Економічне зростання, поліпшення якості життя, утвердження ефективної системи управління державою і продовження капітального ремонту країни — це ті пріоритети, які уряд ставить перед собою на найближчу перспективу. Про це сказав Прем’єр-міністр Володимир Гройсман під час Години запитань до уряду у Верховній Раді. «14 квітня виповниться три роки від дня призначення цього уряду. Люди знають і розуміють, наскільки ці роки були важкими. Як ми прожили їх, знаємо, але важливо, як житимемо далі, в яких пріоритетах. Зрозуміло, що нам буде потрібна підтримка парламенту. Все найцікавіше попереду», — зазначив Володимир Гройсман.

У держбюджеті коштів достатньо для забезпечення роботи обох механізмів субсидіювання. Фото з сайту slovoidilo.ua

Децентралізація розширює можливості

Реформа з децентралізації, яку запроваджують протягом останніх п’яти років, надала місцевим органам влади додаткові відчутні фінансові можливості. Їх, окрім іншого, можна направляти на програми додаткової підтримки родин, які з різних причин не можуть у повному обсязі сплачувати повну вартість комунальних послуг, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Рішеннями уряду запроваджено граничну вартість газу для населення й механізм монетизації субсидій. «Завдяки децентралізації місцеві бюджети так само можуть підтримати родини й мінімізувати боргові навантаження. Звертаюся до місцевих органів влади, до парламентарів: вникніть у місцеві проблеми, розберіться, які з них можна якісно розв’язати на місцевому рівні», — наголосив Прем’єр.

Міністр соціальної політики Андрій Рева наголосив, що виплату субсидій живими грошима продовжать після опалювального сезону. Обидва механізми монетизації субсидій — готівковий та безготівковий — існуватимуть і надалі після закінчення опалювального сезону.

«Рішення, які стосуються монетизації субсидій, прописано в законі про житлово-комунальні послуги. Механізм монетизації уряд схвалив двома постановами: один безготівковий, другий — готівковий. Ці механізми існуватимуть і надалі. У бюджеті держави коштів достатньо для забезпечення роботи обох механізмів. Тому після завершення опалювального сезону вони обидва будуть чинними. І громадяни, які добросовісно сплачують живі гроші за комунальні послуги, отримуватимуть їх і надалі без будь-яких обмежень», — запевнив Андрій Рева.

Тим, хто матиме заборгованість, її слід погасити. Адже за наявності боргів субсидію не можуть перепризначити. Та після сплати  або реструктуризації боргу цим людям  протягом року виплачуватимуть субсидію в безготівковій формі», — пояснив міністр, додавши, що підсумки цього етапу монетизації субсидії підбиватимуть до 1 липня 2019 року.

Очільник Мінсоцполітики зазначив, що пенсії військовослужбовців і представників силових органів зростуть удвічі через поетапне підвищення пенсійних виплат. «На початку 2018 року, коли підвищення для всіх громадян становило в середньому близько 500 гривень, було рішення уряду про поетапне підвищення пенсій військовослужбовцям та іншим представникам силових органів. На першому етапі з 1 січня 2018 року воно в середньому сягнуло 1,5 тисячі гривень, із 1 січня 2019-го — понад 750 гривень додатково, і з 1 січня 2020-го — ще на понад 750 гривень. Тож пенсійне забезпечення поетапно має збільшити пенсії наших силовиків удвічі, — зазначив Андрій Рева. — Розумію, що хотілося б більше. Та більше зможемо тільки тоді, коли з’являться відповідні фінансові можливості. Уряд не страждає на популізм і всі свої дії корелює з можливостями держбюджету і Пенсійного фонду».

Інтегруємо енергетику в європейську

Уряд послідовно виконує план дій щодо інтеграції нашої енергосистеми в європейську і має чітке розуміння, як діяти в разі подальших спроб РФ блокувати роботу нашої ГТС.

«Проходимо внутрішні процедури для поглиблення інтеграції з ЄС в енергетиці. Це один з чотирьох пріоритетів, які ми оголосили під час саміту Україна — ЄС наприкінці 2018 року, — сказав Володимир Гройсман. — Нам зрозуміло, що Росія й надалі використовуватиме всі можливості для блокування української ГТС. І маємо зробити все для якісної інтеграції в європейську систему».

Прем’єр нагадав, що забезпечення гарантій транзиту, відокремлення ГТС та її сертифікація за європейським законодавством — одна з вимог, поставлених керівництву НАК «Нафтогаз України», прописана в новому контракті з керівником компанії.

Глава уряду закликав правоохоронні органи жорстко припиняти спроби рейдерства у країні. «В усіх випадках з нападами тітушок зі зброєю тощо їх заарештовують, і поліція тут діє досить жорстко. «Хочу подякувати нацполіції та закликати: жорстко, обличчям у підлогу. Ніхто не має права порушувати право людей на приватну власність», — сказав Прем’єр і попросив народних депутатів направляти свої ініціативи у створену урядом комісію з антирейдерства для підвищення відповідальності винних за такі злочини.

Любов ДМИТРЕНКО
для «Урядового кур’єра»