На Дніпропетровщині виконано понад половину запланованих обов’язових робіт, спрямованих на те, щоб у домівках взимку було тепло й затишно. Комунальники запевняють, що підготовка до зими проходить за планом, і сподіваються, що до 1 вересня все буде завершено. А паспорти готовності комунальних об’єктів слід буде підписати до 1 жовтня.

Як звітують у департаменті ЖКГ та будівництва Дніпропетровської ОДА, вже повністю готові зустрічати морози понад 8,6 тисячі багатоповерхівок. Крім того, належні роботи проведено в більш як 800 котельнях. Також  комунальники промили понад половину систем централізованого опалення, підготували до роботи взимку більшість мереж комунальних закладів області. А для запобігання надзвичайним ситуаціям перевіряють і доводять до ладу й водопровідно-каналізаційні мережі, насосні станції, очисні споруди, водозабори та свердловини. Проте до вересня вже менш ніж місяць, а роботи ще багато: до початку опалювального сезону мають бути готові 1485 котелень, 2,4 тисячі кілометрів тепломереж, 15,5 тисячі житлових будинків, 220 лікарень, майже 2 тисячі шкіл, дитячих садків, технікумів та інститутів області.

Модернізація має окупитися

Дніпровський міський голова Борис Філатов також пообіцяв, що до кінця літа обласний центр буде готовий до зимових холодів. За його словами, відповідні роботи в Дніпрі розпочали ще в травні, виконано їх майже на 70%. У школах Дніпропетровщини нині тривають ремонти, зокрема тут встановлюють нові вікна, лагодять котельні. З бюджетів різних рівнів на літні ремонти середніх навчальних закладів спрямовано понад 165 мільйонів гривень. Усього в області 947 шкіл, де навчаються майже 300 тисяч дітей. У школах Наддніпрянщини уже встановлено понад 2 тисячі пластикових вікон, відремонтовано більш як 13 тисяч квадратних метрів покрівель та понад 80 котелень. Системи опалення комунальники промили у майже 300 навчальних закладах. Ці роботи освітяни планують завершити до 26 серпня.

«Нині ремонтуємо 625 навчальних закладів. Акцент робимо на енергозбереженні. Поставили собі за мету за кілька років модернізувати більшість шкільних котелень Дніпропетровщини. Це комфорт наших дітей та значне заощадження бюджетних коштів», — каже голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.

Наприклад торік у школі села Веселе Криворізького району неефективну газову котельню перевели на альтернативне паливо. На проект з обласного бюджету витратили 1,2 мільйона гривень, та вже наступного року за рахунок економії коштів на пальному модернізація має окупитися. А дітям у теплих класах навчатися приємніше. Цьогоріч до початку холодів мають модернізувати 23 шкільні котельні, а в 10 навчальних закладах старі газові котли замінять на нові, економні. Сучасне теплове обладнання встановлять у школах Нікополя, Апостолівського, Верхньодніпровського, Межівського, Нікопольського, Синельниківського, Томаківського і Юр’ївського районів. Модернізувати і перевести з газу на тверде й альтернативне паливо планують13 котелень у навчальних закладах Дніпра та деяких районів.

Зекономили мільйон гривень

Заміщення газу альтернативним паливом — вимога сьогоднішніх реалій на шляху до енергоефективності. І модернізовані котельні на альтернативному паливі потрібні не лише школам, а й лікарням, дитячим садочкам та закладам культури. Тому на Дніпропетровщині побудують 50 нових котелень у Покрові (колишнє Орджонікідзе), Нікополі й Марганці із залученням інвестицій. А в Дніпрі з початку цього року запрацювала найпотужніша (10,5 МВт) в Україні котельня на твердому паливі, яка постачає тепло в чотири обласні лікарні. На її спорудження не було витрачено жодної бюджетної копійки: 37,7 мільйона гривень вклав інвестор, який дуже швидко відшкодує витрачені кошти за рахунок постачання тепла. Перебуваючи влітку на Дніпропетровщині, віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко назвав цей проект успішним прикладом із впровадження енергоефективних заходів. Щороку нова котельня економить лікарням 2,7 мільйона кубометрів природного газу і майже мільйон гривень.

«До того ж є постійна гаряча вода в лікарнях, немає потреби нагрівати воду електрикою. Цього року в області запрацює ще понад десяток подібних котелень загальною потужністю кілька десятків мегаватів. Їх будують компанії-інвестори», — зауважує радник голови Дніпропетровської ОДА Юрій Голик.

Торік на альтернативне паливо в області перевели 12 котелень за обласні кошти — у Петропавлівському, Криворізькому, Межівському, Петриківському, Царичанському та Верходніпровському районах. До кінця цього року планують реконструювати ще стільки.