Директор департаменту по роботі
з інвалідами та ветеранами
Державної служби з питань інвалідів
та ветеранів
Світлана УСТИМЕНКО

Державна підтримка ветеранів Великої Вітчизняної війни, інвалідів війни, учасників бойових дій, інвалідів з дитинства, ветеранів праці та інших найбільш уразливих категорій населення з роками підсилюється. Про це свідчить збільшення видатків на соціальні потреби у державному бюджеті. Адже таким людям конче потрібні лікування та оздоровлення, забезпечення технічними засобами реабілітації та автомобілями. Потребують літні люди і моральної допомоги, поваги, доброго слова за їхні благородні вчинки. Не будемо приховувати, у питаннях надання пільг ще багато прогалин. Основна — бракує коштів. Як саме держава опікується тими, хто здобував перемогу у Великій Вітчизняній та відбудовував наш спільний дім — країну? На цю тему з читачами спілкувалася черговий гість редакції — директор департаменту по роботі з інвалідами та ветеранами Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України Світлана Устименко.

— Світлано Миколаївно, вважаю, нашим читачам буде цікаво дізнатися, коли створена Служба, яку ви сьогодні представляєте, і чим вона займається?

— Службу було утворено 9 грудня 2010 року, відповідно до Указу Президента України № 1085/2010, а фактично вона почала функціонувати у квітні 2011 року, коли було затверджено Положення про Державну службу з питань інвалідів та ветеранів. Створено її не «з нуля», а на базі Державного комітету України у справах ветеранів. Проте, якщо комітет опікувався свого часу лише ветеранською тематикою, то у нас повноваження більш розширені.

До нас можуть звернутися літні громадяни з будь-якого болючого питання, а ми вже знаємо, до якого органу виконавчої влади спрямувати їхні запити, щоб вони змогли отримати реальну допомогу. Це обласна адміністрація, Мінсоцполітики, або інший орган виконавчої влади. От візьмемо людину, котра має статус ветерана (наприклад, війни, праці, військової служби). Її цікавить питання пенсії, яку не виплатили згідно з ініціативами Президента у підвищеному розмірі. Знаємо, що цим питанням опікується на рівні формування політики Мінсоцполітики, а реалізує Пенсійний фонд. Тож, якщо таке рішення прийнято, тобто є постанова, а людині ще не виплатили надбавку, тоді звертаємося до Пенсійного фонду. Коли ж від ветеранів надходять пропозиції, як покращити пенсійне забезпечення, то направляємо їх у міністерство, щоб там фахово могли внести зміни до того чи того документа. Якщо виникають запити, якими опікується безпосередньо Служба, а це — забезпечення інвалідів санаторно-курортним лікуванням, технічними засобами реабілітації, автомобілями, то моніторимо чимало питань, що над?ходять з усієї України.

— Одна із соціальних ініціатив Президента стосується поетапного збільшення розміру допомоги особам, які проживають разом з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, на догляд за ним з метою забезпечення їх проживання у сім’ї. На скільки збільшуються виплати і з якого місяця?

— Зазначу, що донедавна кошти виплачувалися доглядальникам невеликі. Зараз внесено зміни до Закону України «Про психіатричну допомогу». Згідно зі старою редакцією, допомогу по догляду за інвалідом І або ІІ групи внаслідок психічного розладу отримувала особа, яка є малозабезпеченою і здійснювала догляд.

— Уточніть, вона має працювати чи ні?

— Не має значення. Головною умовою отримання є сукупний дохід, який повинен бути меншим, ніж прожитковий мінімум. І немає різниці, працює людина чи ні. Розмір такої виплати становить всього-на-всього 10% від прожиткового мінімуму для працездатних. Ви розумієте, що це копійки. У 2012 році — це 109,8 грн. Якщо психічно хвора людина перебуває вдома, то за такі мізерні гроші сидіти цілий день чи навіть годину — дуже  складно.

Оскільки така допомога виплачується лише малозабезпеченим особам, то її отримують лише 7,1 тис. осіб. У зв’язку з цим і з’явилася одна із ініціатив, яка започаткована громадськими організаціями. І вона нині реалізовується.

Що передбачається? Особам, які здійснюють догляд за інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, будуть виплачувати допомогу у розмірі мінімальної заробітної плати з таким розрахунком, щоб доходи такої особи і допомога не перевищували трьох прожиткових мінімумів.

А цій сім'ї військовослужбовців пощастило: вони отримали власне житло. Фото УНІАН

Мінсоцполітики підготувало відповідний проект Закону  «Про внесення зміни до статті 5 Закону «Про психіатричну допомогу», який схвалено на засіданні Кабінету Міністрів  та направлено на розгляд до Верховної Ради.

Очікується у такому разі поліпшення рівня та якості життя сімей, які здійснюють догляд за інвалідами внаслідок психічного розладу, а також можливе повернення названих інвалідів у сім’ї з психоневрологічних інтернатів.

Житло для інвалідів війни

Іван ТЕТЯНКО, 
інвалід війни І групи,

Тернопільська обл.:

— Чи є в цьому році програма забезпечення житлом інвалідів війни І групи? Які кошти виділені на це і хто відповідальний за надання таким людям житла?

— Змінами, внесеними у Закон України «Про Державний бюджет України на 2012 рік», передбачено Міністерству регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ для забезпечення житлом інвалідів війни кошти у розмірі 71,7 млн грн.

Крім того, сьогодні ми опікуємося ще однією програмою. Вона стосується забезпечення житлом воїнів-інтернаціоналістів. Їх понад 11 тисяч на черзі. Кошти поступово збільшуються на ці цілі — торік виділили 20 млн, в цьому — спочатку 59 млн, а коли вносили зміни в квітні у держбюджет, видатки збільшено до 91 млн грн. Зараз ведемо пошук, де можна додатково взяти кошти. Також працюємо над тим, аби допомогти військовослужбовцям, звільненим у запас і які пішли у відставку, адже у них теж існує проблема із житлом. Можливо, цю тему зрушимо.

— Скільки забезпечено воїнів-інтернаціоналістів квартирами торік?

— Минулого року програма почала діяти пізно, і серед воїнів-інтернаціоналістів житло отримали всього 39 осіб. У цьому році буде набагато більше. Плануємо, що новоселами стануть не менше 300 сімей.

Дарія ТАРАСЕНКО,
м.Київ:

— Мій родич — інвалід війни І групи. Чи можна його десь оздоровити і за які кошти? Можливо, хтось оплатить путівку чи тільки на свої кровні потрібно розраховувати?

— Якщо він інвалід війни І групи, то треба знати, де він отримує пенсію, чи був свого часу військовим, чи не отримував військову пенсію в комісаріаті, службі безпеки або в інших військових формуваннях. Чи він отримував звичайну пенсію?

— Отримує звичайну.

— Тоді він може звернутися до Управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання, стати на чергу для забезпечення санаторно-курортними путівками. Путівки для ветеранів війни надаються до санаторіїв сфери управління Міністерства соціальної політики. Це санаторії: «Перемога» в Києві, «Салют» в Одесі, «Батьківщина» в Трускавці, «Ветеран» в Алушті, «Слава» в Миргороді і санаторій імені Симашка в Сімеїзі. Це санаторії, де оздоровлюються ветерани війни за рахунок коштів державного бюджету. Щороку проходять санаторно-курортне лікування майже 18 тис. ветеранів війни.

— Тобто безкоштовно, я правильно зрозуміла?

— Абсолютно безкоштовно.

— Чи довго чекати у черзі?

— Якщо інвалід війни, то недовго. Гадаю, протягом року, адже, по-перше, інваліди війни мають найбільші пільги серед усіх категорій інвалідів. По-друге, є ще одна особливість: його не одного забезпечать путівкою, а ще й особу, яка його супроводжуватиме. У нас, згідно з чинним законодавством, інваліди І групи оздоровлюються не самостійно, а з супроводжуючою особою.

— А бабуся може з ним поїхати чи обов’язково, щоб це була молодша людина?

— Може їхати будь-хто, кого він сам назве. Але треба при цьому врахувати, що інваліда І групи не можуть супроводжувати інваліди І групи та особи, які не досягли 18-річного віку.

 — Скільки триватиме оздоровлення?

— 24 дні.

 — Яка компенсація за невикористану путівку?

— Цього року 320 гривень.

 — Але ж реально треба сплатити набагато більше?

— Згодна. Але ми займаємося моніторингом багатьох питань. Серед них — розміри компенсацій і відповідність їх фактичним витратам, тобто скільки саме інвалід витратив. У нас є інформація щодо кожної особи, яка звернулася за компенсацією: куди вона сама придбала путівку, скільки та коштувала. Можу сказати, що в середньому ті путівки, які купують ветерани, інваліди, не дуже дорогі. Вони економлять і обирають

якийсь місцевий санаторій, профілакторій, або навіть водолікарню. У Києві дуже поширена така форма оздоровлення. Невисокі ціни, у середньому 3 тисячі. Хоча, треба визнати, у нас недостатньо фінансують програму, не всі кошти передбачені на оздоровлення інвалідів.

Приміром, торік забезпечили санаторно-курортними путівками майже  43,3 тисячі (18,7% від потреби) ветеранів війни та інвалідів, хоча це не так багато, як хотілося б.

За оперативними даними регіональних головних управлінь праці та соціального захисту населення, компенсаційні виплати замість санаторно-курортної путівки у І кварталі 2012 року відповідно до Порядку виплати грошової компенсації вартості санаторно-курортного лікування деяким категоріям громадян, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2004 року № 785, отримали 737 інвалідів війни (І групи — 253, ІІ групи — 391, ІІІ групи — 93), сума виплат становить майже 225,6 тисячі грн.

— Ваша Служба може звертатися до бізнесових структур за допомогою?

— Так, у принципі таке можливо, ще у комітеті свого часу був відкритий благодійний рахунок. У нас є кошти, які громадяни перераховували для допомоги ветеранам ВВВ. Тому, якщо звертаються з такими проблемами і ми бачимо, що жоден орган виконавчої влади їх не вирішить, надаємо допомогу.

— Можна цей рахунок назвати, може, хтось відгукнеться і справді допоможе?

— Прошу, банківські реквізити для благодійних внесків громадян: отримувач — Державна служба з питань інвалідів та ветеранів України, ЄДРПОУ 37508245, р/р 31252276221620, МФО 820019 ГУДКУ в м. Києві.

Іван БОНДАР, 
інвалід війни І групи:

— У 2003 році Одеська обласна експертна комісія встановила мені статус інваліда ІІ групи, а нині мені  кажуть, що я не учасник бойових дій, хоча виконував особливе завдання в 1944 році під Корсунь-Шевченківським. Разом з військовими завантажували воєнний ешелон, і мене поранило. Тепер я інвалід війни І групи, але мене не відносять до учасника бойових дій. Мені ж це потрібно, адже тоді отримаю нагороду як учасник. Проте 15 письмових відповідей від  адміністрації свідчать про інше.

— Прочитайте, на що посилаються.

— Написано, що учасниками бойових дій є ті, хто приймали безпосередню участь у бойових діях.

— Згідно з чинним законодавством, інвалідами війни визнаються не лише особи, які брали участь у бойових діях в період Великої Вітчизняної війни. Для з’ясування безпосереднього факту участі у бойових діях вам необхідно звернутися до військового комісаріату, або Міністерства оборони, яке опікується цими питаннями.

— В ініціативах Президента йдеться про те, що за потреби кожному інваліду можуть надавати технічні засоби реабілітації.

— Хочу запевнити, що коштів на протези та крісла колісні достатньо.  Тобто сьогодні все робиться для того, щоб всі інваліди, які потребують цих засобів реабілітації, були ними забезпечені.

— А от таке житейське питання. Якщо помирає інвалід, який отримав автомобіль як спецтранспорт безкоштовно від Мінсоцполітики, то транспорт залишається в родині?

— Так, якщо строк експлуатації автомобіля більш як 10 років, він залишається безоплатно члену сім’ї, який на час смерті інваліда проживав та був зареєстрований за місцем постійного проживання і реєстрації інваліда.

Незалежно від строку експлуатації автомобіля він також безоплатно залишається у сім’ї померлого інваліда, якщо в родині є інвалід, який:

— мав підстави для забезпечення автомобілем, проживав і був зареєстрований на час смерті інваліда за місцем його постійного проживання і реєстрації, або протягом не більше шести місяців з дня його смерті;

— не мав іншого автомобіля, у тому числі отриманого через органи праці та соціального захисту населення.

У разі якщо автомобіль має строк експлуатації менш як 10 років, то він залишається іншому члену сім’ї померлого інваліда, який проживає та зареєстрований за місцем постійного проживання і реєстрації інваліда, у разі сплати ним протягом шести місяців від дня смерті інваліда до державного бюджету суми для викупу автомобіля та суми, сплаченої за нього інвалідом.

У випадку відмови родини викупити такий автомобіль, він повертається управлінню праці та соціального захисту населення у повному комплекті.

Право на безкоштовні путівки

Катерина БОЙКО,
м. Київ:

— Я інвалід ІІІ групи, захворювання — бронхіальна астма. Чи маю право на безкоштовні путівки?

— Так. Можете звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання, стати на чергу. Щоправда, не можу сказати, що ви станете на чергу і відразу отримаєте путівку, тому що на сьогодні потреба по Україні у забезпеченні інвалідів путівками складає майже 150 тисяч одиниць. Тож, відповідно до того, які кошти передбачені у державному бюджеті, путівки купують і передають їх до управлінь праці та соціального захисту населення для забезпечення ними інвалідів. Гадаю, якщо ви в цьому році станете на чергу, то, як мінімум, років п’ять потрібно буде чекати.

— А вони не виділені із усіх груп захворювань?

— Путівки купуються по нозології. Саме забезпечення санаторно-курортними путівками здійснюється лише за показанням лікаря. Є така форма 070-о, вона для всіх єдина, що для пенсіонера, що для мене, як працівника, однакова. Лікар визначає, як людині оздоровитись. Більше путівок купуємо для інвалідів спинальників, тому що особа, яка отримала травму хребта або спинного мозку, довше лікується. У них більший період санаторно-курортного лікування — 45 днів.

Валентина,
м. Київ:

— У мене мама ветеран праці, тож хочу спитати, чи має вона  пільги на отримання  путівки до будь-якого санаторію?

— Сьогодні, згідно з чинним законодавством, ветерани праці мають право на переважне оздоровлення, але не безкоштовне. Тобто за власні кошти вона може купити собі путівку до санаторію.

— Такі путівки виписують поліклініки за місцем проживання, чи вони надаються тільки хворим людям?

— Поліклініки, наскільки мені відомо, теж надають безкоштовні путівки. Приміром, після інсульту для реабілітації.

— Які ще пільги мають ветерани праці?

— Безкоштовний проїзд у міському транспорті, решта пільг — лише формальність.

— А скільки налічується ветеранів праці?

— Нині близько 4,5 млн осіб.

— Поговорімо про забезпечення спецавтотранспортом інвалідів. Скільки років у середньому вони чекають автівку у черзі? Як рухається цей процес?

— У цей час 81 758 інвалідів перебувають на обліку для забезпечення автомобілями.

Щоб закупити для всіх інвалідів автомобілі,  необхідно понад 5,2 млрд гривень. Разом з тим, держ?бюджетом на 2012 рік передбачено лише 88,36 млн грн, що становить 1,76% від потреби.

На виділені кошти вже закуплено 1 381 автомобіль, які  пропорційно розподілено між регіонами з урахуванням чисельності інвалідів, які перебувають на обліку.

Враховуючи той факт, що ціни на автомобілі щороку зростають, а видатки за відповідною бюджетною програмою залишаються на рівні попередніх років, зменшується і кількість закуплених та виданих автомобілів.

За результатами тендерних закупівель, у цьому році інваліди отримають автомобілі зі звичайним керуванням «Сенс» виробництва ПАТ «Запорізький автомобілебудівний завод» та з ручним керуванням для інвалідів з ураженням однієї або двох ніг «Geely», які поставить іноземне підприємство «Аіс-Столиця».

— І все-таки, який термін очікування автомобіля?

— Обмежене фінансування відповідної бюджетної програми не дає змоги в короткі терміни забезпечити всіх автомобілями, тому утворилася велика черга, і інваліди вимушені чекати засобу реабілітації протягом 15—20 років.

Марина Петрівна,
м. Харків: 

— Є така категорія громадян, як одинокі малозабезпечені особи, які за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду. Спочатку за догляд нам платили 9 грн, а згідно з постановою КМ № 654 від 16.08.2008 р. доплачують 50 грн. Відтоді ця сума не змінювалася. Коли звернулися до управління соцзахисту та Пенсійного фонду, пояснили, що такої надбавки зараз не існує, натомість є державна  соціальна допомога.

— Справді, така надбавка була закладена в Законі  «Про пенсійне забезпечення». Цей закон був уведений в дію 1 січня 1992 року і ст.ст. 21—23 передбачалися такі надбавки до пенсій за віком, по інвалідності тощо. Коли ж прийняли Закон «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», то відповідно до нього передбачалася виплата основної пенсії без усіляких підвищень, надбавок, додаткових пільг. Держава вирішила це питання таким чином: Пенсійний фонд акумулює внески із зарплати і, виходячи з цих відрахувань, виплачуватиме лише основні розміри пенсій, тобто те, що працівник заробив. Решту на себе бере держава. Для цього передбачаються в державному бюджеті кошти на різні види соціальної допомоги, які так сьогодні й називаються. Обіцяю вам, що Мінсоцполітики повідомлю про цей вид надбавки, який не збільшується, для того, щоб звернули на це увагу й вирішили питання.

Військовим пенсії переглядатимуться

Григорій Михайлович, 
військовий пенсіонер,м. Київ:

— Скажіть, будь ласка, чи підвищать пенсії військовослужбовцям, які давно вийшли на пенсію, адже наші виплати не переглядалися стільки років? Особисто я вийшов на заслужений відпочинок у 1991 році.

— Нині пенсію, відповідно до Закону «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб», отримують понад 606 тис. осіб. Останній раз перерахунок пенсій для цих категорій пенсіонерів здійснювався на початку січня 2008 року.

Середній розмір пенсії у зв’язку з цим перерахунком становить для зазначених осіб: за вислугу років — 1924,6 грн; по інвалідності — 2087,3 грн; в разі втрати годувальника — 948,8 грн.

У зв’язку зі збільшенням фонду грошового забезпечення, починаючи з 2008 року, розміри пенсій, які призначаються нині, більші в середньому на 50 відсотків. Тобто існує диспропорція в розмірах пенсій, які призначені, і тих, які призначаються сьогодні.

З новою соціальною ініціативою необхідно розпочати поетапне підвищення розмірів раніше призначених пенсій з 1 липня 2012 року — на 10%, з 1 вересня 2012 року додатково на 10%, з 1 січня 2013 року — додатково на 10,5%.

Очікується, що виплата  пенсій у нових розмірах буде здійснюватися з липня 2012 року. Пенсія підвищуватиметься в такому порядку:

— 470 тис. особам, які отримають пенсії за вислугу років (середній розмір пенсії — 1963,9 грн), — з липня та з вересня 2012 року кожний раз на 10% (з липня щомісячно додатково 196,4 грн, з вересня загальний розмір підвищення складе 412,4 грн), з 1 січня 2013 року — на 10,5% (загальний розмір підвищення складе 630 грн). Середній розмір пенсії збільшиться до 2593,9 грн;

— 36,6 тис. осіб, які отримують пенсії по інвалідності (середній розмір пенсії — 2281,3 грн), — з 1 липня 2012 року кожний раз на 10% (щомісячно додатково з липня — 228,1 грн, з вересня загальний розмір підвищення складе 479 грн) та з 1 січня 2013 року — на 10,5% (загальний розмір підвищення складе 723,5 грн). Середній розмір пенсії збільшиться до 3004,8 грн;

— 99,9 тис. осіб, які отримують пенсії за втрату годувальника (середній розмір пенсії — 1167,4 грн), — з липня та вересня 2012 року кожний раз на 10% (щомісячно додатково з липня — 128,4 грн, з вересня загальний розмір підвищення складе 245,1 грн), з 1 січня 2013 року — на 10% (загальний розмір підвищення складе 329,6 грн). Середній розмір пенсії збільшиться до 1497 гривень.

«Пряму лінію» підготувала
і провела Валентина КОКІНА,

«Урядовий кур’єр»

ПРЕС-ЦЕНТР «УК»

З питань органiзацiї та проведення «прямих лiнiй» i «круглих столiв» «Урядового кур’єра» звертатись до керiвника прес-центру Анни ШИКАНОВОЇ за електронною адресою: imrich@ukcc.com.ua.