ЕКОЛОГІЯ 

Викиди вуглекислого газу внаслідок діяльності енергетичної промисловості в 2010 році досягли рекордно високого рівня, повідомляє Міжнародне енергетичне агентство (МЕА). Рівень викидів, який у 2009 році знизився завдяки фінансовій кризі, минулого року перевищив показники рекордного 2008 року на 5%. Найбільше відходів виробляють Китай та Індія. 44% СО2 в 2010 році було вироблено на основі спалювання вугілля, 36% - нафти, і 20% - натурального газу, повідомляє УНІАН.

Минулого року на міжнародному саміті з клімату в мексиканському Канкуні світові лідери погодилися з необхідністю обмежити викиди, аби не допустити зростання температури повітря більш ніж на 2 градуси за Цельсієм порівняно з доіндустріальним періодом. На думку вчених, збільшення температури повітря більш ніж на 2 градуси за Цельсієм може призвести до більшої кількості кліматичних катаклізмів (повеней, штормів), а також підняття рівня води в Світовому океані та зникнення окремих видів.

Згідно з висновками МЕА, світовий рівень кількості вуглекислого газу, викинутого в атмосферу в 2010 році, досяг 30,6 гігатонн. За словами провідного економіста агентства Фатіха Бірола, такі дані стали ще одним сигналом до дії: "Світ майже вичерпав ліміт на викиди, якого мав досягти лише 2020 року. Якщо найближчим часом не вжити термінових і дієвих заходів, то буде надзвичайно складно досягти мети, визначеної на саміті в Канкуні".