ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

По закінченні Євро-2012 іноземні гості привезуть додому правду про Україну. І це є нашою головною перемогою 
 

Головною темою внутрішньо- і зовнішньополітичного життя України у червні, подобається це комусь чи ні, було і залишається Євро-2012. Перше, що впадає в очі під час аналізу гри нашої національної збірної, — невиконання поставленого напередодні першості завдання жодним чином не похитнуло народну віру в команду, лише зміцнивши її. А невихід із групи мало не вперше за всю історію радянського і пострадянського футболу не сприймається людьми і чиновниками як поразка.

Ось і Прем’єр-міністр Микола Азаров вирішив бодай на хвильку відволіктися від нагальних державних справ, розпочавши вчорашню роботу уряду з теплих слів на адресу українських футболістів: «Наші хлопці боролися самовіддано. До останньої хвилини намагалися вирвати перемогу. Я впевнений, що збірна України здатна перемагати найсильніших суперників. Але спорт є спорт. У ньому, як і в житті, є все: і везіння, і випадковості, і помилки, і несправедливість».

 

Не погодитися із цим неможливо, особливо з останнім твердженням. Адже надскладну роботу всієї країни може звести нанівець некомпетентність або заангажованість однієї людини з прапорцем. Втім, не забиратимемо хліб у спортивних оглядачів нашої газети — розповідь про гру належить до їхньої компетенції.

У тому, що Україна  гостинна і безпечна для іноземних фанів, переконував навіть Прем'єр. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Провалу  не сталося

Натомість усі ми, зокрема і Микола Азаров, упевнені, що поразку на футбольному полі драматизувати не слід. Навпаки, головна перемога України вже відбулася, що підтвердив і президент УЄФА Мішель Платіні — один з небагатьох високопоставлених іноземців, який щиро вірив у здатність України гідно підготуватися і провести першість на високому рівні. Приємно, що Україна не розчарувала ні його, ні інших європосадовців, ні пересічних туристів. «Наша країна перемогла скептиків і недругів, які бажали провалу великому святу спорту в Україні», — дав усім їм різкого відкоша глава уряду.

Не забуваймо й про антиукраїнські настрої на кшталт засилля расизму чи злочинності. Усі вони розвіялися, наче дим від фаєрів невихованих уболівальників. Насправді ж більшість туристів побачили справжню Україну — відкриту, гостинну, щиру, безпечну. Безпосереднє спілкування і близьке знайомство спростовує міфи і неправду, наклепи і дезінформацію.

«Правду про нашу державу вболівальники привезуть до своїх країн. Я думаю, це хороший урок і для нас, і для Західної Європи, — наголосив Микола Азаров. — Бо Україна — європейська держава, яка розвивається. І інтеграція в ЄС — це усвідомлений вибір українського народу». Правда полягає також у тому, що успішне проведення Євро-2012 є складовою системних перетворень. А здобутий досвід, на думку Прем’єр-міністра, вартий не менше, ніж інвестиційні ресурси.

Упевненість інвесторів

Тут можна провести певну паралель між футболом і економікою. Для обох сфер поточний рік розпочався трохи несприятливо. Зокрема далеко не всі вірили у сталий подальший розвиток. Визнав це і Микола Азаров: «2012 рік почався не дуже сприятливо для української економіки».

Утім, уряду вдалося вчасно виявити негативні тенденції, проаналізувати їх і знайти механізми виправлення ситуації. «В результаті маємо, на жаль, ще невелике, але обнадійливе пожвавлення економічної діяльності. Головне, що це — українська тенденція на тлі майже суцільної рецесії європейського ринку», — розповів очільник Кабміну.

У цьому контексті зростання на 2% промислового виробництва за п’ять місяців не видається чимось неістотним. А от 100,7% приросту галузі будівництва тішить Прем’єра набагато більше. По-перше, це генерує підйом виробництва у суміжних галузях і зростання всієї економіки. По-друге, будівництво є вагомим чинником сталого зростання внутрішнього ринку і свідчить про оптимістичні очікування в реальному секторі.    

Позитивну роль тут відіграли не стільки державні кошти для здешевлення житлових кредитів, скільки впевненість інвесторів і забудовників у довготерміновій, прогнозованій та послідовній політиці уряду з підтримки житлового будівництва, заохочення нових капіталовкладень. «Цю впевненість треба підтримувати всіма доступними нам засобами, — наголосив Микола Азаров. — Адже будівництво є інерційною і чутливою до помилок сферою».

З іншого боку, один спрямований на здешевлення кредитів мільярд гривень, за розрахунками уряду, лише цього року здатен дати майже 2 млн квадратних метрів житла. «Я вважаю, нам потрібно розробити механізми заохочення бізнесу до розв’язання житлової проблеми своїх найманих працівників, — продовжив свою думку Прем’єр-міністр. — Хто хоче динамічно зростати, повинен мати кадрову стратегію, яка передбачає солідний соціальний пакет для кваліфікованих працівників. А уряд це підтримає».

За його словами, Кабміну вдалося переломити негативну тенденцію початку року. Тепер слід фактично закріпити зміцнення тенденції до зростання, а також створювані економікою додаткові бюджетні кошти спрямовувати насамперед на посилення державної соціальної політики.

Що ж таке реформа?

Навіть не одним із першочергових, а саме головним пріоритетом виступає сфера охорони здоров’я. І тут у глави уряду є деякі зауваження до реалізації медичної реформи. «Помітних змін співгромадяни ще не відчули. Навпаки, з’явилися застереження, іноді несприйняття реформи медицини. Всі згодні, що стан охорони здоров’я зовсім не такий, який потрібен людям, але змісту реформи не розуміють і кінцевого результату не знають. У глибинці не знають навіть про запровадження референтних цін. Не відчули здешевлення ліків. Якщо зміни відбуваються тільки в Києві — це не реформа», — категорично висловився Микола Азаров.

Профільне міністерство отримало прем’єрське доручення проаналізувати хід реалізації всіх пілотних медичних проектів. Розв’язанню цієї проблеми безпосередньо на місцях він присвятив уже сьогоднішню робочу поїздку на Дніпропетровщину. «Це та сфера, в якій не можна сказати: «Треба трошки потерпіти і дочекатися результату». Тут будь-які перетворення повинні принаймні не погіршувати ситуацію», — таке чітке завдання ставить Прем’єр-міністр перед керівництвом галузі.        

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення зміни до статті 63 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (проект закону);

♦ Про надання Державній науковій сільськогосподарській бібліотеці Національної академії аграрних наук України статусу національної (проект указу Президента);

♦ Про затвердження Порядку обчислення стажу державної служби (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про надання в оренду земельної ділянки із зміною її цільового призначення (розпорядження уряду);

♦ Про передачу цілісних майнових комплексів державних підприємств, установ та організацій до сфери управління Державної ветеринарної та фітосанітарної служби (розпорядження уряду);

♦ Про затвердження прогнозного балансу надходження та розподілу природного газу по Україні на 2012 рік (розпорядження уряду).