Атмосфера у французькій столиці за два дні до першого туру президентських виборів значно напружилася після теракту на Єлисейських полях. Там унаслідок перестрілки загинув поліцейський, ще один правоохоронець зазнав поранень. Нападник, якого було нейтралізовано, згодом помер. А речник французького МВС П’єр-Анрі Бранде заявив, що поліцейські на Єлисейських полях стали жертвами цілеспрямованого нападу, проте поки що не озвучив припущень про мотиви злочинця. А кількома днями раніше в Марселі французька поліція затримала двох чоловіків, які планували здійснити терористичну атаку перед першим туром президентських виборів. Під час обшуку у квартирі зловмисників поліцейські знайшли одну одиницю автоматичної зброї, два пістолети, три кілограми вибухівки та прапор терористичного угруповання «Ісламська держава».

У неділю визначиться доля і Франції, і майбутнього ЄС. Фото з сайту sputnik.az

Ймовірні фаворити

Вибори президента Франції традиційно відбуваються у два тури. Перший тур пройде 23 квітня. Два кандидати, які наберуть найбільшу кількість голосів, вийдуть у другий тур, який відбудеться 7 травня. Нинішня президентська кампанія у Франції ознаменувалася гучними фінансовими викриттями та скандалами, які за кілька місяців до виборів змінили розкладку у колоді кандидатів на президентське крісло. Наразі на нього претендують 11 політиків.

Серед безумовних фаворитів — глава правоекстремістської партії «Націо­нальний фронт» Марін Ле Пен, яка лідирує в опитуваннях громадської думки. За неї готові проголосувати близько чверті французів. Це означає, що вона майже напевно вийде до другого туру.

Ле Пен 48 років, за професією адвокат, двічі розлучена, мати трьох дітей. Марін Ле Пен пропонує відмовитися від єдиної європейської валюти, призупинити дію Шенгенської угоди і провести референдум про вихід Франції з ЄС. Вона не приховує своїх симпатій до Володимира Путіна, а її партія отримала кредит на кілька мільйонів євро від одного з російських банків. Ле Пен заявляє, що Крим законним шляхом відійшов Росії і закликає зняти з неї санкції.

Головним суперником цієї одіозної дами є «темна конячка» нинішніх перегонів, колишній банкір Еммануель Макрон. Він відстає від лідерки ультраправих лише на один-два відсотки, і експерти прогнозують, що у другому турі він переможе прямолінійну Ле Пен. 39-річний Макрон прийшов у велику політику, ставши радником президента-соціаліста Франсуа Олланда, а пізніше — міністром економіки. Макрон — прихильник ідеї європейської єдності й посилення німецько-французької співпраці у рамках ЄС, пише DW. Молодий та привабливий Макрон, який є улюбленцем жіночої частини французького електорату, одружений зі своєю колишньою вчителькою, старшою від нього на 24 роки.

Зловісна тінь зі сходу

Кандидат від найбільшої опозиційної партії «Республіканці», 63-річний Франсуа Фійон, який очолював уряд за президентства Ніколя Саркозі, лише кілька місяців тому вважався фаворитом гонки. Однак популярність Фійона різко впала після розголосу інформації про те, що він нібито влаштував на фіктивну роботу свою дружину і дітей. У своїй програмі Фійон виступає за масштабні економічні реформи, зокрема за скорочення державних витрат і кількості держслужбовців. У Фійона давно склалися теплі стосунки з Володимиром Путіним, і він також виступає за скасування санкцій проти Росії.

65-річному лідеру лівого руху «Непокірна Франція» Жану-Люку Меланшону пророкують третє місце у першому турі. У своїй програмі Меланшон пропонує відмовитися від політики жорсткої економії ЄС, погрожуючи в іншому випадку виходом Франції з Євросоюзу.

Від правлячої партії президента Олланда у виборах бере участь 49-річний Бенуа Амон, який має мінімальні шанси на перемогу. Його називають представником лівого крила партії. Амон пропонує запровадити безумовний базовий дохід для всіх в розмірі 750 євро на людину, обіцяє підвищити мінімальну зарплату і створити 37 тисяч нових робочих місць для вчителів.

Тож найцікавіше — попереду. І пам’ятаймо, що передвиборчі обіцянки далеко не завжди втілюються в реальне життя. 

Мішель ОРАНЖ
для «Урядового кур’єра»