Цей захід стартував із хвилини мовчання. Міністри вшанували загиблих під час розстрілів на Майдані українців. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк наголосив, що нині як ніколи слід довести «все, заради чого два роки тому повстала країна, до того, щоб вона реально змінилася». Передовсім він порадив усій українській владі дотримуватися ідеалів Майдану та боротися за українські цінності.

Уряд ухвалив постанову про щорічні виплати сім’ям загиблих на Майдані. Їх 108. У 2016-му, як і в 2015-му, кожна з цих родин отримає по 138 тисяч гривень, 116 важкопоранених — по 68,9 тисячі, а 350 поранених середньої тяжкості — по 34 тисячі.

Ділити вищому керівництву держави нічого. Треба просто спільно працювати. Фото УНІАН

Про ефективність держкомпаній

Опісля Прем’єр висловив сподівання, що ВР таки ухвалить у другому читанні всі проекти законів, які безпосередньо впливають на запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС. Такий крок він назвав політичною відповідальністю, виконанням зобов’язань кожної з політичних сил. «Річ не в політичних гаслах, а в курсі країни, який треба зробити незворотним. Запровадження безвізового режиму — це цегла в європейський фундамент», — наголосив Арсеній Яценюк.

Він нагадав про початок роботи незалежного номінаційного комітету, який на прозорих конкурсах обиратиме керівників 50 найбільших державних компаній. Закон про управління об’єктами державної власності відкриває нову політику в управлінні держкомпаніями, повністю деполітизує діяльність керівників. При кожній з таких держкомпаній буде створено незалежні наглядові ради, публічно затверджуватимуть інвестиційні програми, буде відкритим доступ до фінансового стану компаній. Це стосується і комунальних підприємств.

Уже сьогодні буде оприлюднено умови щодо участі в конкурсі на призначення нових керівників у такі державні компанії, як Електроважмаш, Укренерго, Центренерго, Укрспирт, Укрпошта. На засіданні уряду Прем’єр попросив менеджерів протягом 30 діб подати заявки на участь у конкурсі: «Уряд змінив систему оплати праці для керівників державних компаній. Їхня зарплата напряму залежить від фінансових результатів та економічної ефективності. Керівництво буде повністю позбавлене політичних впливів і тисків та нестиме відповідальність за результати діяльності перед державою».

Арсеній Яценюк також доручив Мінекономрозвитку підготувати конкурсні умови на початок процедури про призначення керівників Укртрансаміаку і Об’єднаної гірничо-хімічної компанії.

Треба вміти нести політичну відповідальність

Про вихід «Самопомочі» зі складу коаліції члени уряду дізналися зі слів Прем’єра. Він поспівчував цій фракції й заявив, що треба вміти нести політичну відповідальність. «Ми не дамо кинути країну у вир нестабільності, хаосу, відсутності зовнішньої підтримки реформ, економічної та політичної дестабілізації. Зараз найважливіше для мене як для Прем’єра, попри все, що було наговорено у Верховній Раді під час звіту уряду парламентаріями, як людина я їм вибачаю і звертаюся до Президента, його фракції й усіх здорових і демократичних сил: перегорнули сторінку! Ми не маємо права допустити жахливого сценарію розпаду країни, не маємо права повторювати помилки 2005 року. Зараз ситуація набагато складніша. Маємо всі взятися за руки, забути про образи, взяти відповідальність за долю країни і йти-йти-йти вперед», — наголосив Арсеній Яценюк.

Прем’єр заявив, що його рука простягнута Президентові й фракції БПП. Він попросив політиків не зважати на рейтинги, не перекручувати факти та робити українську політику європейською.

Щодо голосування за резолюцію про недовіру уряду Прем’єр заявив: «Відставка уряду не відбулася, бо… А що далі? Якби набрали необхідну кількість голосів, де наступний Кабінет Міністрів? Де програма, де більшість? Треба думати про майбутнє».

Він резюмував, що уряд свій план діяльності на рік презентував, оприлюднив і принципи подальшої роботи. Якщо народні депутати запропонують уряду ефективніші кроки для виведення країни з хаосу, отримають подяку.

До речі, Арсеній Яценюк озвучив два плани розколу коаліції. Перший такий: відставка уряду, новий сформувати не в змозі — дострокові вибори. Другий план мав на меті розпад коаліції та реалізацію ідеї про дострокові вибори.

«Проведу консультацію з радикальною партією, поговорю із Президентом і БПП. Треба прибрати емоції — вони ні до чого — і рухатися вперед».

Про те, що Україна планує в першому півріччі поточного року провести кілька бізнес-форумів і відправити кілька торгових місій до країн-членів ЄС та Азії, розповідала заступник міністра економічного розвитку і торгівлі — торговий представник України Наталія Микольська. 30 березня відбудеться українсько-голландський бізнес-форум, 5 квітня — українсько-французький, а орієнтовно у червні — українсько-канадський. Нині для України важлива співпраця з Іраном, країнами Латинської Америки. Загалом протягом року планують провести 26 засідань двосторонніх міжурядових комісій з державами Середньої та Південно-Східної Азії, Східної Європи та Балтії.