Днями імпровізовану садибу Хіврі у селі Великі Сорочинці Миргородського району задіяли як місце проведення наради голови Полтавської облдержадміністрації Валерія Головка, присвяченої підготовці до роботи ярмаркового комплексу. Цього року на найбільшому в Україні торговищі вирішили показати світові, що українці вміють і воювати, і гарно працювати. А щоб під час ярмаркування не сталося нічого лихого, нині тут запровадять безпрецедентні заходи безпеки із залученням додаткових сил правоохоронців та камер відеоспостереження. Організатори розіслали понад 200 запрошень на ярмарок VIP-персонам, очікують на приїзд Президента та Прем’єр-міністра.

Волів уже привчають до ярма. Фото автора

Станом на 10 серпня підготовчі роботи виконано на 90%. Про це повідомила директор ТОВ «Сорочинський ярмарок» Юлія Єрмакова. Вивезли сміття, полагодили водо?провідні й каналізаційні мережі, підключили воду, електричний струм, встановили туалети. Під час ярмарку тут цілодобово чергуватиме і  асенізаторна машина. Вже визначилися з титульним спонсором і компанією-перевізником, розміcтили білборди, виконали дорожні розмітки, докошують узбіччя доріг.

Керівник обласної служби надзвичайних ситуацій Віктор Дейнега доповів про готовність рятувальників і спецтехніки, про розроблені маршрути, пости і патрулювання. Дорожня міліція відповідатиме за вільний проїзд спецавтотранспорту та разом із ветсанслужбою перевірятиме якість привезених готових м’ясопродуктів та свинячих туш. Додатково виставлять кілька кордонів для перевірки автотранспорту. Обов’язково працюватимуть на ярмарку і кінологи.  Попри таку небувалу кількість правоохоронців, організатори обіцяють зробити все можливе, аби підприємці та гості не відчули незручностей, щоб їм працювалося і вони пересувалися територією комфортно. Це одна з головних вимог Валерія Головка. Відповідаючи на запитання щодо можливого потрапляння зараженого африканською чумою свинячого м’яса, голова ОДА пояснив, що всю «чуму» локалізовано в одному селі Пирятинського району і областю вона не поширилася.

Поки що на цій садибі місцевими красотами насолоджуються тільки журналісти. Фото автора

Чим же запам’ятається нинішнє свято у Сорочинцях? Як повідомила керівник проекту Світлана Свищева, цього року очікують послів Великобританії, Лівії, Малайзії, В’єтнаму. В’єтнамці навіть попросили надати їм 30 квадратних метрів торгової площі, де вони хочуть показати презентаційний фільм про свою країну.

«Мені дуже приємно, що виникла така зацікавленість», — прокоментувала пані Світлана і повідомила, що на території  ярмарку вперше проводитимуть понад 50 майстер-класів. Найпопулярніші з них: «Сорочинський вергунець», «Полтавська галушка», «Вареники», «Борщ». Навчатимуть тут і основам ковальства, вишивки, виготовлення штучних квітів, танцю тощо. Майстрів, які бажають попрацювати на ярмарку, цього разу дуже багато. Прийом заявок ще триває. Більше ніж зазвичай буде і дитячих колективів. Отож 16-гектарна площа ярмарку не пустуватиме.

«Містове цього року підвищили на 25%. Але не вірте, що стягуємо по 3—15 тисяч гривень за квадратний метр. Це  неправда! Плата за квадратний метр торгової площі на Національному Сорочинському нижча, ніж на будь-яких інших виставках і ярмарках України. Але Світлана Свищева так і не уточнила, яка саме середня вартість квадрата торгової площі: «У нас для кожної категорії учасників різна плата».

Утім, не будемо рахувати чужі гроші, до того ж, за словами  керівника проекту «Сорочинський ярмарок», вони не тільки стягують плату, а й вкладають кошти. Наприклад у ремонт доріг навколо ярмарку. Нині надали на це 31 тисячу гривень, півмільйона — на допомогу обласним службам, ще 700 тисяч на підготовку території та майже 600 тисяч гривень — на освітлення, озвучення та виступи «вечірніх зірок» тощо.

До речі, за культурно-розважальну програму і режисуру цьогорічного дійства у Великих Сорочинцях відповідає провідний актор Полтавського обласного драмтеатру імені М. В. Гоголя Олександр Любченко. Він  розповів, що вся нинішня програма «присвячена об’єднанню країни і називається «Україна — велика родина». Вперше за останні 17 років, відколи він працює на ярмарку, сюди приїздить 147 колективів з усієї України. Географія широка. Найбільше будуть представлені Київська, Одеська, Запорізька та Харківська області. Виступатимуть і колективи з контрольованих нами районів Донецької та Луганської областей, відповідно 9 і 3. «Нині люди хочуть відчути себе єдиною Україною, державою і єдиною сім’єю. І ми з радістю приймемо, створимо умови, нагодуємо. Вони візьмуть участь у відкритті ярмарку», — пообіцяв Олександр Любченко.

Родзинкою концертної програми стануть колективи нацменшин із Полтавщини. Вони відкриватимуть захід, а згодом дадуть окремий концерт на сцені поблизу садиби Хіврі. А от феєрверків цього року на святі не буде…