СМАК

Про страви свого народу розповіли українцям корінні американські кулінари

Світлана КОВАЛЬЧУК
для «Урядового кур’єра»,
Володимир ЗАЇКА (фото),
«Урядовий кур’єр»

Як по-новому приготувати звичні для України гарбузи, кукурудзу, томати, картоплю та інші овочі, які походять з Американського континенту?

Про це та інше розповіли власник ресторану індіанської кухні у місті Санта-Фе американського штату Нью-Мексико Луїза Франк та кухар Волтер Вайтвотер, які за підтримки Посольства США прибули в Україну для обміну кулінарним досвідом. Журналісти зустрілися з шеф-кухарями в Музеї Івана Гончара, де також узяли участь у відкритті фотомистецької виставки «Їжа корінних американців».

Доктор Еллен Франк — американська індіанка, історик кухні свого народу, письменниця й фотограф. Понад 25 років вона досліджувала спосіб життя індіанських громад на Південному Заході США, написала кілька статей і наукових досліджень на цю тему, зробила чимало фотографій. Ця діяльність знайшла кульмінацію у її книжці «Страви південно-західних індіанських народів», яку після опублікування було відзначено поважною нагородою імені Джеймса Бірда.

Волтер Вайтвотер приготував на багатті оригінальну страву.

Доктор Франк також ад’юнкт-професор Інституту мистецтв американських індіанців, де читає студентам курс «Національні концепції їжі корінних американців», провідний викладач мистецтва кулінарії у Кулінарній школі Санта-Фе і шеф-кухар та співвласник компанії «Red Mesa Cuisine». Ця компанія пропонує обслуговування різноманітних заходів і проведення освітніх семінарів із використанням корінних американських екологічно безпечних страв. Волтер Вайтвотер веде свій рід із племені діне (навахо). Він тривалий час жив у резервації з бабусею, яка й навчила його куховарити, чимало її рецептів увійшли до енциклопедії індіанської кухні. Професійно куховарити Волтер почав у 1992 році, виступав у кількох телевізійних шоу, зокрема у таких, як «Південно-західна кухня з Боббі Флеєм» і «Таємне життя південно-західних страв». Вайтвотер також веде курси куховарства у Кулінарній школі Санта-Фе.

У Києві шеф-кухарі готували квасолю пінон чилі, розповідаючи про овочі та їх різновиди в Америці. Так, з їхніх слів, кукурудзу, гарбузи й квасолю індіанці вирощують разом і називають ці культури «три сестри». «Першу сестру — кукурудзу, — зазначила Луїза Франк, – за легендою, дали нам боги. Вона багата на вуглеводи, клітковину. В Америці існує чотири види кукурудзи: жовта, червона, синя та біла. Вона представляє чотири раси людей на Землі. Але харчування тільки нею не повноцінне. Тому є друга сестра — квасоля, багата на білок. Третя родичка — гарбузова, дає нам вітаміни. Традиційно мій народ вирощує ці рослини разом. Кукурудза висока, тож квасоля в’ється по ній. І дає кукурудзі азот, якого вона потребує. Гарбуз вкриває землю, береже вологу і захищає від бур’янів. Отже, ці три рослини дають комплекс речовин, надзвичайно корисний для людини».

Смакуючи страву Волтера з рук колеги, оператор навіть очі заплющив від задоволення.

У свою чергу Волтер розповів, що працювати йому легше, а страви виходять смачнішими, коли він наспівує пісні свого народу. «Мене виховували за межами резервації, проте у 20 років я вирішив туди повернутись і жити біля бабусі. Я не знав ні мови, ні культури, тому все починав з нуля».

Луїза Франк і Волтер Вайтвотер розповідають, що працюють у кулінарії, щоб зберегти традиції предків, які зникають. Як наслідок, індіанські страви не лише збереглися у США, а й стають відомими в інших куточках світу.