Мета цього візиту — засвідчити керівництву нашої держави підтримку США на тлі загострення конфлікту у Донецькій та Луганській областях. Однак спільна заява Президента та глави Держдепу для представників засобів масової інформації залишила багато запитань відкритими. Джон Керрі пообіцяв предметніші переговори главі Української держави за день — у Мюнхені — на щорічній міжнародній конференції по безпеці. У Німеччині 20 глав держав та 60 міністрів закордонних справ обговорюватимуть саме конфлікт в Україні, джихадистів «Ісламської держави» та «крах світового порядку».

Звертаючись до присутніх, Петро Порошенко розповів, що востаннє з візитом у Києві Держсекретар США був майже рік тому. «За цей період принцип невтручання у внутрішні справи країни порушено. Нинішні часи — випробування для стратегічного партнерства між Україною і США», — наголосив він.

Предметнішими переговори будуть через день у Мюнхені. Фото Михайла МAРКIВA

Глава держави  назвав США«лідером консолідації зусиль трансатлантичної спільноти для підтримки України в справі досягнення мирного урегулювання ситуації». Він нагадав про підписання торік Мінського протоколу, однак констатував нові хвилі ескалації насильства: Волноваха, Маріуполь, Дебальцеве… Йшлося й про незаконне утримання за гратами Надії Савченко та інших українців.

«Ми зміцнюємо співпрацю в сфері безпеки, але щоб знайти найефективніше вирішення питання для нинішньої ситуації, нам потрібна всеосяжна підтримка реформ з боку США», — наголосив Президент, акцентуючи на боротьбі з корупцією, встановленні верховенства права, реформі судової системи, створенні прийнятного інвестиційного клімату, розвитку демократії і свободи.

Він переконаний, що підтримка з боку США є важливою ланкою двостороннього партнерства. Наша сторона очікує на конкретну допомогу у політичній, економічній та фінансовій сферах з боку американських партнерів. Тож Президент озвучив рішення США надати Україні всеосяжну економічну підтримку. «Джон Керрі прибув не з порожніми руками», — пожартував глава держави.

У свою чергу Держсекретар відповів подякою за прийом. Вже потім він озвучив вимоги США до Росії: вивести свої війська зі сходу України, звільнити всіх заручників, обрати дипломатичний шлях розв’язання конфлікту на Донбасі, а відтак — сісти за стіл переговорів.

«США не можуть закрити очі на агресію, на постачання танків, які надходять через російський кордон на Донбас, на російських бойовиків, які воюють на сході без розпізнавальних знаків, а також на те, що Росія очолює незаконні угруповання сепаратистів на полі бою, на сучасні ракети і сучасні радарні можливості та інші військові технології, які Росія переправляє через український кордон», — зазначив він.

Такі дії, за словами Джона Керрі, порушують мінські угоди щодо необхідності дотримання стійкого режиму припинення вогню. Насамкінець він заявив, що ані США, ані ЄС не бажають конфронтації з Росією, наразі йдеться лише про одне — врегулювання збройного конфлікту на Донбасі якнайшвидше і за столом переговорів.