ПАРТНЕРСТВО

«Урядовий кур’єр» поцікавився, як працюють подаровані волинським прикордонникам навесні минулого року транспорт і обладнання

Навесні минулого року у Києві за участі Надзвичайного і Повноважного посла США в Україні Джона Теффта, керівника програм зовнішньої допомоги Представництва ЄС в Україні Ендрю Разбаша Державна прикордонна служба України отримала в подарунок сучасну автомобільну техніку та інше обладнання на суму майже на 135 мільйонів гривень.

Вартовим українських рубежів були передані  54 автомобілі «Land Rover», 100 автомобілів «Chevrolet Niva», 110 квадроциклів, 183 мотоцикли, а також мікроавтобуси, човни, пристрої нічного бачення, прилади для перевірки документів, системи радіаційного контролю тощо. Голова Держприкордонслужби України Микола Литвин тоді відзначив, що все це обладнання надійшло в рамках реалізації міжнародних проектів та програм у сфері безпеки кордонів.

Частина цієї техніки  надійшла в підрозділи Луцького прикордонного загону, який тривалий час утримує лідерські позиції серед  загонів Північного регіонального управління.

 — Загалом ми отримали техніки на суму майже 2,5 мільйона гривень,  — розповідає начальник прес-служби Луцького прикордонного загону майор Олег Личковський. —  Серед усього іншого — пасажирський автобус «Богдан», один автомобіль «Land Rover», 6 автомобілів «Chevrolet Niva», 6 квадроциклів «Polaris», 4 снігоходи «Polaris», 8 мотоциклів «Мінськ», катер «ЮМС-450». Уся техніка практично того ж дня була направлена у підрозділи загону. Її використання не тільки зробило оперативнішим прикордонний контроль під час пересування туристів під час Євро-2012, а й посилило охорону «зеленого кордону».

Щоб уявити масштаби роботи волинських вартових державних рубежів, слід, мабуть, зазначити, що торік вони перевірили документи у семи мільйонів мандрівників на двох мільйонах автомобілів, що рухалися в країни Євросоюзу чи в Україну.  Звісно, якась частина мандрівників особливою законослухняністю не відзначалася. І тому понад три тисячі з них за порушення прикордонних правил були оштрафовані на загальну суму майже вісімсот тисяч гривень. Прикордонники самостійно та спільно з митниками виявили і затримали товарів, що переміщувалися з порушенням законодавства, на суму понад 35 млн гривень. Виявлено та вилучено, зокрема, 61 одиницю зброї, майже тисячу штук боєприпасів, 1,7 кг вибухівки, понад шість кілограмів наркотичних речовин і понад 10 кг психотропних засобів та прекурсорів до них. Певну частину цього небезпечного вантажу знайдено з допомогою службових собак та технічних засобів західного виробництва.

Наряд прикордонного відділу «Ягодин» на патрулюванні закріпленої ділянки.
Фото Олега ЛИЧКОВСЬКОГО

Але найпродуктивніше подарована американськими та європейськими партнерами техніка працює на  охороні «зеленої» ділянки державного кордону. Завдяки співпраці з правоохоронцями суміжних країн, забезпеченню прикордонників маневреною високопрохідною технікою і адекватною реакцією судів  масова нелегальна міграція в Євросоюз уже відійшла в минуле.

— Ще років п’ять тому групи з 15 — 20 осіб таємно доставлялися до кордону і далі переправлялися через Західний Буг.  Завдяки посиленню охорони «зеленки» таке нині не практикується, — розповів Олег Личковський. — Нині здебільшого  потенційні нелегальні мігранти офіційно в’їжджають в Україну, скажімо, на навчання. Далі за 4 – 7 тисяч доларів США купляють в одноплемінників, які живуть  у нашій державі, підроблені або чужі паспорти і вже після цього через міжнародні пункти пропуску пробують потрапити в Євросоюз.

Якщо позаторік волинські прикордонники затримали 25 таких осіб, то торік — уже 42. В тому числі й завдяки портативним технічним засобам перевірки документів. Небажаними гостями-нелегалами виявилися вихідці з В’єтнаму, Камеруну, Сомалі, Іраку, Ірану, Судану, Кенії, Гвінеї, Афганістану, Конго, Грузії… Завадили волинські прикордонники і нелегальному обігу майже 1,2 мільйона (!) пачок цигарок. Причому 670 тис. пачок на загальну суму 3,6 мільйона гривень безпосередньо на кордоні з Євросоюзом. Отож техніка, отримана від західних партнерів для зміцнення охорони кордону, працює з повною віддачею і робить наш світ безпечнішим.