Учора на урочистому засіданні Верховної Ради Володимир Зеленський склав присягу Президента України на вірність українському народові. Клятву він проголосив, поклавши руку на Конституцію України та Пересопницьке Євангеліє. «Я, Володимир Зеленський, волею народу обраний Президентом України, заступаючи на цей високий пост, урочисто присягаю на вірність Україні. Зобов’язуюсь усіма своїми справами боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут Українського народу, обстоювати права і свободи громадян, додержуватися Конституції України і законів України, виконувати свої обов’язки в інтересах усіх співвітчизників, підносити авторитет України у світі», — сказав глава держави.

Голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук вручила Володимиру Зеленському президентське посвідчення. Голова Конституційного суду Наталія Шаптала вручила главі держави символи президентської влади: штандарт, знак, гербову печатку та булаву.

На церемонії інавгурації були присутні колишні президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко, Петро Порошенко, предстоятель Православної церкви України митрополит Київської і всієї України Епіфаній та почесний патріарх Київський та всієї України-Руси Філарет, екс-голови Верховної Ради, представники органів державної влади, представники церков та іноземні гості: Президент Грузії Саломе Зурабішвілі, Президент Естонії Керсті Кальюлайд, Президент Латвії Раймондс Вейоніс, Президент Литви Даля Грібаускайте та Президент Угорщини Янош Адер, а також представники США, Канади, Франції, Польщі, Туреччини, Молдови, Азербайджану, Білорусі, Румунії, Словаччини, Болгарії. Церемонію відвідали представники НАТО та Європейського Союзу. Загалом, за даними Міністерства закордонних справ, на інавгурації були присутні 60 іноземних гостей.

Є спільна мрія і спільний біль

В інавгураційній промові Президент заявив про розпуск Верховної Ради VІІІ скликання. Він закликав народних обранців протягом двох місяців, які залишилися до дочасних виборів, ухвалити закони про скасування депутатської недоторканності, кримінальну відповідальність за незаконне збагачення та Виборчий кодекс, передбачивши відкриті списки. Крім того, глава держави висунув вимогу до депутатів звільнити голову СБУ, Генерального прокурора, міністра оборони, а Кабінету Міністрів — піти у відставку.

Володимир Зеленський висловив переконання, що його президентство — спільний шанс, за який усі українці несуть спільну відповідальність. «Кожен з нас поклав руку на Конституцію і присягнув на вірність Україні, — наголосив він. І акцентував: — Ми повинні стати ісландцями у футболі, ізраїльтянами — в обороні рідної землі, японцями — у технологіях, швейцарцями — у вмінні щасливо жити одне з одним, незважаючи на будь-які розбіжності. І наше найперше завдання — припинення вогню на Донбасі. Спільна мрія українців — шлях у Європу, а спільний біль — війна на Донбасі. Задля того, щоб наші герої більше не гинули, я готовий на все. Я точно не боюсь приймати складні рішення, я готовий втрачати свою популярність, рейтинги, і якщо буде треба — без вагань готовий втратити свою посаду, щоб тільки настав мир... Не втрачаючи наші території, ніколи». Президент заявив, що Україна готова до діалогу з Росією, але спочатку має відбутися звільнення військовополонених.

«Окуповані Росією Крим і окремі райони Донбасу — це українська земля. Тому наступний крок — повернення втрачених територій. Чесно кажучи, це формулювання не зовсім коректне, бо неможливо втратити те, що і так наше по праву. Але маємо повертати і території, і найголовніше — людей, їхню свідомість. За ці роки влада не зробила нічого, щоб вони відчували себе українцями. Вони не чужі — вони наші. Вони українці. Ми всі українці. Не існує більших чи менших, правильних чи не правильних. Всі українці, від Ужгорода до Луганська, від Чернігова до Сімферополя, у Львові, Харкові, у Донецьку, Дніпрі і Одесі. Маємо бути єдині, адже тільки тоді ми сильні», — підкреслив глава держави.

Володимир Зеленський наголосив, що готовий надати громадянство України всім етнічним українцям у світі, які готові приїхати і працювати на благо нашої держави. «Нас 65 мільйонів — тих, кого народила українська земля. Українці в Європі та Азії, Північній та Південній Америці, в Австралії та Африці. Ви нам дуже потрібні, аби будувати нову, успішну та сильну країну. Привезіть нам не сувеніри, а свої знання, досвід і ментальні цінності», — зауважив він.

Президент закликав чиновників не вішати у кабінетах його портрети, натомість розмістити там фотографії своїх дітей і, ухвалюючи те чи інше рішення, дивитися їм в очі. «Президент — не ікона, не ідол, Президент — це не портрет. Ми збудуємо країну інших можливостей. Де всі рівні перед законом, де є чесні та прозорі правила гри. Одні для всіх. А для цього до влади повинні прийти люди, які служитимуть народу», — зазначив Володимир Зеленський. І підкреслив, що в наступні п’ять років на посту глави держави він робитиме все, щоб українці не плакали.

До слова, напередодні інавгурації Володимира Зеленського до співвітчизників звернувся Петро Порошенко. Він побажав своєму наступникові, обраному на чесних і вільних виборах, успішного президентства. «Зміна влади — ознака нашої належності до європейської цивілізації. Демократію ми зберегли навіть в умовах російської агресії. Країна нині в кращому стані, ніж п’ять років тому, про що свідчать основні статистичні показники. Досягти цього вдалося лише спільними зусиллями, завдяки підтримці активної частини суспільства і розумінню більшості. Наша армія стала однією з найсильніших на континенті. Ми виграли дипломатичну битву за ратифікацію Угоди про асоціацію і переорієнтували економіку на Євросоюз. Ми ніколи не були настільки близькими з НАТО та Євросоюзом.

Найприкріше для мене те, що не вдалося встановити мир і відновити територіальну цілісність України. Із дуже великим запізненням розпочали відновлювати рівень життя після економічної кризи, спричиненої російською агресією. Мене, звичайно, тривожить те, що позитивні зміни там, де вони є, ще не стали незворотними. Тому виходячи з офісу Президента, не йду з політики. Вимагатиму від нової влади захистити вже здобуте у державному будівництві й готовий цьому підставити плече», — зауважив Петро Порошенко.

Перший робочий день глави держави видався насиченим подіями та важливими зустрічами. Та попереду роботи ще більше. Фото з сайту president.gov.ua

Велика довіра — велика відповідальність

Після інавгурації у Верховній Раді Володимир Зеленський через площу Конституції, де прихильники зустріли його оплесками і схвальними вигуками, пройшов на територію Маріїнського палацу, щоб прийняти командування Збройними силами України. Він узяв участь у церемонії представлення командувачів видами ЗСУ та керівників правоохоронних органів (ідеться про Міністерство оборони, Міністерство внутрішніх справ, Генеральний штаб ЗСУ, Сухопутні війська, Повітряні, Військово-Морські сили, Десантно-штурмові війська, Сили спеціальних операцій, Службу безпеки України, Державну прикордонну службу, Національну поліцію, Державну службу з надзвичайних ситуацій, Національну гвардію), а також у церемонії підняття Державного прапора.

Після офіційного вступу на посаду Президент у Маріїнському палаці провів прийом голів іноземних делегацій і послів інших держав. Він заявив, що його переповнюють вдячність і надія. «Дякую міжнародним партнерам за допомогу у проведенні чесних виборів. Разом ми довели, що Україна — демократична держава. Дякую за допомогу в боротьбі з корупцією, економічними проблемами та головне — в боротьбі з військовою агресією Російської Федерації на сході України та в Криму. Сподіваюся, що завдяки нашим спільним зусиллям в Україні якнайшвидше настане мир. Сподіваюся, що наша співпраця продовжиться, ба більше, буде ще тіснішою та результативнішою, що кількість наших міжнародних партнерів зростатиме, і в будь-якому куточку планети знатимуть: з Україною можна мати справу — це гарний партнер. Намагатимусь робити все, щоб і в європейській сім’ї, й у міжнародній спільноті Україна була не надокучливим далеким родичем, який усіх розчаровує, а стала надійною сестрою, якою всі пишатимуться», — акцентував глава держави.

Президент Литви Даля Грібаускайте особисто побажала Володимирові Зеленському успіхів у служінні українському народові, наголосивши, що велика довіра означає велику відповідальність. Президент Естонії Керсті Кальюлайд побажала новому Президентові зберігати курс України на вступ до Європейського Союзу та НАТО. У Twitter вона написала: «Ми не лише підтримуємо Україну, а обстоюємо наші ліберальні демократичні цінності. Бажаю Володимирові Зеленському впевненості для продовження реформ».

Посольство США в Україні на своїй сторінці у Facebook написало, що США вірять в успіх стабільної, процвітаючої, демократичної та вільної України.

І Прем’єр-міністр Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Тереза Мей розраховує на тісну співпрацю з Володимиром Зеленським та його адміністрацією. У повідомленні офісу британського прем’єра у Twitter міститься вітання зі вступом на пост Президента, а також запевнення у продовженні підтримки реформ, безпеки й процвітання України.

Після прийому голів іноземних делегацій Володимир Зеленський у супроводі членів своєї команди, прихильників та преси пройшовся від Маріїнського палацу до Адміністрації Президента. Тут відбулися зустрічі з головами іноземних делегацій з нагоди вступу на посаду.

Відділ новин
«
Урядового кур’єра»