МЕТА

Учасники Конференції високого рівня ОБСЄ закликають до активізації боротьби  з торгівлею людьми

Посилення взаємодії держав-учасниць ОБСЄ у боротьбі з торгівлею людьми, у тому числі в частині попередження злочинів, покарання правопорушників та захисту потерпілих, перебували у центрі уваги цього представницького зібрання, яке працювало у приміщенні Дипломатичної академії при МЗС. 

Конференцію організовано Українським головуванням в ОБСЄ, в цьогорічній програмі якого питання боротьби з торгівлею людьми посідає одне з пріоритетних місць.

Чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Леонід Кожара зачитав звернення до учасників заходу від Президента Віктора Януковича, в якому глава держави зокрема закликав держави-учасниці ОБСЄ ефективно виконувати свої зобов’язання щодо викорінення цього сучасного виду рабства.

Як здолати байдужість?

Віктор Янукович зазначає, що Україна — один із лідерів у врегулюванні проблеми торгівлі людьми на національному рівні. «Торгівля людьми — найсерйозніше порушення прав людини, тяжкий злочин проти людської гідності. Боротьба з цим жахливим явищем особливо актуальна в контексті реалізації концепції загальної та всеохоплюючої безпеки ОБСЄ. І Україна — один із лідерів врегулювання цієї проблеми на національному рівні», — йдеться у вітанні Президента. А також про те, що в рамках створених правових механізмів налагоджено координацію дій державних органів для упередження цього виду злочинності, виявлення та притягнення винних осіб до відповідальності, надання допомоги постраждалим. Президент наголошує, що завдання, поставлені перед державами ОБСЄ, потребують дієвої консолідації міжнародних, регіональних і національних зусиль. «Сьогодні ми наголошуємо на необхідності беззаперечного виконання державами своїх міжнародних зобов’язань та ефективного застосування наявного інструментарію для боротьби із сучасним рабством», — резюмував Президент.

А Леонід Кожара наголосив на необхідності зміцнення співпраці в рамках ОБСЄ для ефективного розв’язання проблеми торгівлі людьми: «Є безліч чинників, які сприяють процвітанню торгівлі людьми, тоді як глобальних дій, щоб зупинити цей злочин, є вкрай недостатньо, незважаючи на розмаїття заходів і зобов’язань. Працюючи разом, ми зможемо створити краще майбутнє для прийдешніх поколінь, ліквідувавши «притулки для злочинців», а також соціальну байдужість до жертв торгівлі людьми».

Генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Дзанньєр підтримав необхідність рішучих дій. «Подолання усіх форм експлуатації має бути відбито в наших зобов’язаннях. Усі жертви торгівлі людьми заслуговують на безумовний захист і допомогу. Кожен доступний метод слід використати для ідентифікації жертв і переслідування правопорушників», — наголосив він.

Малюнок з сайту open.az

Україна тримає стандарти

Курс нашої держави спрямовано на захист прав осіб, які постраждали від торгівлі людьми, що повністю відповідає нормам та стандартам європейського законодавства, а також плану дій ОБСЄ, переконана міністр соціальної політики Наталія Королевська.

Вона нагадала, що Україна одна з перших у світі (ще в 1998 році) запровадила кримінальну відповідальність за цей злочин, а в 2005 році приєдналася до Конвенції Ради Європи про протидію торгівлі людьми. «А торік Україна зробила великий крок на шляху імплементації Закону України «Про протидію торгівлі людьми», ухваливши всі необхідні підзаконні нормативно-правові акти», — цитує слова Наталії Королевської прес-служба Мінсоцполітики.

По-перше, Мінсоцполітики призначено Національним координатором у цій сфері. По-друге, уряд ухвалив три порядки, зокрема про виплату одноразової матеріальної допомоги постраждалим від торгівлі людьми, яку сьогодні вже виплачують. «Також ми вже надаємо безпосередню практичну допомогу постраждалим. На сьогодні таку допомогу отримали 34 людини», — поінформувала міністр. І, по-третє, ухвалено Державну програму протидії торгівлі людьми на період до 2015 року.

А перший заступник міністра внутрішніх справ Віктор Дубовик підкреслив, що комплексний підхід до безпеки робить ОБСЄ важливою та унікальною платформою для вдосконалення механізмів міжнародної співпраці у боротьбі з торгівлею людьми, повідомляє прес-служба МЗС.

Свою позицію виклала і Спеціальний представник ОБСЄ та Координатор боротьби з торгівлею людьми Марія Грація Джаммарінаро: «Настав час визнати, що торгівля людьми зазнала відчутного розвитку від моменту, коли  міжнародне співтовариство і держави-учасниці вперше зрозуміли та почали боротьбу з цим злочином. Слід підтвердити важливість Плану дій ОБСЄ в цьому напрямі, одночасно проаналізувавши, наскільки ефективною була наша спільна боротьба, де ми зазнали невдачі, в чому наші зусилля мають бути відкориговані, оновлені і вдосконалені».

Спеціальний представник Парламентської Асамблеї ОБСЄ з питань торгівлі людьми Крістофер Сміт зазначив: «Ми всі несемо відповідальність за подолання цього нелюдського злочину. Але річ у тім, що авіакомпанії, готелі і представники сфери транспортних послуг можуть відігравати унікальну роль у виявленні потенційних жертв і своєчасно надати їм потрібну допомогу. Якщо б співробітників авіакомпаній та представників інших видів транспортної галузі було належним чином підготовлено та проінструктовано, сотні, а, можливо, й тисячі життів можна було б урятувати».

Депутат парламенту Канади і спеціальний представник Прем’єр-міністра Канади Джой Сміт підтвердила зобов’язання її країни щодо активізації боротьби з торгівлею людьми, зокрема за допомогою реалізації власного національного Плану дій. 

Відділ новин
 «Урядового кур’єра»