Під час традиційного спілкування з користувачами соціальної мережі «Фейсбук» глава уряду Микола Азаров заявив, що жодних підстав для підвищення цін на ліки немає. А для того, щоб ніхто не надумав нажитися на сезонному підвищенні попиту на протигрипозні препарати, буде посилено контроль в аптеках.

Не вірте сумнівним білбордам

«Абсолютно ніяких підстав для підвищення цін на ліки немає. Навпаки, нещодавно уряд, розглядаючи підсумки реалізації пілотного проекту щодо зниження цін на препарати від гіпертонічної хвороби (а ціни на ці препарати реально знизилися), ухвалив рішення про поширення в кілька етапів цієї практики і на інші групи препаратів. Зараз на черзі інсулін. Я обов’язково дам доручення посилити контроль в осінній період за цінами в аптеках, аби ніхто не думав наживатися на очевидному сезонному підвищенні попиту на протигрипозні препарати», — наголосив Прем’єр-міністр.

Він також спростував чутки про нібито можливе підвищення цін на товари після підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. «Повідомлення на білбордах, яких останнім часом багато з’явилося в нашій країні, що асоціація з ЄС — це зростання цін, це не зовсім так, або, якщо точніше говорити, — зовсім не так», — зазначив Микола Азаров.

Він пояснив, що ціни визначаються великою кількістю чинників, серед яких є й митні платежі. «Після підписання Угоди та набуття чинності положення про зону вільної торгівлі рівень мит на імпорт товарів з ЄС значно знизиться. А це означатиме, що і ціни повинні знизитися. Це що стосується товарів, які надходять з країн ЄС. Що ж стосується інших товарів, то вплив Угоди на ціни не буде таким прямим, він буде опосередкованим. Але там теж не повинно бути підвищення цін», — повідомив глава уряду. Прем’єр також вкотре наголосив, що не треба протиставляти співпрацю України з Митним союзом і Євросоюзом.

Торкаючись соціальних питань, Микола Азаров заявив, що уряд вирішив питання затримки зарплати вчителям у Чернігівській області. На це Казначейство спрямувало в регіон 30 мільйонів гривень.

«Мені кілька разів писали вчителі Ніжинського району Чернігівської області про те, що їм затримали зарплату за вересень. Ми розібралися в цій ситуації, і Казначейство направило у Чернігівську область 30 мільйонів гривень, щоб ліквідувати цю проблему», — сказав Прем’єр.

Водночас він зазначив, що минулого тижня уряд вирішував низку інших питань, пов’язаних із соціальними виплатами за лікарняними, з безробіття та інших страхових фондів. «Ми не до кінця розв’язали цю проблему, але вже істотно просунулися в цьому напрямі», — сказав глава уряду.

Аптеки обіцяють протистояти вірусам і підвищенню цін. Фото УНIAН

Вихідний  із винятками

Окрему увагу Микола Азаров приділив підготовці до 70-річчя з Дня визволення Києва від фашистських загарбників. «Готуючись до цього свята, ми плануємо відкрити станцію метро «Теремки» і тим самим остаточно зв’язати віддалений район з центральною частиною міста», — написав глава уряду, додавши, що найближчим часом також планується здати цілий ряд соціальних об’єктів.

Він нагадав, що у зв’язку із знаменною датою уряд ухвалив рішення зробити 6 листопада неробочим днем для жителів столиці. «Кияни, та й уся країна, готуються відзначити 70-річчя з Дня визволення Києва від фашистів. Уряд пішов назустріч Київській міській державній адміністрації і ухвалив рішення про те, що для киян 6 листопада буде неробочим днем. Для всіх нас це — велике свято і великий ювілей», — підкреслив Микола Азаров.

Як зазначає департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну, уряд рекомендував перенести робочий день із 6 листопада на 9 листопада 2013 року.

Варто зазначити, що це стосується працівників, яким встановлено п’ятиденний робочий тиждень із двома вихідними. Водночас це рішення не стосується центральних органів державної влади, органів Пенсійного фонду, Укрпошти, Державної казначейської служби та банківських установ. При цьому спеціальний режим роботи банків та їх установ у зазначені дні визначає Національний банк. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»