Епопея навколо законопроекту щодо електронного декларування доходів чиновників тривала не один місяць. Проте нещодавно відповідний закон все-таки ухвалили, тож тепер декларація про доходи не буде порожнім папірцем, як раніше. Попередня система декларування унеможливлювала ефективну перевірку майнових статків чиновників. Раніше, наприклад міністр чи представник центрального органу виконавчої влади, заповнював декларацію і подавав її до своєї кадрової служби. Перевіряв цю декларацію співробітник кадрової служби, який мав досліджувати, чи немає там помилок. Проте важко уявити собі пересічного співробітника кадрової служби, який ставитиме під сумнів декларацію того-таки міністра чи керівника центрального органу виконавчої влади. Що зміниться із запровадженням нової системи декларування доходів чиновників і високопосадовців, дізнавався «Урядовий кур’єр».

Порівняно зі старою системою декларування плюси нової очевидні. Передовсім це інша форма перевірки декларації. За старою системою перевірка зводилася до того, що державна податкова інспекція вибірково могла витребувати декларацію того чи того державного службовця і дослідити її на відповідність даним, які надійшли до податкової служби.

Чиновники не люблять показувати «нажите надмірно важкою працею». Фото з сайту blogspot.com

Цікаві подарунки

Податкова служба витребовувала декларації державних чиновників середньої ланки і завдяки цьому робила собі гарну статистику. Зазвичай виписували штрафи за неправильно заповнені декларації.

Тому ця система була абсолютно неефективною з точки зору контролю за реальними майновими статками державних службовців. А в чиновників з’являлись успішні й заможні родичі, підставні компанії, які були власниками того чи того майна державного службовця тощо. Особливо такі схеми популярні в сфері правоохоронної і судової системи, де люди почувалися недоторканними.

«Відповідно до Закону «Про люстрацію», який передбачив обов’язкове оприлюднення навіть старих декларацій, опублікували вельми цікаві декларації українських суддів, які вказували подарунки на мільйони гривень, — каже міністр юстиції Павло Петренко. — Тоді суддям треба було якимось чином легалізувати свою готівку, тому й зазначали в деклараціях подарунки на 6—8 мільйонів гривень. Система онлайн-декларування унеможливлює маніпулювання. Тому що програма самостійно перевірятиме відповідність зазначеної в декларації інформації з тією, яка є в базах даних податкової служби».

Фільтр для чиновників

Варто зазначити, що в електронних деклараціях чиновники зобов’язані вказувати майно своїх родичів, а також різні предмети розкоші, наприклад картини й коштовності. Доходи від роботи й бізнесу, від інтелектуальної діяльності — це так і залишиться. Крім того, тепер потрібно зазначати й готівку. Ті кошти, які чиновники звикли ховати під подушку на «чорний» день, теж доведеться декларувати. І якщо їх не вказати, настає відповідальність. Зокрема чиновники змушені будуть декларувати володіння бізнесом — як акціями, так і корпоративними правами, і вказувати кінцевих бенефіціарних власників. В електронну декларацію також необхідно буде включати нерухоме майно, зокрема й незавершене будівництво. Це дуже важливо, оскільки на Київщині люди часто роками живуть у палацах, які формально не здані в експлуатацію. Особливо, якщо їх зведено у прибережній зоні, де відповідно до чинного законодавства нереально здати в експлуатацію.

Водночас із запровадженням цієї системи встановлено реальну кримінальну відповідальність до 2-х років ув’язнення за недостовірну інформацію, яку вписують у декларацію. «Декларування — це дуже гарний інструмент контролю. Адже коли декларації стають відкритими і хтось нічого не декларує, це викликає підозри, — говорить директор Програми ООН в Україні Янтомас Хімстра. — І тоді потрібно питати такого чиновника, де його майно. Система онлайн-декларування — це потужний інструмент, який примусить відкрити свої статки мільйон службовців. Проте не варто сподіватися на легке запровадження запропонованих змін. Це складна і копітка робота, яка має пройти багато непростих етапів на своєму шляху. Якщо все йде гладко, то це означає, що ви нічого не робите. Але коли ухвалення законодавства про декларування активів забирає стільки сил, повірте, йдеться про справді серйозну роботу».

Ще одна новація цієї системи декларування полягає в тому, що українське суспільство матиме доступ до декларацій усіх без винятку державних службовців. Якщо раніше йшлося тільки про високопосадовців, які публікували ці декларації, то тепер це стосуватиметься всіх без винятку прокурорів, суддів, державних чиновників середньої ланки.

«На моє переконання, ця система дуже серйозно відфільтрує державну службу, тому що ті люди, які зараз не готові підтвердити свої статки, думаю, почнуть масово звільнятися, — зазначає Павло Петренко. — Таким чином з’явиться можливість прийти на державну службу новим людям з новою філософією роботи».

Тож хоч як опираються чиновники новій системі декларування, але жити і витрачати лише офіційно отримані кошти їм таки доведеться. Адже саме цього вимагає громадянське суспільство.

Катерина БРАТКО
для «Урядового кур’єра»