Російські медіа-технології впливають не тільки на погляди громадян РФ. На жаль, вони добряче промивають мізки й українцям. Ніде правди діти, попри воєнну агресію сусідів, чимало співгромадян і досі полюбляють аналізувати події після перегляду «альтернативних» новин із Москви.

Мій знайомий земляк свято переконаний, що робить правильні висновки, черпаючи інформацію і з українських, і з російських телеканалів. І каже, що правий-таки Путін, що ми з росіянами — один братній народ, доводить мені, філологу, що є якась єдина слов’янська мова і що постане свята Русь. Маячню підтверджує «авторитетними» думками попів московської церкви.

Довести протилежне фактично неможливо, бо голови баламутять американці й націоналісти, а російське ТБ — зразок чесності та об’єктивності. Недавно і президент РФ Путін, вітаючи з річницею медійників у Сочі, підтвердив, що інформаційні програми російського телебачення правдиві і їм довіряють люди.

А ось британський публіцист і телепродюсер Пітер Померанцев, який народився у Києві в сім’ї відомого письменника і дисидента Ігоря Померанцева (у 1978 році емігрував з родиною на Захід), подає інший погляд у книжці «Нічого правдивого й усе можливе. Пригоди в сучасній Росії». Автор добре вивчив тамтешній медіа-простір, адже 9 років працював журналістом у Москві.

Мета сучасного російського ТБ, писав Померанцев у The Guardian, — не запропонувати альтернативну правду, а розмити саме поняття правди, щоб глядач уже нікому не вірив. Він переконаний, що російська пропаганда вже не повторює помилок радянської, не робить телебачення нецікавим, використовуючи розважальні прийоми і шоу. У книжці ж ідеться про побудову кремлівської телеімперії, як ручні партії імітують демократію, а підконтрольні канали — свободу думок.

«Російський погляд» на події отруює свідомість жителів різних країн. Один із розділів присвячений Russia Today (RT): «Це російська відповідь на ВВС World і AlJazeera, цілодобовий новинний канал, який транслюють англійською мовою (а також арабською й іспанською) в кожному готелі та вітальні світу, заснований за спеціальним президентським указом з річним бюджетом понад 300 мільйонів доларів і з місією «подавати російський погляд на події у світі».

Приятель автора міжнародний консультант із розвитку ірландець Бенедикт влаштувався в Москві на RT. На запитання, чи не боїться він стати кремлівським піарником, наївно запевнив: «Якщо вони якось цензуруватимуть мене, я піду. І тільки чесна Росія повинна мати змогу висловлювати свої погляди».

Окремі витяги з книжки про відомий телеканал: «Знадобилося трохи часу для тих, хто працює на RT, щоб відчути: не зовсім правильно, що «російський погляд» легко може означати «кремлівський погляд» і що «не існує чогось такого, як об’єктивне висвітлення», а це означає, що Кремль встановив повний контроль над правдою. Після того як усе вляглося, з’ясувалося, що тільки приблизно 200 із двох тисяч співробітників були носіями англійської мови. Вони були екранними картинками і редакторами програм. За лаштунками реальні рішення приймала групка російських продюсерів».

«Коли К., 23-річний випускник Оксфорда, написав сюжет, у якому стверджував, що 1945 року Естонію окупував СРСР, він отримав сувору догану від редактора відділу новин. «Ми врятували Естонію», — сказали йому й наказали переписати текст. Коли Т., випускник університету Бристоля, висвітлював тему лісових пожеж у Росії й написав, що президент не здатний упоратися з цією проблемою, йому сказали: «Ви мусите написати, що президент — на передовій у боротьбі проти пожеж».

«Під час війни Росії з Грузією Russia Today встановила постійний банер на весь екран із промовистим написом: «Грузини здійснюють геноцид в Осетії». Жодних доказів цього не було і бути не могло. А коли президент продовжив анексію Криму і затіяв нову війну із Заходом, RT стала авангардом у фабрикуванні вигадок про фашистів, які захопили владу в Україні».

До речі, RT перебріхує інформацію і наших ЗМІ. Ось що розповіла в ефірі Українського радіо керівник прес-центру ІА «Главком» Наталія Малиновська: «Якось прийшов до нас правозахисник з Української Гельсінської спілки Максим Щербатюк. Це ще було в 2014 році, саме почалась АТО, добробати почали вирушати на схід. І робимо ми з ним прес-конференцію про те, хто такі учасники бойових дій, що це за статус такий, а що каже закон тощо. І тут на Russia Today виходить красномовний заголовок: «Киевская хунта будет награждать карателей на 9 мая».

Пітер Померанцев поділився стилем роботи й інших російських телеканалів: «І коли ви перевіряєте (за допомогою друзів, Reuters і будь-кого іншого, крім «Останкіно»), чи насправді в Україні до влади прийшли фашисти і там розпинають дітей, виявляється, що все це неправда і що жінки, які стверджують, що вони свідки, — насправді найняті акторки, переодягнені в «очевидців».

Здавалося б, доказів брехливості російського телебачення достатньо, а анексія Криму й війна на сході раз і назавжди мають відбити охоту вірити кремлівським рупорам, та пальці багатьох людей усе одно намацують на пультах московські канали. Невже так хочеться підтвердити нацистський постулат: чим неймовірніша брехня, тим швидше у неї повірять? 

Віктор ЦВІЛІХОВСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»