Лікар-педіатр дитячого медичного
центру «Добробут»
Станіславa ГАПОНОВA

Закінчилися літні канікули. Море, сонце, прогулянки на свіжому повітрі — все це корисно для здоров’я дитини. Вже настала шкільна пора, зростають навантаження на юний організм. Як адаптувати дитину до початку навчального року після літніх канікул? Що слід знати батькам, щоб у доньки чи сина не виникло проблем зі здоров’ям? Про це розповіла на прямій лінії «УК» лікар-педіатр дитячого медичного центру «Добробут» Станіслава ГАПОНОВА. 

— Станіславо Олександрівно, чи обов’язково школярам перед початком навчального року проходити медичний огляд? 

— Як правило, батьки вже знають, які проблеми є в дитини і на що потрібно звернути увагу. Більшість з них встигли побувати з дітьми в ЛОРа, невролога, логопеда, ортопеда, окуліста. Особливо ретельний медогляд має бути у тих з них, які йдуть у перший клас. Дитину оглядають сім фахівців. Особлива увага приділяється серцево-судинній системі (згідно з наказом МОЗ, дитина не допускається на заняття фізкультури без довідки про те, в якій групі їй рекомендується займатися — основній, спеціальній або підготовчій).

— Улітку в дітей, як правило, вільний режим. Вони можуть пізніше лягти спати, а вранці поспати довше. А як правильно організувати режим школяра? 

— Якщо це першокласник, то він повинен лягати спати не пізніше дев’ятої години вечора. Діти з третього по восьмий клас — не пізніше десятої. Старшокласники — максимум в одинадцять. Вводити дитину в режим слід заздалегідь. Наприклад, кожен день укладати спати на 15-20 хвилин раніше.

— Яким має бути сніданок школяра? 

— Снідати дитина повинна вдома, приблизно через півгодини після підйому, для того, щоб організм встиг прокинутися. Це має бути повноцінна страва — молочна каша, пюре з котлетою, чай або компот, фрукти. Обідати краще в школі. Зараз у більшості шкіл організовано гаряче харчування. Вечеря теж має бути повноцінною. Увечері корисно з’їсти кефір, сир, кисломолочні продукти.

— Леся ДУБЕНКО, мати 13-річної школярки, м. Ужгород:

— На початку навчального року в дітей різко зростає навантаження на очі, хребет. Як зробити так, щоб це не нашкодило здоров’ю дитини?

— Шкільна програма розрахована так, що навантаження збільшуються поступово. Крім того, бажано і всі додаткові заняття запроваджувати в життя школяра поступово, починаючи з одного заняття на тиждень. Всі навантаження повинні бути дозованими. Що стосується навантаження на очі, то в школі за цим повинні стежити викладачі. Не випадково на уроках постійно змінюється вид занять: робота з підручниками, диктанти, усні відповіді. Так само має бути і після школи. Півгодини дитина пише, півгодини читає, півгодини відпочиває. До речі, на комп’ютері можна працювати не більше півгодини. При цьому треба вимкнути телевізор, магнітофон, щоб не було жодних відволікаючих чинників. Але якщо в дитини з’явилися проблеми з очима (наприклад, відчувається сильна втома), обов’язково потрібно звернутися до окуліста.

Щоб очі не втомлювалися, навантаження має бути дозованим. Фото з архіву редакції

— Марія, м. Полтава:

— Як адаптувати дитину після літніх канікул в плані фізичних, моральних, інформаційних навантажень, які вона отримуватиме в школі? Дівчинці 12 років.

— Рекомендую один раз на тиждень ходити в басейн — для зміцнення хребта. Обов’язково повинна бути прогулянка на свіжому повітрі. На додаткові заняття дитина ходить?

— Так, вона музикою займається.

— Тоді певний час не треба ходити на музику взагалі, щоб не було великого навантаження.

— Алла МІЩЕНКО, м. Луганськ:

— Мій син за кілька днів до першого дзвоника зламав руку, зараз рука в гіпсі. Як йому бути з письмовими завданнями? До речі, це питання цікавить не тільки мене, адже травматологічне відділення обласної лікарні переповнене школярами.

— Звичайно, зламаною рукою дитина писати не може. Це питання потрібно вирішити з вчителями. Дитина або взагалі не буде робити письмові роботи, або напише їх пізніше. Крім того, показати знання можна і в усній формі.

— Марія БАРАННИК, м. Харків:

— У мене онук — п’ятикласник. Влітку, коли не треба було ходити в школу, він прокидався рано, а зараз його неможливо збудити. Прокидається млявий, знервований. Ми пройшли медогляд перед школою, все було в порядку. Якщо це стрес, то як його позбутися?

— По-перше, треба поговорити з учителями. Можливо, дитині некомфортно в школі, вона чогось боїться або їй не подобаються однокласники. Поговоріть з онуком, з’ясуйте, що відбувається в школі. Заспокійливі ліки раджу вживати тільки в крайньому випадку, після консультації з неврологом. А для початку варто прояснити психологічну обстановку в класі. У нас була дівчинка, яку дражнили однокласники, і вона хворіла по-справжньому, з високою температурою. А потім ми зрозуміли, що вона просто не хоче ходити до школи. Часто бронхіти і бронхіальні астми пов’язані саме з такими моментами.

— Анна, м. Київ: 

— Коли краще віддавати дитину в школу — в шість чи в сім років?

— Впевнена, що в сім. Більшість дітей у шість років ще не готові до шкільних навантажень.

— А як зробити перехід від дитячого садочка до школи максимально комфортним для дитини?

— У сучасних школах це передбачено. Адже так не буває — пішла дитина в перший клас і відразу почала вчити теорему Піфагора. Шкільна програма розрахована на поступовість. Інша справа, що часто самі батьки чинять неправильно. С перших шкільних днів дитину записують на музику, танці, на англійську або французьку мову. Це неприпустимо! Дайте дитині час адаптуватися. Додаткові заняття рекомендується починати з другого класу. Можна записати дитину в якусь спортивну секцію — але без фанатизму! Не кожен день по три години, а один раз на тиждень.

— Що ви думаєте з приводу продовженого дня?

— Якщо там дотримуються режиму дня, діти гуляють, правильно харчуються, то позитивно. А якщо діти цілий день сидять в приміщенні, краще відмовтесь від цього.

— Людмила МОРОЗЕНКО, м. Коростень:

— Побув мій першокласник на першому дзвонику, лінійка трохи затяглася. Прийшов додому такий нещасний, впав і заснув. І перші дні у школі теж важко даються. Що робити? Скільки це може тривати?

 — У вашої дитини зараз відбувається адаптація, яка триватиме близько місяця. Постарайтеся йому допомогти. Приходить він зі школи, підіть з ним годину погуляйте, потім сідайте разом робити уроки. Через півгодини зробіть перерву. Раніше вкладайте його спати. Давайте йому сезонні овочі та фрукти, обов’язково м’ясо і кисломолочні продукти. 

— Михайло, м. Київ:

— Нашій донечці 6 років, цього року вона в школу не йде. Дитина часто хворіє, постійно застуджується. Можливо, їй вітамінів не вистачає? Річ у тому, що вона категорично відмовляється їсти овочі та фрукти. Чи треба давати їй вітаміни?

— Стосовно відмови їсти овочі та фрукти — це питання до психолога. Мабуть, колись сталося щось неприємне, що було пов’язане з їжею. Вам треба з цим розібратися. А поки рекомендую давати їй синтетичні вітаміни. Але зловживати цим не варто, особливо на тлі хвороби. Якщо при лікуванні використовуються якісь ліки плюс вітаміни, то може бути сильне навантаження на печінку. Схема прийому вітамінів така: місяць приймати, 45 днів перерва.

— Олександр Ростиславович, м. Полтава:

— Моя донька ходить у шостий клас. Від дому до школи йти півгодини, а в неї портфель постійно забитий важкими книжками. Чи є якісь норми — скільки можна дитині в одинадцять років носити вантажу, щоб у неї не кривився хребет?

— Санітарно-гігієнічними нор?мами дозволено школяру носити не більше чотирьох кілограмів. Ранець повинен бути обов’язково не на одному плечі, а на двох.

  Катерина ТИТАРЕНКО, м. Луцьк:

— Я читала, що за кордоном навіть дорослим людям після відпустки дають термін для адаптації. А як же бути з дітьми після літніх канікул, особливо якщо дитина часто хворіє?

— Літо — такий період, коли дитині потрібно надати можливість слухати свій організм. Якщо вона хоче допізна дивитися телевізор і грати в комп’ютерні ігри, багато часу проводити на свіжому повітрі, в цьому немає нічого страшного, потім дитина не зможе собі цього дозволити. Повернення до шкільного режиму діти сприймають вкрай болісно: якщо в дорослих відпустка, як правило, триває всього два тижні, то діти розслабляються близько трьох місяців. За цей час вони втрачають здатність швидко концентруватися, а організм школярів встигає забути про те, як справлятися з навчальними навантаженнями. Це й не дивно, адже під час канікул різко змінюється розпорядок всього дня — сну, харчування, прогулянок. З настанням осені дітям доводиться втягуватися в шкільний режим: вставати о 7 ранку, дотримуватися дисципліни, виконувати домашні завдання і активно працювати на уроках. Подібне навантаження під силу не кожному. У старшокласників можуть виникнути проблеми психологічного характеру, у молодших учнів спостерігаються проблеми зі здоров’ям — організм просто ще не налаштувався на навчальний лад.

Щоб уникнути проблем з адаптацією до школи, батькам слід завчасно підготувати дітей до нелегких буднів. Приблизно за два тижні до початку навчання дитині слід раніше лягати спати і вставати раніше, звести до мінімуму заняття на комп’ютері і перегляд телевізора. Що стосується прогулянок, то свіже повітря — запорука нормального розвитку дитини. Прогулянки (не менше півтори години на день) і заняття спортом допоможуть їй впоратися з навчальними навантаженнями, збільшать працездатність і знизять стомлюваність.

Корисно буде згадати пройдений за минулий рік матеріал і виконати річні завдання. Завдання батьків — простежити, щоб усе було зроблене не в останній вечір перед першим навчальним днем, а поступово, протягом усього відпочинку. Найважливіше — перевіряти виконання домашніх завдань у вересні.

— Ваші рекомендації до початку перших холодів? Як зміцнити організм? Якщо дитина захворіла, чи варто відразу давати ліки?

— Головне — побути вдома. Можна давати тепле питво з лимоном, промивати ніс сольовим розчином. Але якщо в дитини температура, сильний кашель, потрібно звернутися до лікаря і почати приймати противірусні препарати.

Пряму лінію підготувала і провела
Наталія ДОЛИНА,
«Урядовий кур’єр»

ПРЕС-ЦЕНТР«УК»

З питань органiзацiї та проведення «прямих лiнiй» i «круглих столiв» «Урядового кур’єра» звертатись до керiвника прес-центру Анни ШИКАНОВОЇ за електронною адресою:  imrich@ukcc.com.ua.

ДОСЬЄ «УК»

Станіслава ГАПОНОВА. Лікар-педіатр. У 1996 р. закінчила Київський медичний університет. Має спеціалізацію інфекціоніста.