БЕЗПЕКА

Спекотне літо, необережність, а частіше —  безвідповідальність людей стають причиною матеріальних збитків і трагічних випадків

Юрій ВАСИЛЕНКО
для «Урядового кур’єра» 

Хоч як це парадоксально, але одне й те саме може захоплювати людину і жахати водночас. Приміром, є дві речі, які заворожують і не набридають нам, —  дивитися на вогонь і воду. Водночас  ці неодмінні атрибути людського життя часто перетворюються чи не в найбільшого ворога, коли стають некерованими.  Приміром, жертвами вогню, а точніше пожеж, щорічно стають тисячі людей, а збитки, завдані ними, обчислюються мільярдами гривень. Так, за даними МНС, минулого року  в населених пунктах і на об’єктах суб’єктів господарювання сталося 60790 пожеж, внаслідок яких загинуло 2863 людини, з них 92 дитини. Матеріальні збитки від них сягнули за 2,6 млрд грн.

На жаль, нинішній рік мало відрізняється від попередніх. Через людську безпечність та необережність, нехтування правилами протипожежної безпеки вогонь продовжує збирати свої жертви. Особливо небезпечний він у лісі, де, за оперативними даними, у першому півріччі вже зафіксовано 924 лісові пожежі, а всього  в природних екосистемах їх виникло понад 6 тисяч. Переважна частина, понад 80 відсотків, — на відкритих ділянках через неконтрольоване спалювання сміття, сухої трави на сільгоспугіддях, уздовж доріг.  Найбільшу їх кількість зафіксовано в лісових масивах Херсонської, Харківської, Дніпропетровської, Луганської, Сумської та Житомирської областей. Останні дані свідчать також, що цього лиха не уникнули і в Криму, де вогонь щорічно нищить заповідні ліси. В більшості випадків (70%) лісова пожежа виникає через необережність людей: непогашене вогнище, кинутий недопалок, тліючий патронний пиж, який впав у суху траву після пострілу. Рідше, приблизно 10—15%, внаслідок удару блискавки в сухе дерево.

Слід зазначити, що цього місяця небезпека виникнення пожеж не зменшиться, а зросте. За даними МНС, в Україні буде утримуватися спекотна і суха погода. Температурний фон перевищує норму на 4—9 градусів. Передбачається, що 8—10 серпня температура в Криму сягне +40, що є показником стихійного небезпечного гідрометеорологічного явища. Тому в південних і східних областях оголошено найвищий (5) клас пожежної небезпеки, на крайньому заході та в Карпатах — 3 клас, на решті території — високий (4) клас пожежної небезпеки. Тому цілком вмотивованим є рішення Кабінету Міністрів про  закриття для відвідування лісових масивів, лісопосадок через аномально спекотну погоду.

У свою чергу МНС вже неодноразово дає поради, як уникнути вогневого буревію в лісі не лише в спекотну погоду.

Передусім слід пам’ятати, що в лісах заборонено розводити вогнища. Особливо це небезпечно у місцях із сухою травою і під корінням дерев. Не можна кидати запалені сірники, недокурки, використовувати машини з несправною системою живлення, палити і користуватися вогнем поблизу машин. Культурно-масові заходи в лісі необхідно проводити на спеціально відведених ділянках. Поблизу цих місць повинні бути засоби гасіння пожеж або водоймища.

В суху пору року слід бути особливо обережним при поводженні з вогнем: очищати місце, призначене для вогнища, від сухої трави, листя, гілля та іншого лісового сміття; не розкладати вогнище поблизу звисаючих крон дерев, у хвойних молодняках, серед сухого очерету, на торфовищах тощо; не залишати вогнище без нагляду; не залишати місць відпочинку, не впевнившись, що вогнище загашено.

При розкладанні вогнища треба, щоб із підвітряного боку від багаття, тобто там, куди летять іскри, розташовувалась водойма, велика калюжа або відкрита місцевість.

Невеликі займання, які виникли, наприклад, внаслідок  викиду з вогнища жаринок, необхідно гасити негайно, заливаючи водою, засипаючи піском, землею, покриваючи брезентом, затоптуючи взуттям, збиваючи мокрими ганчірками, віниками, в крайньому разі — одягом. Зупинити розповсюдження вогню значно легше, ніж загасити велику пожежу. 

Від пожежі слід ховатися на голих островах і мілинах, розташованих серед великих озер, на оголених ділянках боліт, на скелястих вершинах хребтів вище від рівня лісу. Втікати від неї необхідно в навітряний бік (тобто йти на вітер), намагаючись обійти пожежу стороною, щоб вийти до неї в тил. Але і в цьому випадку зупинятися на місці не можна, бо вітер може змінитись, тому, використовуючи відпочинок, треба відшукати безпечне місце. Та найкращим захистом від пожежі для громадян – не стати причиною її виникнення.

 ЗАПОРІЖЖЯ

Головне, що люди не постраждали

Наталя ЗВОРИГІНА,
«Урядовий кур’єр»

ПІДСМАЖЕНА ВІДПУСТКА. Пожежа, що виникла на території бази відпочинку ТОВ «Родем-Азов», знищила у двоповерховому житловому корпусі вісім номерів на мансардовому поверсі та п’ятнадцять  - на другому поверсі. На площі понад 350 кв. м горіли дерев’яні конструкції, перекриття, меблі у приміщеннях та особисті речі відпочиваючих. Через несвоєчасне повідомлення до служби порятунку «101» пожежа швидко набула руйнівних масштабів.

— Вже через 3 хвилини на місце виклику прибув черговий караул, який зміг відсікти вогонь від приміщень першого поверху та одночасно провів евакуацію громадян. Всього на місці події працювало 3 одиниці спецтехніки та 18 рятувальників.

На місце, де сталася  надзвичайна ситуація, негайно прибув  перший заступник голови обл?держ?адміністрації Віктор Ємельяненко. Хід ліквідації наслідків пожежі взяв під   особистий контроль голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко.

Не?зважаючи на значні масштаби пожежі, рятувальникам все ж таки вдалося запобігти розповсюдженню вогню на поруч розташований двоповерховий дерев’яний корпус сусідньої бази відпочинку «Восход» (відстань від осередку займання близько 4 м), а також врятувати перший поверх палаючої будівлі. Ще понад чотири години рятувальники проводили розборку та проливку конструкцій, аби не допустити повторного займання. На момент виникнення пожежі на базі було зареєстровано та проживало 74 людини, з них 13 — громадяни Росії. Ніхто з людей не постраждав, а от особисті речі та документи в багатьох були втрачені.

Голова Кирилівської селищної ради Іван Малєєв організував розселення та харчування потерпілих громадян на сусідніх базах. Крім того, терміново були залучені до надання необхідної фахової допомоги потерпілим працівники  Якимівського паспортного відділення. Вони   оперативно видали довідки про втрату документів громадянам Росії. З усіма відпочиваючими працювали психологи. Крім того, власник бази відпочинку «Родем-Азов» компенсував людям заподіяний збиток. Тепер з ними працюють фахівці, триває робота по відновленню документів людей, які їх втратили на пожежі.  За попередніми даними, причина пожежі — недотримання відпочиваючими правил протипожежної безпеки, а саме — використання електроприладів. Пожежна сигналізація спрацювала, всі люди були оперативно оповіщені і самостійно залишили небезпечне приміщення.

— На всіх базах відпочинку області необхідно здійснити перевірку дотримання правил протипожежної безпеки, провести бесіди з власниками та керуючими баз відпочинку. Але зробити це треба так, щоб не зашкодити ні відпочиваючим, ні працюючим там людям, зазначив голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко.

Очільник регіону  також подякував рятувальникам за високий професіоналізм та мужність під час гасіння пожежі, а також вручив цінні подарунки Голові Кирилівської селищної ради Івану Малєєву, підполковнику служби цивільного захисту начальнику 24-ї державної пожежно-рятувальної частини по охороні селища Кирилівка Станіславу Коропу та старшому сержанту служби цивільного захисту Ігору Куруленко за значний особистий внесок у ході ліквідації наслідків пожежі.

БУКОВИНА

В екологів знесло дах

Світлана ІСАЧЕНКО,
«Урядовий кур’єр»

ПОМСТА ПРИРОДИ? Грозової липневої ночі спецлінія «101» вибухнула одразу кількома дзвінками від сполоханих мешканців вулиці Маяковського у Чернівцях. Люди повідомляли, що у сусідню адміністративну будівлю вдарила блискавка. Вони не тільки бачили її на власні очі, а й відчули: навколишні будинки струсонуло зі значною силою.  За мить три міські пожежно-рятувальні підрозділи вже були за вказаною адресою: горище мансардного типу Державного управління охорони навколишнього природного середовища обійняло полум’я (загальна площа пожежі становила 150 кв. м). Пожежу швидко локалізували і вправно загасили.  

Фахівці Держтехногенбезпеки у Чернівецькій області офіційно підтвердили причину загоряння: влучення блискавки. Громовідвід на будинку ставити ніби не було сенсу — навкруги розміщені вищі будівлі. Та й дах був не з металу — із шиферу. Але блискавка влучила саме в екологів. Цікаво, на початку літа вони капітально відремонтували систему підземних комунікацій, зливні стоки й забетонували доріжку перед своїм адмінбудинком, аби уберегти його від підтоплення дощами. Очікували біду знизу — вона прийшла згори.

Проте за два тижні до громового удару начальник управління Борис Баглей завбачливо потурбувався про ремонт підвальних приміщень і переніс сюди весь «земельний» архів, що зберігався на горищі у вогнетривких, як були усі переконані, сейфах. Сейфи згоріли дощенту — порожніми, бо всі теки з цінними паперами завчасно акуратно розклали на новеньких стелажах.

— Як бачите, усі дозволи на користування землями водного фонду, заповідними територіями неушкоджені й перебувають у надійному місці, — розповідає головний еколог області, який має дуже цікаву інформацію щодо земельних оборудок в області. — Зокрема і щодо ринку «Добробут», довкола якого тривають судові засідання з питання отримання у власність цим приватним підприємством земельних ділянок на території Чернівців.  Запевняю, до Дня Незалежності тут буде все відновлено, відремонтовано.

Нині управління функціонує у звичному режимі.

ЛУГАНЩИНА 

Монітор для запобігання лиху

Олена ОСОБОВА,
«Урядовий кур’єр»

ОХОРОНА. На Луганщині лісники використовують для спостереження за природними масивами 9 телевізійних установок раннього виявлення пожеж. «Замість спостерігачів, як це було раніше, на вишках ми встановили камери спостереження, бо для людей то була важка робота, тим більш у спеку, коли температура перевищувала 50 градусів. Людський чинник впливав на ефективність спостереження. Встановлення відеокамер усе змінило на краще. Відтепер за цілим лісом може стежити за пультом один оператор найближчого господарства», — розповів на брифінгу тимчасово виконуючий обов’язки начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Олексій Латинін.

Нова система дає змогу спостерігати за лісовими масивами в режимі реального часу. Та ще техніка збільшує дальність огляду, бо тепер оператор бачить на екрані два зображення з різних відеокамер, які розташовані за 15 кілометрів одна від однієї, й це дає можливість ефективніше вести патрулювання, навіть розрахувати координати спалаху: досить внести дані в комп’ютер.

За словами Олексія Латиніна, усі структурні підрозділи управління переведено на режим цілодобового чергування. Крім телевізійних установок, спостереження ведуть із 42 пожежних спостережних пунктів та із гвинтокрила.

До числа профілактичних протипожежних заходів, комплекс яких виконується в краї, слід додати ще й проведення 1,9 км нових протипожежних розривів та 6,1 тис. км мінералізованих смуг, а також 700 шлагбаумів, встановлених для перекриття в’їзду в ліси. Адже саме зараз в  області оголошено надзвичайну пожежну небезпеку у зв’язку з дуже спекотною погодою.

МИКОЛАЇВЩИНА

Пожежа як наслідок необережності 

Олена ІВАШКО,
 «Урядовий кур’єр»

НЕБЕЗПЕКА. З початку року на території Миколаївської області виникло 1014 пожеж, що на 16% більше, ніж за такий самий період торік. Вони завдали прямих збитків майже на 8,5 мільйона гривень. Найпоширенішими причинами виникнення пожеж стало необережне поводження з вогнем, порушення правил пожежної безпеки під час використання електроприладів, неправильне влаштування печей та димарів, пустощі дітей з вогнем, підпали. Найбільше — у житловому секторі. Саме тут їхня кількість сягнула 491.

Але найтрагічнішою є кількість загиблих на пожежах. З початку року зареєстровано 48 смертей, серед них семеро — діти. Як завжди, люди страждають від своєї безвідповідальності та халатності. На жаль, часто дорослі не знають та порушують елементарні правила пожежної безпеки. Що ж тоді можна говорити про дітей? Їхні ігри із сірниками призводять до жахливих наслідків. Саме з цієї причини виникло 14 пожеж. Необережність та безвідповідальність призводять до виникнення загорянь не тільки у житлі, а й на відкритих територіях та в екосистемах.

Внаслідок необережно кинутого недопалка в умовах жаркої та посушливої погоди загоряються трава та сміття. На Миколаївщині сталося 448 пожеж на відкритій території. Лише за один липневий день зареєстровано п’ять пожеж сухої трави та сміття.