Буревії, стихії, техногенні катастрофи, повені, масштабні катаклізми вкотре переконують: запобігти лихові легше і дешевше, ніж ліквідовувати наслідки. Якщо прогнозувати і готуватися до них належно, то і заподіяна шкода не буде  такою масштабною, і втрати будуть меншими. Тому під час робочої поїздки на Львівщину віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул наголосив, що влада приділяє особливу увагу підготовці кваліфікованих  рятувальників і  технічному забезпеченню  підрозділів  Державної  служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС).

Олександр Вілкул першим привітав щасливих новоселів. Фото з сайту kmu.gov.ua

Снігоходи і GSM-шлюз

Закономірно, що ознайомлення з роботою львівських рятувальників Олександр Вілкул розпочав зі Львівського державного університету безпеки життєдіяльності. В підготовці майбутніх фахівців для роботи в підрозділах відомства використовують новітні технології, функціонує лабораторія інтелектуального моделювання, де розробляють методи моніторингу, прогнозування і запобігання надзвичайним ситуаціям, працюють мультимедійно-тренінговий і психолого-тренувальний центри для підготовки пожежних та рятувальних команд, де курсанти психологічно адаптуються до дій в екстремальних умовах.

У Головному управлінні ДСНС у Львівській області продемонстрували можливості служби «112», яка повинна координувати роботу всіх служб порятунку — міліції, рятувальників, пожежників та швидкої. У Львові «112» уже приймає виклики від населення і, за словами рятувальників, повноцінно працює. Залишилося інтегрувати в неї міліцію, швидку, інші підрозділи, для чого їх потрібно обладнати подібними комплексами. Згодом цей пілотний проект буде поширено на всі регіони.

Як голова Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій урядовець не лише інспектував роботу львівських рятувальників та стан підготовки області до зими, а й виконав почесну місію —  вручив сертифікати на службове житло родинам чотирнадцяти працівників ДСНС області. Не забули і про гірську пошукову групу. Відтепер рятувальники виїжджатимуть на сигнал тривоги з гірськолижних курортів на швидкохідних снігоходах: три новенькі снігоходи і роботу рятувальникам у гірських районах області полегшать, і допомога постраждалим буде оперативнішою.

Придбали техніку загальною вартістю 500 тисяч гривень за кошти обласного бюджету. Окрім того, для поліпшення якості зв’язку  рятувальники отримали сучасні технічні засоби — 30 радіостанцій, радіоретранслятор та GSM-шлюз.

Олександр Вілкул обговорив із керівництвом міста і області й питання підготовки до зими. Минула стала своєрідним тестом для служби «112», зазначив міський голова Львова Андрій Садовий: під час негоди й сильних снігопадів життя міста не було паралізоване саме завдяки координації дій комунальних служб і служб екстреного реагування.

Солотвинський квартал у Тереблі

Того самого дня Олександр Вілкул побував на Закарпатті. Там, біля підніжжя гори Тяпиш, що на околиці села Теребля, виріс соціально-житловий комплекс такого масштабу, якого область часів незалежності досі не знала. Це котеджі та багатоквартирні будинки для 133 сімей, школа для 330 учнів, дитсадок для 140 дошкільнят. Соціально-житлові об’єкти лише за два з половиною роки звели для майбутніх переселенців із селища Солотвино, а саме тієї його частини, яку визнано небезпечною для проживання.

Саме завершені школа й дитсадок стали основним структурним сегментом «солотвинського кварталу» в Тереблі, куди й навідався Олександр Вілкул. Його супроводжували голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида й голова ДСНС Михайло Болотських.

Намір створити на голій, без жодного елемента інфраструктури, ділянці базу для проживання і соціального забезпечення великої кількості людей два роки тому здавався неймовірним викликом обставинам. Можна було послатися на фінансові труднощі, неосвоєність території. Цього не сталося. Навпаки, самовідданість будівельників і кошти, надані урядом — загалом понад 100 мільйонів гривень, дали змогу здати об’єкти швидко і з високою якістю.

У школі, до якої вже за кілька тижнів прийдуть учні й учителі, є хімічний і фізичний інтерактивні класи, добре оснащено їдальню, спортзал зі спеціальним поліуретановим покриттям. Освітній заклад забезпечено навіть автономним аварійним освітленням. А тепло та гаряче водопостачання у класах забезпечуватиме система теплоакумуляційного обігріву.

Школу та садок планують об’єднати у навчально-виховний комплекс. Уже у грудні Тячівська райрада розгляне питання щодо прийому нового навчально-виховного комплексу на баланс сільради. Відтак до нової школи, окрім дітей переселенців із Солотвина, заплановано перевести й частину учнів із місцевої школи. Готовність мікрорайону стовідсоткова, зазначив керівник області Олександр Ледида.

«Відтепер у школі з’явиться ще один інтерактивний клас, — зауважив Олександр Вілкул. —  Вручаю їй подарунок — сертифікат на придбання демонстраційного обладнання для кабінету біології. Так само не залишаться без подарунка від уряду вихованці місцевого садка: вони отримують сучасний мультимедійний комплекс».

Чекають на своїх власників і житлові будинки, кожен з яких має індивідуальне електричне опалення, забезпечений холодним і гарячим водопостачанням, а також утеплений. Поряд — альтанки та лавочки, декоративні дерева й кущі. Тротуари й доріжки вимощено бруківкою.

І на тереблянців, і на майбутніх жителів кварталу чекала ще одна приємна звістка: поряд будуватимуть алергологічну лікарню. Уряд виділив із державного бюджету кошти на проектування й будівництво підземних відділень лікарні у межах Тереблянського купола покладів кам’яної солі.