З ВІДКРИТИМИ ОЧИМА

 У суботу в Україні відзначали День Європи

Оксана ГОЛОВКО,
Світлана СКРЯБІНА (фото),
«Урядовий кур’єр»

Кожен охочий киянин чи гість української столиці відтепер має змогу залишити записку зі своїм  баченням того,  чому нашій країні треба якнайшвидше  асоціюватися у Європу,  на  спеціальному дереві, встановленому в суботу представниками громадської  ініціативи «Ми — європейці» на Майдані Незалежності, та запропонувати власні євроінтеграційні ініціативи. «Це дерево символізує єдність народів, які походять з одного коріння. Цим ми хочемо показати, що в українців багато спільного із жителями європейських країн», —  розповів «Урядовому кур’єру»  один з організаторів акції Дмитро Крикун.

Барабанщиці впоралися зі своєю місією і задали ритм усьому святу.

Як зазначив у своєму виступі 18 травня голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський, українська громадськість своєю діяльністю може зробити європейський вибір України безповоротним. «Підписання угоди про асоціацію — не самоціль. Вона справді відкриває новий розділ відносин між Україною та ЄС, але для того, щоб це сталося, потрібні зусилля не тільки партій та уряду: в центрі уваги ЄС як політичного проекту стають громадяни».

Незмінність курсу України на європейську інтеграцію підтвердив і міністр закордонних справ Леонід Кожара, який  назвав важливим етапом реалізації цього підписання восени Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Почесні гості мали змогу одними з перших оглянути  «Європейське містечко» на Хрещатику, зокрема павільйони держав — членів Європейського Союзу, а також павільйон «Україна», в якому поряд із продукцією українських умільців було представлено інформаційно-презентаційні матеріали щодо туристичного потенціалу країни.  Упродовж дня на території імпровізованого містечка  пройшло чимало заходів: концерти, конкурси, літературні читання українських та європейських митців.

Вивчити ази фінської можна прямо на Хрещатику.

Відзначення Дня Європи розпочалося  з видовищного флешмобу — параду барабанщиць Київського державного будинку художньої та технічної творчості, який пройшов Хрещатиком. Одним із безпрограшних номерів програми, як завжди, виявилися спортивні конкурси і змагання на футбольних і баскетбольних міні-майданчиках. У цьому є певний символізм: футбольну континентальну першість ми вже бачили — баскетбольна за два роки.

Та головне, що найбільше сподобалося авторам цих рядків, — очі киян. А невеличке опитування засвідчило: більшість людей, яких ми зустріли на центральній вулиці, — саме жителі столиці. І саме вони мають першими зняти темні окуляри зі своїх очей, як колись автори геніального твору Ільфа і Петрова з «великого сліпого» героя, аби побачити світло золотих європейських зірок.

Міністр Леонід Кожара переконаний, що восени Україна асоціюється в ЄС.

— Яка Європа? Нас там ніхто не чекає! — роздратовано зауважила відносно юна особа на моє запитання, чи підтримує вона асоціацію країни з ЄС, і відразу розчинилася у групці охочих першими одержати безкоштовну символіку. Згодом побачила її серед охочих отримати урок фінської мови. Звісно, також безкоштовний…

Подумалося, що  відкриті заходи, на кшталт Європейського дня, таким скептикам потрібні якнайбільше.

До речі, цього року День Європи відбувся  у столиці водинадцяте, однак гімн Європи «Ода до радості» Людвіга Бетховена українською мовою (блискучий переклад Ф. Шиллера зробив свого часу Микола Лукаш) на ньому виконали вперше. 

Не Ейфелева, звісно, а таки вежа.

І ще про одне. Несвяткове, та, можливо, найважливіше. На жаль, екзамен на європейськість у суботу склали не всі. Як відомо, 18 травня у столиці відбулося кілька масових заходів. Наймасштабніші з них — організовані провладною та опозиційними партіями. Та йдеться не про те, скільки людей взяли у них участь, а про те, що від рук «людей спортивної зовнішності» при виконанні своїх службових обов’язків постраждали наші колеги-журналісти.  Нині ця справа перебуває на контролі в МВС, учора представники ЗМІ пікетували будівлю  міністерства з вимогою об’єктивного розслідування,  а Віталій Кличко звернувся до українських спортсменів і закликав їх не брати участі у політичному бруді та провокаціях.

Розібратися у всьому треба негайно, бо інакше  на запитання про Україну  пересічні європейці й, не сумніваюся, в осяжній перспективі наші сусіди  у спільному європейському домі зазначатимуть: це там, де журналістів б’ють?..

А ТИМ ЧАСОМ

Харківщина.  Тем для об’єднання вистачає

Шукати і знаходити те, що об’єднує, самоврядна громадськість  центру Слобожанщини вчиться в  євроспільноти. В області діють різноманітні програми поважних міжнародних інституцій, спрямовані на  зміцнення засад місцевого самоврядування, тамтешні громади беруть активну участь у проектах під егідою Ради Європи,  міста і селища  підтримують партнерські  зв’язки з колегами з різних країн.

18 травня в обласному центрі на стадіоні ХТЗ відбулася вже традиційна (третій рік поспіль) спартакіада депутатів місцевих рад. За словами голови облради, члена національної делегації України в Конгресі місцевих і регіональних влад РЄ Сергія Чернова,  здоровий спосіб життя — один з об’єднавчих чинників на нашому континенті. У чесній боротьбі народжується і справжній командний дух, взаєморозуміння, гартуються повага і дружба.

Участь у змаганнях взяла рекордна кількість команд — 31. Депутати районних  та міських рад змагалися у футболі, волейболі, настільному тенісі, шахах і шашках. Приклад у суперництві з настільного тенісу колегам показав  і голова облради.

Харків’яни та гості обласного центру  залюбки «мандрували Європою», зокрема могли прослухати  трьома мовами євроказку безпосередньо з вуст  Генерального консула Республіки Польща в Харкові Яна Єдварда Граната та співробітників генконсульства, познайомитися із земляками, які згуртувалися в євроклуби: міське товариство греків «Геліос», товариство польської культури та культурно-просвітницький центр «Будинок Нюрнберга». Виставки плакатів та фотографій для учасників свята підготували  дипломатичні місії Чехії, Німеччини, Росії, Вірменії, Франції, Словенії.

З-поміж заходів, присвячених  цьогорічному Дню Європи, які проходять на Харківщині, — семінар «Кращі практики місцевого самоврядування» за участю  самоврядного активу Полтавської, Сумської, Донецької, Луганської, Дніпропетровської та Запорізької областей.