ФЕСТИВАЛЬ 

Талановиті діти-сироти отримали цінні подарунки і віру у власні сили

Людмила БОЖЕНКО
для «Урядового кур’єра»

Під дитячі оплески, сміх, сльози радості, яскравий феєрверк та сильну зливу пройшов фінал VII Міжнародного конкурсу-фестивалю талановитих дітей-сиріт «Щасливі долоні». Кульмінацією свята стало встановлення рекорду України на «найчисленніше дружнє рукостискання», в якому взяли участь одночасно 3,5 тисячі дітей. Ця подія, що стала символом єднання «Артеку», була офіційно зафіксована і потрапила до Книги рекордів України.

Але головною родзинкою вечора було нагородження переможців фестивалю, який проводився в трьох номінаціях — освіта, спорт, культура. В них взяли участь 600 обдарованих дітей з усіх областей України, Молдови і Казахстану. А школярі з Вірменії, Білорусі, Італії, Іраку, Росії, Сьєрра-Леоне, Хорватії мали змогу долучитися до участі у фестивалі в заочних конкурсах.

У житті трапляються дива

Кожний фестивальний день був насичений великою кількістю конкурсів, змагань та майстер-класів із зірками українського та російського кіно, телебачення, спорту, а також хореографами відомого українського проекту «Майданс».

У номінації «Освіта» змагалися в ерудиції та мірялися знаннями 47 юних конкурсантів із різних областей України. Свою силу розуму їм довелося демонструвати в інтелектуальному турі «найрозумніший», а також вирішувати різнопланові логічні завдання під час конкурсу «найкмітливіший». Останню крапку у визначенні переможців поставило змагання ораторів, де артеківці розмірковували на задану тему. Тут учасники виявили себе не лише як чудові оратори, а як юні філософи. Віолета Андрєєва привела переконливі докази того, що «розум не купиш ні за які гроші», Георгій Гоцерідзе переконав всіх у тому, що «той, хто проявляє силу, показує свою слабкість», Вікторія Коваль знайшла влучні слова на підтвердження сентенції «людей краще судити не за розумом, а за велінням серця». А Вікторія Ляля ні на секунду не сумнівалася в тому, що «кожен коваль своєї долі».

Дружнє рукостискання артеківців увійшло до книги рекордів України. Фото МДЦ Артек

Шість абсолютних переможців у цій номінації отримали сертифікати на освіту в Кримському гуманітарному університеті. Віолета Андрєєва, переможниця з Кіровоградської області, не стримуючи сліз радості, розповіла, що вступ до університету — це її мрія. «Фестиваль — сходинка до мого успіху, адже тут я маю можливість показати себе і розвиватися далі. Я навчилася взаємодопомозі і шанобливому ставленню до оточуючих. Мене здивувала величезна кількість дітей, які багато знають, упевнені в собі і прагнуть до перемоги».

У номінації «мистецтво» кожна дитина змогла обрати заняття до душі і взяти участь у конкурсах з вокалу, хореографії, образотворчого мистецтва та інструментальної музики.

Для учасників конкурсу «образотворче мистецтво» заключним етапом у визначенні переможців стала виставка робіт «Я малюю світ». Автори віком від 9 до 16 років представили роботи, в яких зобразили не лише свій погляд на Всесвіт, а й змусили дорослих поглянути на нього очима дітей. А в абстрактних картинах юні художники відобразили свій внутрішній світ. Елеонора Щеглова, член Спілки художників України, яка оцінювала роботи, переконана: якщо ці діти стануть художниками, краси на нашій землі додасться.

Цього року вперше на фестивалі «Щасливі долоні» проводився конкурс «акторська майстерність», організований компанією «Star Media». Головний приз — контракт на зйомки в серіалі, — отримала Ольга Купріянова з Дніпропетровська. «Я дуже рада цій перемозі, — говорить вона. — Все вийшло для мене несподівано. Напевно, майстер-класи з акторами та їхні поради, як поводитися на сцені, і допомогли мені виграти цей контракт».

Влад Ряшин, голова ради директорів групи компаній «Star Media», переконаний, що з п’ятдесяти претендентів обрали найкращу дівчинку. Крім того, ще дві учасниці конкурсу мають шанс знятися в кількох епізодах нового серіалу. «У дітей хороші перспективи, — запевнив голова компанії. — Ми даємо шанс, а інше в їхніх руках».

А щоб отримати нагороди у номінації «спорт», переможцям довелося неабияк попотіти, змагаючись у волейболі, настільному тенісі, баскетболі, боротьбі, силовій боротьбі, плаванні, легкій атлетиці, грі в шахи і шашки, артболі та навіть у гольфі. Нагороди кращим спортсменам вручила чемпіонка світу зі спортивної гімнастики Ірина Краснянська, яка під час майстер-класів щедро ділилася з дітьми власним досвідом. «Знаходитись на сцені і бачити дітей зі щасливими обличчями — це справжня радість. Дивлячись на них, розумієш, що вони не опускають руки, а піднімають свої щасливі долоньки, вірять у себе і йдуть до своєї мрії, долаючи перешкоди. Це викликає справжню гордість за них», — зворушена побаченим сказала спортивна гімнастка.

Ірина оніщук з села Іванівка Житомирської області отримала спеціальний приз «Надія» — саксофон

Поділилася своїми думками і Оксана Гнатюк, переможниця із Севастополя. Вона розповіла, що в «Артеці» остаточно повірила в свої сили. «Я зрозуміла: спорт, яким я займаюся, — моє покликання. Цей фестиваль дав мені надію, що і в мене є всі можливості для успіху, мене підтримують, і такі діти, як ми, гідні кращого. У нас є прекрасне майбутнє!» — з упевненістю сказала, можливо, майбутня чемпіонка.

Доля дітей — в руках дорослих

За 7-річну історію свого існування «Щасливі долоні» з добродійної акції переросли у Міжнародний конкурс?-фестиваль, який щороку у свої дбайливі обійми приймає дітей-сиріт, які забули або й взагалі не знали батьківської турботи та любові. З року в рік цей захід стає дедалі міцнішим трампліном, що дарує впевненість у власних силах і надію на те, що мрія може стати реальністю. Адже діти за свої таланти і перемоги у чисельних конкурсах отримують заохочення та подарунки, які можуть стати першою цеглинкою у фундаменті їхньої долі. Цього року щасливчики-переможці отримали не лише певні матеріальні подарунки, а й здобули понад 60 путівок на відпочинок у дитячі центри Угорщини і Мексики, запрошення на фестивальні тури по Європі — Німеччині, Нідерландах, Бельгії та багато інших цінних призів від меценатів заходу.

Згадуючи своє дитинство, колишній артеківець, а нині заслужений художник Криму Петро Якубук розповів, що цей фестиваль для багатьох дітей — реальний шанс на нове і цікаве життя. «Про це я знаю з власного досвіду. У 1947 році я за сольний танець отримав до «Артека» путівку. Ця поїздка багато що змінила в моєму житті — ставлення до людей, держави, товаришів, і, звичайно ж, до самого себе. Не було б «Артека», не було б мене сьогоднішнього, я це точно знаю. Спасибі організаторам чудового фестивалю, за велику справу, яку вони роблять для цих діток», — переконаний у важливості «Щасливих долонь» відомий кримський художник.

А постійний представник Президента в Криму Віктор Плакида впевнений, що цими талановитими дітьми ще пишатиметься Україна. Він висловив захоплення і велику подяку натхненнику проекту, генеральному директору МДЦ «Артек» Олені Піддубній. «Вона робить велику справу: цей фестиваль — повернення до духовності, моральності, до любові і сім’ї. Я впевнений, що дорослі повинні знайти сили і фінансові можливості, аби бути співучасниками цього чудового свята», — підкреслив Віктор Плакіда. А на переконання відомої української акторки Рими Зюбіної, якщо в Україні кожна заможна людина усиновила хоча б по одній дитині, то, напевно, слово «сирота» зникло б з нашого життя. А ще вона із задоволенням дещо змінила б назву фестивалю — «Щасливі долоні і сяючі очі», бо тут світяться щастям дитячі очі, адже для них оживають мрії.

ФОТО ФАКТ

На гостинному узбережжі Чорного моря в галасливому й веселому Міжнародному дитячому центрі «Артек» відбувся фінал національного відбору на пісенний конкурс «Дитяче Євробачення-2012». За рішенням журі та глядачів впевнену перемогу отримала Анастасія Петрик з піснею «Небо», яка й представлятиме Україну на ювілейному Х дитячому Євробаченні, що проходитиме  1 грудня 2012 року в Нідерландах.

Анастасія Петрик представляє Україну на дитячому Євробаченні 

Двадцять фіналістів добре підготувалися до підкорення артеківської сцени та сердець телеглядачів і влаштували яскраве свято дитячої пісні. Усі вони були нагороджені дипломами та заохочувальними призами