Питання повернення наших співгромадян з полону проросійських бойовиків, що нині паплюжать український Донбас,  надзвичайно болюче для країни. Особливо для тих, хто щодня очікує звістки від рідних і переговорних груп. Саме з родинами наших полонених на сході земляків зустрівся Президент Петро Порошенко й спробував вселити в них іскру надії.  

Матерів і дружин заручників він поінформував про перебіг переговорного процесу щодо звільнення їхніх близьких. Для української сторони, запевнив глава держави, цей пункт мінських угод, так само як і безпекове питання, є пріоритетним. Україна наполягає на безумовному звільненні всіх заручників, утримуваних як на окупованій території, так і в Російській Федерації. Це питання порушується Президентом на всіх міжнародних зустрічах.

Цю складну розмову готували давно. Тож для Президента дуже важливо було надати конкретну інформацію щодо долі заручників. Він визнав надзвичайно важливим той факт, що сьогодні можна говорити про підтвердження інформації щодо 45 заручників: «А це означає, що ми будемо боротися за їхнє якнайскоріше звільнення. Це дасть змогу потроїти зусилля для того, щоб якнайшвидше були позитивні новини».

Щоправда, звільнення заручників залежить безпосередньо від Російської Федерації, яка повинна натиснути на бойовиків задля виконання цього ключового пункту мінських угод. З нашого ж боку уповноважені глави держави займаються цим 24 години на добу та постійно доповідають про будь-які зміни в процесі.

З початку бойових дій на сході вже знайдено і звільнено 3080 заручників, повідомляє департамент прес-служби Адміністрації Президента. На сьогодні в полоні перебувають 107 цивільних і військових громадян України.

Президент подякував матерям та дружинам за їхню мужність, мудрість і витримку, зазначивши, що для нього як глави держави дуже важлива їхня позиція і підтримка своїх чоловіків. Тож треба тримати спільну лінію в питанні звільнення всіх українських полонених.

Президент поінформував, що заступник Глави Адміністрації Президента Костянтин Єлісєєв передав у Берліні списки із прізвищами 45 заручників до офісів Президента Франції та канцлера Німеччини, щоб у європейських столицях знали про кожного українця, якого силоміць утримують у полоні. Для того, щоб ми разом вимагали їх негайного, безумовного і якнайшвидшого звільнення.

Петро Порошенко також підкреслив важливість того, що вперше за два роки міжнародну гуманітарну місію ООН було допущено до заручників. Україна наполегливо вимагає, щоб представників Міжнародного комітету Червоного Хреста допустили до окупованих територій, щоб вони отримали доступ до тюрем і були залучені до пошуку й звільнення полонених. Це питання вкотре порушуватимуть у Мінську під час чергового раунду переговорів, а залучення міжнародних організацій дасть добрий поштовх у просуванні цього процесу.

Жодного звільнення, наголосив Петро Порошенко, не відбувається без участі Служби безпеки, і українська сторона готова до найширших компромісів, аби полонені нарешті змогли обійняти своїх рідних.

Голова СБУ Василь Грицак зазначив, що його відомство виконує всі доручення Президента задля пошуку компромісу й звільнення українських заручників. «Ми не імітуємо процес і не робимо піар. Щодня за кожного хлопця йде боротьба. Поки 107 хлопців не витягнемо — ми не зупинимось», — запевнив Василь Грицак.

Представник Мінської групи, перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко підкреслила, що 26 серпня і 7 вересня на наступних зустрічах у Мінську це питання буде одним із пріоритетних: «Ми сподіваємось, що отримаємо конкретні пропозиції щодо звільнення 45 полонених».

Рідні полонених попросили Президента зробити все можливе для прискорення процесу звільнення українців. «Найскладніше питання: «Коли звільнять?» Хочу попросити вас зробити все можливе і неможливе — я розумію, що ви це робите. Але хочеться ще раз звернутися з проханням, щоб якомога скоріше наші близькі були вдома», — сказала дружина полоненого військового Наталя Бесараб.

Дружина полоненого військового Олена Жемчугова зазначила, що ця зустріч довгоочікувана для всіх родин: «Вдячна, що ви вселили надію. Сподіваюсь, що не лише в моє серце, а й у серця присутніх. Дуже багато залежить від вас як від глави держави, вірю, що ви зможете і знайдете варіанти, щоб звільнити всіх».

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»