У ніч проти середи верхня палата Конгресу Сполучених Штатів Америки прийняла резолюцію про підтримку українського народу. В документі йдеться про те, що США підтримують  його суверенне право здобувати незалежне і демократичне майбутнє для своєї країни. Крім того, Сенат закликав уряд утриматися від подальшого застосування сили щодо мирних демонстрантів, а також дотримуватися міжнародних визнаних прав людини.

Сенатори закликали лідерів у Сполучених Штатах і Європейському Союзі продовжити спільну роботу щодо активної підтримки мирного і демократичного розв’язання нинішньої кризи в Україні. США закликали демонстрантів і членів опозиції та громадянське суспільство в Україні проводити діалоги національного примирення. Усі політичні партії закликають утриматися від розпалювання ненависті або дій антисемітського чи іншого характеру, які можуть розділити український народ.

У документі різко засуджено рішення застосовувати насильство проти мирних демонстрантів 30 листопада, 1 й 11 грудня 2013 року, міститься заклик негайно покарати винних у застосуванні насильства. Всіх затриманих під час мирних демонстрацій закликають негайно звільнити. Зазначено, що в разі подальшого державного насильства щодо мирних демонстрантів президент і Конгрес розглянуть можливість застосування цілеспрямованих санкцій, зокрема візових і заморожування активів щодо осіб, відповідальних за замовлення або застосування насильства.

Вітчизняне зовнішньополітичне відомство вважає резолюцію проявом підтримки європейського вибору нашої держави та її демократичного розвитку.

«Міністерство закордонних справ взяло до уваги резолюцію Сенату США, прийняту 7 січня, і зазначає, що її заклики відповідають підходам уряду України»,  — йдеться в коментарі департаменту інформаційної політики МЗС.

Зокрема МЗС підтримав заклик американських сенаторів утримуватися від застосування сили і підтримувати діалог національного примирення.

Люди, що здатні порозумітися — це вже народ, а не натовп. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

«Саме до такого діалогу з метою забезпечення стабільності в державі закликає Президент України Янукович, який засудив застосування сили як з боку правоохоронних органів, так і окремих учасників акцій протесту», —  йдеться в офіційному повідомленні.

У ньому наголошено, що Україна залишається відданою стратегічному курсу на європейську інтеграцію і продовженню демократичних реформ.

Також у зовнішньополітичному відомстві підтвердили налаштованість української сторони продовжувати розвивати конструктивні та взаємовигідні відносини зі Сполученими Штатами. «Ми готові вести відкритий діалог в атмосфері взаєморозуміння, зокрема з питань європейської інтеграції», — запевняють в МЗС України.

У свою чергу колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко не вважає ухвалену резолюцію чимось надзвичайним порівняно з попередніми документами, прийнятими в США у вересні 2012-го та в листопаді 2013 року. «Ухвалена резолюція не жорсткіша за попередні документи. Раніше також були посилання на можливі адресні санкції, нічого нового я не побачив», — заявив дипломат у коментарі Бі-Бі-Сі.

На думку колишнього керівника МЗС, резолюція стала черговим нагадуванням владі про правила поведінки, яких слід дотримуватися. «Це потрібна акція, адже стала гарною моральною підтримкою українського громадянського суспільства», — вважає  він.