ТЕНДЕНЦІЇ

Цього року вторинне житло подешевшає на 5—10%

Нове не завжди дає відразу позитивний ефект. Так сталося і з ринком вторинної нерухомості після новорічних свят, коли набули чинності нові правила реєстрації прав власності на житлову нерухомість. З початком весни можна стверджувати, що це нововведення у січні — на початку лютого просто паралізувало ринок. Саме в цей період приватні нотаріуси відмовлялися реєструвати зміни прав власності, бо не отримали роз’яснень від Міністерства юстиції. Сама ж Реєстраційна служба столиці була схожа на неприступну фортецю: її «атакували» клієнти, які чимало годин простоювали в чергах.

Після втручання в цей процес Прем’єр-міністра Миколи Азарова крига скресла. І вже у другій половині лютого, як зазначає експерт ринку Андрій Солук, 90% приватних нотаріусів були готові оформляти угоди.

Втім, як зазначають фахівці ринку, в лютому ринок так і не набрав тих обертів, які йому прогнозували аналітики в січні. Так, попит і кількість укладених договорів купівлі-продажу квартир та приватних будинків у лютому 2013 року були меншими, ніж за аналогічний період торік. Причиною цього (крім проблем із реєстрацією на початку місяця) можна вважати низьку платоспроможність населення, а також брак кредитних програм. Щодо останнього слід нагадати, що в славетні докризові часи більш як 70% усього житла на вторинному ринку країни купували у кредит. Нині цей показник упав удесятеро: лише 7% від усіх угод із купівлі-продажу помешкань у цьому сегменті ринку укладають за допомогою банківських позик.

Ріелтори зазначають, що розміри таких іпотечних кредитів незначні: від 5 до 10 тисяч доларів США. Тож люди не мають бажання «влазити» у великі борги і сплачувати чималі відсотки за позиками, які в цілому з усіма прихованими платежами наближаються до 25—28% річних.

Які ж тенденції на ринку вторинного житла спостерігалися протягом двох зимових місяців 2013 року?

«Найбільш популярними серед населення лишаються двокімнатні квартири економ-класу. Принаймні, такі тенденції спостерігалися в січні. На ці помешкання припадало 49% усіх угод. На однокімнатні — 41%. І лише 10% від усіх укладених угод припадало на багатокімнатні квартири», — зазначає Андрій Солук.

Тим часом ціни на вторинне житло, більшість якого морально й фізично застаріла, доволі високі. Столичний аналітик ринку Володимир Коломейко наводить цікаві факти щодо вторинного житла в різних районах Києва. Так, однокімнатна квартира в панельному будинку на вулиці Юності загальною площею 32,1 квадратних метра (з невеликою кухнею), де треба зробити косметичний ремонт, нещодавно коштувала 44 тисячі доларів.

А двокімнатна квартира у такій самій панельці на вулиці Туполєва площею 45,2 квадратних метра з кухнею 7 квадратних метрів, де також бажано зробити косметичний ремонт, — 65 тисяч доларів.

З одного боку, вартість цих помешкань не зависока. З іншого — зараз можна придбати нові квартири з великими площами, які будуть у підсумку на 20—30% дешевшими, ніж на вторинному ринку.

А що таке так званий косметичний ремонт, читачі чудово знають: у таке помешкання треба вкласти ще добрих 7—9 тисяч доларів, щоби привести все до ладу.

Чи знижуватимуться ціни на вторинне житло і надалі? Аналітики стверджують: однозначно, так. Причому найбільшими темпами дешевшатимуть «хрущівки» та «панельки», і як свідчить досвід регіонів, саме там ці процеси будуть найпоказовішими.

Так, приміром, у Дніпропетровську в 2012 році ціни на однокімнатні квартири на вторинному ринку впали на 25%. У більшості великих міст України ці показники були 10—15%. Андрій Солук вважає, що цей процес можна пояснити ще більшою бідністю населення у провінції.  По суті, з такою думкою згодні керівники харківської агенції нерухомості «ХАН», які вважають, що стримуючий чинник для зростання цін на вторинну нерухомість — це будівництво нового житла, яке попри кризу відбувається у багатьох містах.

Як і завжди, найдорожчим містом України лишається Київ. Наприкінці лютого середні ціни на вторинне житло склали 1850 доларів за квадратний метр.

В Одесі вартість одного квадратного метра склала 1400 доларів, у Львові — 1415, у Донецьку — 1125, у Харкові — 1112 доларів.

Що буде з цінами надалі? За прогнозами фахівців ринку, знижки за так званих торгів для однокімнатних помешкань складуть до 7—8%, а для багатокімнатних — до 15%.

У Києві в 2013 році ціни на малопривабливе вторинне житло впадуть приблизно на 10%. Особливо це стосуватиметься віддалених від метро районів.