміло, що проблема нашої держави полягає в дисбалансі між вільними робочими місцями та тими спеціальностями, з якими звертаються по допомогу громадяни. Тому центр зайнятості намагається їх перекваліфікувати на робітничі та будівельні спеціальності.

Для глибшого розуміння ситуації Прем’єру було наведено й статистичні дані: за останні 9 місяців майже 75% держслужбовців та понад 1300 випускників різних навчальних закладів не є затребуваними на ринку праці. Водночас найнижчий рівень безробіття зафіксовано саме в Києво-Святошинському, Бориспільському та Вишгородському районах області.

Подібні центри покликані подолати дисбаланс на ринку праці. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

У рамках виконання президентського доручення, мають з’явитися шість центрів, які займатимуться професійним перенавчанням спеціалістів різних галузей. Такі вже є в Одесі, Рівному та Криму.

Згодом Прем’єр взяв участь у семінарі для роботодавців з питань легалізації зайнятості та заробітної плати. Вже у холі Микола Азаров сказав на брифінгу журналістам, що, за умови перекваліфікації населення, уряд зміг би працевлаштувати майже всіх. У цьому напрямку розроблятиметься довгострокова програма управління трудовими ресурсами: «Важливо навчитися прогнозувати, на які види спеціальностей ми матимемо попит за 10 — 15 років. Для цього вже зараз потрібно створювати навчальну базу». А державна програма розвитку системи реабілітації та трудової зайнятості осіб з обмеженими фізичними можливостями реалізовуватиметься й надалі. Однак задля успіху роботодавці спільно з державою повинні брати участь у підготовці та перекваліфікації працівників.