Верховна Рада збільшила до 80 євро за офіційним обмінним курсом гривні обсяг добових для депутатів, які перебувають у відрядженні за кордоном. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав один із народних обранців. «Тепер нашим командировочним, — зазначив він, — не соромно буде їздити за кордон. Я боровся за це близько року!»

Не соромно! Прочитавши це повідомлення, я аж похлинувся від обурення: а чому ж ти, голубе сизий, не боровся рік за те, щоб підвищити добові для працівників організацій, які повністю або частково утримують (фінансують) за рахунок бюджетних коштів? До квітня 2017 року ці жебрацькі командировочні становили лише 30 гривень на добу, а гранична сума витрат на проживання в готелі — 250 гривень? 5 квітня 2017 року Кабінет Міністрів України (постанова №241) збільшив ці суми відповідно до 60 та 600 гривень. Але й вони істотно не поліпшать життя у відрядженні бюджетників.

До речі, ніяк не можу зрозуміти, чому автори постанови поділили відряджених на білих і чорних. Для працівників госпрозрахункових підприємств добові нині становлять 320 гривень (згідно з пунктом 170.9.1 Податкового кодексу України), 0,1% мінімальної зарплати, яка з 1 січня 2017 року зросла до 3200 гривень, а для бюджетників — 60 гривень. Що, останні менше їдять у відрядженнях?

Не повірите, стало так гірко за колег. Ще можу зрозуміти прем’єр-міністра Миколу Азарова, який 2 лютого 2011 року підмахнув постанову № 98 «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів». «Папєрєднік» прирік цією постановою на голодне відрядження мільйони співвітчизників, на яких йому було просто наплювати. Але чому наші можновладці не переглянули обсяг добових стосовно нинішніх «командировочних витрат» — це питання.

До речі, на той час, коли ухвалювали 98-му постанову, мінімальна заробітна плата в Україні становила 941 гривню. А нині ж вона зросла більш як утричі. Але бюджетники змушені задовольнятися 60 гривнями добових. Це, по-перше, несправедливо. А по-друге, і цих 60 гривень бюджетник у відрядженні не зможе отримати, якщо у вартість проживання в готелі входить, наприклад, сніданок. Тоді зі злиденних добових автоматично вирахують ранкову трапезу.

Нещодавно перебував у відрядженні в місті Світловодськ Кіровоградської області. Коли приїхав на місцевий автовокзал після майже п’ятигодинної тряски в маршрутці, хотілося якнайшвидше прийняти душ (щоб зігрітися) та з’їсти щось гаряче. Готелю за 250 гривень (на той час про 600 гривень можна було лише мріяти), звісно ж, не знайшов у місті (таких цін давно вже немає навіть у райцентрах). Тож довелося погодитися на 400 гривень за ніч. Що ж до поїсти, то, зайшовши до місцевого «Челентано», витратив за раз майже дводенні свої добові.

І в такий фінансовий зашморг у відрядженнях потрапляє кожен бюджетник. Один колега-журналіст невесело розповідав, що нашому братові у відрядженні потрібно сподіватися переважно на гостинність керівників підприємств, про які вони приїхали писати. Директор такого, мовляв, може нагодувати журналіста в заводській їдальні, ще й до авто- чи залізничного вокзалу підвезти.

Але такий альтруїзм трапляється рідко, бо не на кожному заводі чи фабриці залишилися їдальні й не всі директори входять у становище бюджетників у відрядженні. Тож доводиться здебільшого задовольнятися бутербродом і чаєм з одноразового стаканчика. Якщо ж у туалет (пардон) захочеш, то терпіти доводиться або ж до повернення у готель, або шукати найближчу АЗС, де ці послуги поки що безплатні.

Комусь такі мої відверті роздуми можуть видатися дивними. Але «утриманці за рахунок бюджетних коштів» у відрядженнях зі мною погодяться. Бо вони, переконаний, теж не раз потрапляли в подібні принизливі ситуації.

Що ж стосується народних депутатів України, то я їм не 80 добових євро давав би за кордоном, а наших бюджетних 60 гривень. Може, тоді б вони більше переймалися життям співвітчизників, а не службовими мандрами по різних країнах, від яких користі — як кіт наплакав. А краще було б позбавити парламентаріїв будь-якої фінансової підтримки. Бо грошви у них кури не клюють. Тож можуть і за власний кошт у відрядження їздити.