Хто з нас у дитинстві не заздрив казковим героям, які або ж за щучим велінням, або ж завдяки золотій рибці чи скатертині-самобранці отримували все, що їм забагнеться. І лише пірнувши в реалії буднів, здобувши самостійність та усвідомивши власну відповідальність, кожен починав розуміти, що не терши, не м’явши, не їсти калача.

Це не лише про окремих людей. Адже наші громади також лише почали дорослішати, відчувати власну значущість і спроможність реалізувати свої інтереси та задуми. Як і буває у хай ще не зрілому, але з прагненням до розвитку громадянському суспільстві. І що швидше зламаємо утриманські стереотипи нашого менталітету, то раніше зрозуміємо, що можемо розраховувати тільки на власні сили, то ближчими стануть розквіт рідного краю й добробут кожної родини. Проте окрім чинників суб’єктивних, часто втіленню ініціатив заважає брак коштів.

На Харківщині винайшли технологію рестарту свідомості, за якої громади запрагнули струснути із себе машкару сонного очікування манни небесної й взялися за реалізацію численних ідей щодо благоустрою міста чи села.

Таким каталізатором став започаткований обласною радою конкурс міні-проектів «Разом у майбутнє», покликаний допомогти територіальним громадам сіл, селищ та міст впоратися з проблемами, на які бракує бюджетних грошей.

Голова Харківської обласної ради Сергій Чернов серед найбільш успішних та оригінальних проектів відзначає створення у Дворічанській громаді єдиного в Україні музею видатного земляка Іллі Мечникова. Фото з сайту oblrada.kharkov.ua

Від енергоефективності до сенсорних кімнат

Рік у рік конкурс набирає популярності в регіоні. І це цілком закономірно, адже на втілення своїх задумів може сподіватися будь-який член громади, який, запалившись ідеєю, зміг знайти однодумців серед громадських організацій, органів самоорганізації чи інших об’єднань небайдужих і діяльних людей. Основні умови тут — затребуваність проекту серед місцевих жителів, його реалістичність і конкретність, а також підтримка самоврядування і спроможність місцевого бюджету внести 45% коштів для реалізації проекту. Обласний бюджет у разі перемоги міні-проекту в конкурсі надає фінансування обсягом до 50 %, а ще 5% — гроші ініціативної групи. Отож після забезпечення цих складових та врахування того, що максимальна сума одного міні-проекту сягає 200 тисяч гривень, лишається тільки оформити все це на папері й подати заявку про участь у конкурсі.

— Торік ініціативні групи з усіх районів і міст обласного значення представили на конкурс майже 1600 міні-проектів на загальну суму понад 100 мільйонів гривень, — розповідає голова Харківської обласної ради і, до слова, ініціатор конкурсу Сергій Чернов. — Переможцями конкурсного добору стали 402 міні-проекти  на загальну суму  понад 56 мільйонів гривень, для реалізації яких було передбачено співфінансування з обласного бюджету обсягом понад 28 мільйонів. Серед них реалізовано 231 енергоощадний захід, 34 міні-проекти екологічного характеру, 136 заходів соціального спрямування.

Серед найбільш успішних та оригінальних проектів організатори конкурсу називають створення у Дворічанській громаді єдиного в Україні музею видатного земляка Іллі Мечникова на базі художньої школи при Центрі дитячої та юнацької творчості. Його схвалила світова наукова спільнота.

Як стверджує заступник голови конкурсного комітету Людмила Немикіна, для багатьох учасників конкурсу характерна турбота про збереження історії, культури.

— Торік до Дня місцевого самоврядування конкурсний комітет визначив найбільш інноваційні та спрямовані на розвиток територіальної громади проекти. Усі їх відзначено нагородами, — зауважує пані Людмила.

Зокрема в Чугуєві реалізовано міні-проект «Створення туристично-інформаційного центру як осередку розвитку туризму в місті та адаптації внутрішньо переміщених осіб у громаді», за який ініціатори отримали нагороду. Нагороджено за культурне спрямування міні-проект «Співцю відродження П.А. Грабовському єдиний пам’ятник у світі…» Валківської громади інші.

Серед оригінальних і навіть несподіваних прикладів втілених міні-проектів Людмила Немикіна відзначає ідею громади райцентру Первомайський, жителі якого взялися за наведення правопорядку на вулицях міста. Вони запропонували встановити відеоспостереження в тих місцях, де найчастіше трапляються правопорушення. Нині система муніципального відеоспостереження забезпечує і дорожній контроль, і контроль усіх в’їздів у місто та виїздів з нього, а також місць масового скупчення людей і стратегічно важливих для міської інфраструктури об’єктів. Усього змонтували 32 камери.

А в Лозовій, де батьки дітей-інвалідів та й самі дітлахи мріяли про сенсорну кімнату, завдяки перемозі у конкурсі міні-проектів ця мрія втілилася у життя. У центрі «Перлинка» для дітей з особливими потребами за три роки її було облаштовано.

Звісно, більшість проектів  спрямовано на задоволення, можливо й приземлених, але від того не менш значущих для громад потреб. Так, лише торік у грудні в Люботині презентовано відразу три об’єкти: встановлення енергоефетивного обладнання в котельні дитячого садка, будівництво внутрішкільного туалету в музичній школі та встановлення громадського туалету в центральній частині міста. Усього торік у межах обласного конкурсу «Разом в майбутнє» в Люботині успішно реалізовано 8 міні-проектів на загальну суму 752 022 гривні.

Фахівці на основі підрахунків заявляють, що торік економія від упровадження проектів становила понад 400 тисяч гривень, половина з яких повертається до обласного бюджету. А загалом реалізовані проекти охопили добробут майже 800 тисяч жителів області. Ще один позитив —  громади отримали залучені 1,7 мільйона гривень від місцевих бізнесменів, які повірили в конкурс, переконалися в його прозорості та ефективності й теж взяли участь у реалізації ідей.

Спільний гаманець розширює можливості

Новий, сьомий етап конкурсу, як і слід було очікувати, залучив ще більшу кількість учасників. Цьогоріч до конкурсного комітету було подано майже 1700 проектів з усіх районів області, а розпочати їх реалізацію переможці зможуть у липні. Рішенням обласної ради від 8 грудня 2016 року програмою місцевого самоврядування на період 2017—2020 років попередньо майже вдвічі збільшено співфінансування обласного бюджету конкурсу міні-проектів, його сума становить 50 мільйонів гривень.

До основних номінацій конкурсу «Добробут громад», «Чисте довкілля»,«Енергоефективність та енергозбереження» цього року, за словами Сергія Чернова, додасться  ще одна — «Проекти співпраці територіальних громад», спрямована на заохочення ОТГ Харківщини.

Голова облради зазначає, що нова номінація буде пріоритетною і відкриває додаткові можливості для реалізації проектів громад. Адже об’єднавшись, ОТГ отримує перспективу втілити в життя проекти з фінансуванням понад 200 тисяч гривень. Скажімо, три громади зможуть реалізувати проект вартістю до 600 тисяч гривень,  а п’ять зберуть до мільйона.

— Сподіваюся, це буде стимулом для того, щоб розбудити ініціативу на місцях, — підкреслив Сергій Чернов і наголосив, що економічний та соціальний ефект, який отримають територіальні громади від співпраці, — економія бюджетних коштів для кожної громади та утворення спільних комунальних підприємств, які забезпечать людей новими робочими місцями.

Ці міркування Сергія Чернова цілком поділяє і староста села Іванівки Чкалівської ОТГ Чугуївського району Віталій Гончаров, який після об’єднання виношує плани енергоефективних заходів у приміщенні місцевої школи. І в планах цих — сподівання на перемогу в конкурсі «Разом у майбутнє».

— Торік завдяки реалізації конкурсного міні-проекту нам вдалося повністю перекрити дах двоповерхівки для ветеранів. Тепер на черзі заміна старих вікон у школі на сучасні енергоощадні. Цю роботу ми вже розпочали і якщо отримаємо співфінансування, завершимо до початку нового навчального року, — ділиться роздумами староста.

На запитання, чи отримає їхній проект позитивне рішення конкурсного комітету, Віталій Гончаров спочатку знизує плечима, а потім оптимістично додає, що всі шанси для цього  їхня громада має. Адже один з важливих чинників, що впливає на вибір міні-проектів, — активна участь місцевого бізнесу в реалізації. Як розповів староста, сільські підприємці, особливо аграрії, істотно допомагають в усіх починаннях. Недавно в селі добудували красуню-церкву, відремонтували фасад і дах школи, амбулаторію, водогін, підлатали дороги. А тепер у складчину члени ОТГ планують закупити сучасні сміттєвоз, контейнери, автобус. Тож за словами Віталія, все у них вдасться, адже децентралізація не лише дала важелі управління і самостійність, а ще й допомогла створити спільний гаманець для розв’язання спільних проблем.

Зростання взаємодії громад і бізнесу  в області відзначив і Сергій Чернов, який підкреслив, що конкурс не тільки зміцнив позиції серед громадян, а й заручився підтримкою соціально відповідального бізнесу. Також голова обласної ради основними акцентами конкурсу визначив розвиток активності громад у межах реформи децентралізації.