Одну з найбільших загроз для людей, що живуть у зоні проведення АТО, приховують залишені терористами смертельні «подарунки» — снаряди, що не розірвалися, протипіхотні й протитанкові міни і «забуті» розтяжки, якими нашпиговано поля, ліси, стежки й узбіччя доріг. Тож, на жаль, нерідко в ЗМІ з’являється інформація про підрив на мінних смугах авто, громадського транспорту, цивільних людей і навіть дітей.

Саме тому днями Євросоюз у партнерстві з Данською радою у справах біженців/Данською групою із розмінування (ДРБ/ДГР) передали техніку вартістю  200 тисяч євро спеціалістам Державної служби з надзвичайних ситуацій для проведення гуманітарного розмінування на Донбасі. «Наша мета — зменшити кількість нещасних випадків серед цивільного населення, які спричинено мінами та іншими вибухонебезпечними предметами, і якщо зусиллями ДРБ/ДГР ми зможемо вберегти від смерті чи каліцтва хоча б одну людину, тоді наша робота матиме сенс», — каже директор представництва Данської ради у справах біженців в Україні Кріста Зонголовіч.

Передання обладнання, що стало кульмінацією інтенсивного тритижневого тренінгу з гуманітарного розмінування, який проводять міжнародні експерти ДРБ/ДГР, відбулося в центрі підготовки спеціалістів зі знешкодження вибухонебезпечних предметів, що неподалік Харкова.

Серед обладнання — сучасні металодетектори з Австралії, Німеччини та США, набори інструментів для розмінування  із Зімбабве, спеціальні піротехнічні транспортні засоби, засоби життєзабезпечення в польових умовах. Окрім того, арсенал українських саперів поповнили автомобілями, шоломами із візорами, захисними протиударними окулярами, портативними радіостанціями, системами навігації та іншим обладнанням. Пристрої з пошуку боєприпасів знаходять міни на глибині до трьох метрів. Завдяки переданій техніці та інструментам можна на сучасному рівні екіпірувати та оснастити чотири саперні команди. «Тут бронежилети четвертого класу, кевларові шоломи. Це обладнання нам дуже потрібне», — розповів начальник гуманітарного управління ДСНС України Олег Бондар.

Євросоюз активно підтримує цей та інші проекти, спрямовані на розмінування територій в Україні. «Це потрібно для того, аби гарантувати, що проблему розмінування буде розв’язано своєчасно і в належний спосіб», — зазначив керівник відділу преси та інформації Представництва ЄС в Україні Юргіс Вілчінскас. Він наголосив, що ЄС виступає за залучення до процесу розмінування територій Донбасу неурядових організацій, зокрема й комерційних. А для цього, на думку Юргіса Вілчінскаса, в Україні необхідно ухвалити відповідний закон, який регламентуватиме діяльність таких організацій. «Ми сподіваємося, що у Верховній Раді буде розглянуто новий закон щодо заходів з розмінування», — зауважив європейський дипломат. За його словами, ухвалення такого закону відчинило б двері для створення гуманітарного центру з розмінування і сприяло б напрацюванню єдиних стандартів із розмінування. «Тоді чимало неурядових організацій змогли б співпрацювати з державними структурами та ефективно й швидко проводити розмінування Донбасу», — наголосив керівник відділу преси та інформації Представництва ЄС в Україні.