У справі про розслідування злочинів під час Євромайдану проходять 276 осіб. Про це повідомив начальник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк. За його словами, шоста частина з них — високопоставлені чиновники. «На території України було створено стійку злочинну групу, в керівництві якої підозрюють колишнього президента. Протягом 2010—2013 років учасники цього угруповання здійснили узурпацію влади, на всі ділянки державної влади було поставлено довірених людей, — розповів Сергій Горбатюк. — Системно скоювали злочини для власного збагачення, що призвело до системної кризи загалом у країні. За вчинення таких дій притягнуто до відповідальності низку посадових осіб». 

Сергій Горбатюк уточнив, що за злочини проти протестувальників під час Євромайдану до суду спрямовано 106 обвинувальних актів. «Це стосується 91 працівника органів внутрішніх справ, 7 прокурорів, працівника СБУ, 10 суддів, трьох екс-народних депутатів, 8 керівників місцевої влади, 42 цивільних осіб, зокрема так званих тітушок», — пояснив він.

Окрім того, до суду спрямовано й 46 обвинувальних актів стосовно 50 осіб, яких підозрюють у переслідуванні учасників Автомайдану. Сергій Горбатюк уточнив, що йдеться про 45 працівників внутрішніх справ та 5 суддів. Ідеться про побиття й затримання автомайданівців на вулиці Щорса та в Кріпосному провулку. «Важелем, який злочинна влада використовувала для протидії протестним акціям, було як переслідування у кримінальному, так і в адміністративному провадженні активістів і протестувальників. Це незаконне притягнення до кримінальної чи адміністративної відповідальності, а також незаконні затримання й арешти», — підкреслює С. Горбатюк.

Представник ГПУ зазначив, що влада не лише реагувала на протиправні дії правоохоронців під час придушення акцій протесту, а й усіляко їм сприяла. Зокрема й залучаючи «тітушок».

«Велику кількість злочинів скоїли саме «тітушки». На початку була видимість, що колишня влада нібито не має жодного стосунку до цих осіб. Нібито їхня участь — особиста ініціатива чи ініціатива невідомих осіб. Але встановлено, що ці дії координувало керівництво правоохоронних органів», — заявив він.

Сергій Горбатюк також уточнив, що із 18 лютого вже було відкрите залучення «тітушок» до придушення акцій протестів: «Вони скоювали злочини — від великої кількості побиттів до вбивств. Уже 20 лютого влада вирішила озброїти «тітушок» вогнепальною зброєю, роздавши 408 автоматів зі складів МВС і майже 90 тисяч набоїв. Можна тільки уявити, що було в головах тих, хто прийняв таке рішення».

Крім цього, він зазначив, що з «тітушок» понад 30 осіб притягнуто до відповідальності, щодо 8 проваджень передано в суд, а також «є рішення суду щодо двох осіб. Одна людина отримала реальний термін покарання».

Розповідаючи про трагічні події, які відбулися 20 лютого, С. Горбатюк зазначив, що розстріл протестувальників ретельно планували. Зброю спецрота «Беркута» отримала ще ввечері 18 лютого, і відтоді, перебуваючи в автобусах на вулиці Інститутській, силовики чекали вказівки для її застосування. Таку вказівку вони отримали 20 лютого.

Убивства, переконаний він, чинили і організатори, й виконавці для залякування. «А застосування зброї для залякування — це ознаки терористичного акту, — пояснює Сергій Горбатюк. — Бійцям спецроти і організаторам цього злочину інкримінують вбивство 48 людей та завдання вогнепальних поранень 80 особам».

За цим епізодом притягнуто до відповідальності 31 особу — це шість високопосадовців, серед них колишній президент, екс-міністр внутрішніх справ, очільник київської міліції, командир полку «Беркут».

Тиждень тому було спрямовано обвинувальний акт щодо двох бійців і одного заступника командира полку до суду, де вже раніше розглядали справу стосовно двох «беркутівців».

«На сьогодні ці кримінальні провадження об’єднано, їх слухатимуть разом», — зазначив С. Горбатюк.

Ще одним виявом незаконної протидії протестним акціям було залучення нормотворчих органів, зокрема Кабінету Міністрів і Верховної Ради. Під час слідства щодо Кабміну виявлено факти незаконного ухвалення постанов і розпоряджень, завдяки яким було взято на озброєння спецзасоби посиленої дії, що надійшли з Російської Федерації й не пройшли експертизи. За цими подіями повідомлено про підозру колишнього заступника міністра внутрішніх справ Лекаря. Обвинувальний акт стосовно нього до суду нині не спрямовано.

Також за цим епізодом повідомлено про підозру колишньому прем’єр-міністрові Миколі Азарову й деяким співробітникам МВС. «Щодо диктаторських законів встановлено, що голосування як такого не було. Протокол лічильної комісії було сфальсифіковано. Більшість законів повинні були збільшити репресивні повноваження правоохоронних органів для придушення акцій протесту», — уточнив Сергій Горбатюк, зазначивши, що за результатами розслідування голосування у ВР 16 січня повідомлено про підозру 13 особам.

«На цей момент обвинувальний акт щодо трьох осіб, зокрема Єфремова, розглядають у суді», — підкреслив С. Горбатюк, додавши, що в цьому процесі є якесь «затягування». Він нагадав, що після того, як до Ради прийшли активісти з вимогою скасувати ці закони, відновилися протистояння, які призвели до жертв і великої кількості постраждалих.